Automoto

Renault uzeo sve!

Ante Kojundžić • nedjelja, 16.10.2005.

Odličnom sedmom pobjedom Fernanda Alonsa Renault je stigao i do naslova konstruktorskog prvaka u Kini. Nakon dugo vremena Renault je uspio biti brz isto koliko i McLaren. Drugo mjesto osvaja Kimi Räikkönen ispred Ralfa Schumachera na trećem mjestu...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Start posljednje utrke sezone obilježili su plavo-žuti bolidi. Dva Renaultovca su povela utrku držeći iza sebe McLarene - Kimija i Juan Pabla Montoyu. Fisichella je malo kočio McLarenov dvojac dok je Alonso naprijed daleko odmicao.

Onda se F1 vozačima dogodilo što se događa vozačima na našim autocestama - izletio je šaht odvoda na rubu staze. Cijenu je platio Montoya prešavši preko poklopca desnom prednjom gumom. Vrlo brzo nakon toga je morao i odustati zbog posljedica. Kolumbijčevo odustajanje je uvelike povećalo šanse Renaulta za osvajanje prvenstva.

Zbog šahta je na stazu izišao sigurnosni automobil i tad je većina otišla po prvi put u boks. Nakon izlazaka situacija na vrhu za prva tri mjesta se nije promijenila. Sigurnosni automobil je kružio nekoliko krugova, a sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher je pod periodom sigurnosnog automobila uspio čak izletjeti sa staze i odustati.

U drugoj polovici utrke veliki sudar je imao Karthikeyan u Jordanu nakon čega je opet morao izaći sigurnosni automobil. Vodeći su pohrlili u boksove, ali je Kimi ovaj put uspio izaći ispred Fisichelle. No, Finac se nije približavao Alonsu, niti je bio onako agresivan kao prije tjedan dana u Japanu.

Alonso se dovezao do sedme pobjede ove sezone i time potvrdio naslov Renaulta u prvenstvu konstruktora. Kimi je završio drugi u zasigurno razočaravajućoj sezoni. Jer imali su najbrži bolid, a nisu uspjeli osvojiti ništa. Renault nije imao najbrži bolid, ali definitivno najpouzdaniji i marljivo su skupljali bodove da bi na kraju došli do ovog rezultata.

Podij je uspio dohvatiti i Ralf Schumacher u Toyoti. Jedna satisfakcija poslije razočaranja u Japanu. Četvrti je Giancarlo Fisichella nakon što je morao pred kraj utrke proći kroz boks bez zaustavljanja jer je jako sporo vozio prilikom drugog ulaska po gorivo i time kočio Räikkönena iza sebe.

Peto mjesto drži danas odlični Klien ispred Masse i Webbera koji su se međusobno borili sve do samog kraja. Zadnji bod na raspolaganju je uzeo Jenson Button u BAR-u.

Današnja utrka osim što je bila posljednja utrka sezone je bila posljednja za mnogo toga. Prvenstveno neke momčadi. Ime Minardi se neće više pojavljivati dogodine u poretku konstruktora. Nakon dvadeset godina natjecanja, 346 nastupa, mala talijanska momčad odlazi u povijest bez ijedne osvojene pobjede. Jordan je još jedna momčad koja je na odlasku. Žuti bolidi su nastupili na 250 utrka i ostvarili 4 pobjede. Momčad Petera Saubera također neće nastupati sljedeće godine, a iza njih je 218 nastupa, ali ni jedna pobjeda.

Posljednja je utrka i za V10 motore. Dogodine će stazama tutnjiti buka V8 motora. A posljednje prvenstvo s V10 motorima je osvojio proizvođač koji je i uveo tu konfiguraciju u natjecanje, Renault.

Poredak na kraju utrke:
1. F. Alonso (ŠPA/ Renault) 1:39:53.618
2. K. Räikkönen (FIN/McLaren) + 4.000
3. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 25.003
4. G. Fisichella (ITA/Renault) + 26.001
5. C. Klien (AUT/Red Bull) + 31.008
6. F. Massa (BRA/Sauber) + 36.004
7. M. Webber (AUS/Williams) + 36.008
8. J. Button (VB/BAR) + 41.002
9. D. Coulthard (VB/Red Bull) + 44.002
10. J. Villeneuve (KAN/Sauber) + 59.009
11. T. Monteiro (POR/Jordan) + 1:24.006
12. R. Barrichello (BRA/Ferrari) + 1:32.008
13. A. Pizzonia (BRA/Williams) + 1 krug
14. R. Doornbos (NIZ/Minardi) + 1 krug
15. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
16. C. Albers (NIZ/Minardi) + 5 krugova
Nisu završili:
17. T. Sato (JAP/BAR)
18. N. Karthikeyan (IND/Jordan)
19. JP. Montoya (KOL/McLaren)
20. M. Schumacher (NJE/Ferrari)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!