Zimski sportovi

Predvidljiva tek - nepredvidljivost

Tomislav Pacak • utorak, 04.10.2005.

Nakon lockoutom izazvane jednogodišnje pauze, NHL se na velika vrata vraća u akciju. Zbog niza promjena koje je lockout izazvao, kako u pravilima, tako i u momčadima, favorite nove sezone praktično je nemoguće predvidjeti...

Lockout je donio salary cup, financijski moćni klubovi poput Colorada i Detroita više nisu automatski favoriti za naslov zbog novčane pozadine. Salary cup donio je veću izjednačenost, i momčadi iz manjih sredina mogu konkurirati za naslov, što sigurno donosi novu draž jednom od najatraktivnijih natjecanja na svijetu.

Osim većom izjednačenošću, NHL će pokušati vratiti gledatelje promjenama u pravilima, koja su više usklađena s europskim te maksimalno podređena povećanju broja golova. Također, više neće biti neriješenih susreta, ne bude li pogotka u produžetku, pucat će se penali...

I dok su promjene u pravilima i financijskom poslovanju klubova goleme, promjene u rosterima momčadi skoro su nesagledive. Dres su promijenili mnogi veliki igrači, i zbog toga je nemoguće predvidjeti kako će se sve rasplesti. Koji će igrači razočarati? Koji će nadmašiti očekivanja? Možda i najvažnije - tko će složiti pravu kemiju unutar momčadi.

Zapad: Pad velikana, Calgary korak ispred

Zapad je godinama bio jača konferencija, posebno zbog dva najjača hokejaška centra u SAD-u: Detroitu i Coloradu. No, Red Wingsi i Avsi više nisu glavni kandidati za naslov, iako će i dalje imati važnu riječ na Zapadu. Detroitov problem mogle bi biti godine najboljih igrača, no imena Lidstroma, Shanahana i Yzermana garantiraju da će Wingsi biti konkurentni. Koliko? Ostaje za vidjeti, a to se, zapravo, može reći za sve momčadi.

"Lavinu" su također pritisle godine, Šakiću je već 37, Blakeu 36, a malo mlađi Hejduk je ozlijeđen. Mogu li takvi Avsi otići do kraja? Teško, no dovuku li se do doigravanja i pritom sačuvaju Šakića i ostatak "staraca", iskustvo bi moglo prevagnuti na stranu Colorada.

Mnogi će kao glavnog kandidata za osvajanje zapadne konferencije istaknuti Calgary koji ima vjerojatno najboljeg NHL igrača, Jeromea Iginlu, te mladu i vrlo čvrstu obranu. Prije dvije sezone to je bilo dovoljno za Stanley Cup finale, moglo bi biti i ove...

San Jose nema velikih zvijezda, ali ima duboku momčad, mladu i brzu, što bi prema novim pravilima trebala biti velika prednost Sharksima. Nashville je solidnu momčad pojačao Paulom Kariyom, uspije li Kanađanin vratiti formu iz dana u Anaheimu, Predatorsi bi mogli jako daleko. Vancouver je također kandidat za vrh, vratio se suspendirani Todd Bertuzzi koji će u tandemu s Naslundom sigurno kandidirati za najbolji dvojac u NHL.

Anaheim je doveo dva strašna igrača, iako već u poznim hokejaškim godinama, Scott Niedermayer i Sergej Fedorov znaju kako dominirati na svojim pozicijama jer to već čine više od desetljeća. Vrati li Giguere formu s kojom je doveo Mighty Duckse do finala prije tri sezone, Ducksi bi se tamo mogli vratiti.

Dallas ima opaku liniju Modano-Guerin-Morrow, uz odličnog vratara Turcoa dovoljno za doigravanje, možda i više. Phoenixovo najveće ime je na klupi, najbolji hokejaš svih vremena, Wayne Gretzky, po prvi će se puta kao trener okušati u NHL. Gretzky ima mladu momčad, poprilično duboki roster, trebalo bi biti dovoljno za playoff. LA je doveo Roenicka, Chicago Habibulina, Oilersi Prongera i Pecu, no, što to zapravo znači, otkrit ćemo tek kad počne nova sezona. Na žalost navijača St. Louisa, nakon 25 uzastopnih nastupa u doigravanju, Blues će vjerojatno propustiti postsezonu, St. Louis je ostao bez previše dobrih igrača da se to ne bi osjetilo...

Istok: Philadelphia, Ottawa i Pittsburgh u lovu na Tampu

Pregled istočne konferencije uputno je početi s braniteljima naslova, Tampa Bay Lightningom. "Munje" su ostale bez sjajnog vratara Habibulina, i tu leži najveći upitnik, može li veteran Burke ili mlađi Grahame, zamijeniti golmana koji je odveo Tampu do kraja. S vedrije strane, Tampa je uspjela zadržati odlične St. Louisa i Lecavaliera, što "munjama" garantira dovoljno zabijenih golova.

Philadelphia je dovela jednog od najboljih hokejaša proteklog desetljeća, Petera Forsberga, i već samim time prometnula se u jednog od favorita za Stanley Cup. Flyersi imaju dovoljno kvalitete i iza Forsberga, ali hoće li sve to "kliknuti", tek ćemo saznati. Moćnu momčad ima i Ottawa, kojoj je možda konačno došlo vrijeme da ode do kraja, nakon što je godinama u vrhu NHL-a u regularnoj sezoni.

Senatorse je pojačao odlični Dany Heatley za kojeg je Ottawa Atlanti dala Hossu. S Kanađaninom bi Sensi trebali imati ponajbolji napad lige, no pravo je pitanje u kakvoj će formi biti povratnik u NHL, legendarni Dominik Hašek. Bude li to onaj pravi "Dominator", Ottawa je favorit broj 1, no s obzirom da je Hašek već u petom desetljeću, to i nije vjerojatno...

Iza velike trojke niz je klubova koji pretendiraju na doigravanje. Pittsburgh ima živuću legendu u liku i djelu Maria Lemieuxa koji usprkos godinama igra odlično, a ima i "novog Gretzkyja", Sidneyja Crosbyja. 18-godišnjem Kanađaninu predviđaju se velike stvari, već dugo nije viđen takav talent, a hoće li odmah biti pretočen i u pobjede Pittsburgha, teško je reći. Naime, Penguinsi nisu slučajno bili najlošija momčad lige, vratar i obrana nude dovoljno upitnika za oprez usprkos Lemieuxu i Crosbyju.

New Jersey je ostao bez Stevensa i Niedermayera, teško će Devilsi to nadoknaditi, a puno je upitnika i u Atlanti koja se riješila Heatleyja i dovela Hossu. Problem predstavlja Ilija Kovaljčuk, ponajbolji strijelac svijeta još nije potpisao novi ugovor, a bez njega bi šanse Trashersa bile znatno umanjene. Teška sezona je ispred njujorških klubova, nekad veliki Islandersi i Rangersi borit će se tek za izbjegavanje "podruma". Washington ima mladu zvijedu Ovečkina, ali gotovo ništa drugo, a Toronto je okupio "vetaransku" momčad - Lindros, Sundin i Allison bi prije pet godina bili ponajbolji napad lige, a sada je teško vjerovati da mogu odigrati veći dio utakmica u sezoni.

Konačni pobjednik? Gotovo da može biti bilo tko. Ponovno Tampa? Možda. Osveta Calgaryja? Možda. Ipak Detroit ili Colorado? Možda. I to vrijedi za sva pitanja vezana uz NHL - možda. Sigurno je tek da se hokej na velika vrata vraća u američko-kanadski sport. Nova pravila i nove momčadi garantiraju neizvjesnost, uzbudljivost, atrakciju, a sjajni igrači garantiraju spektakl i najbolji hokej na svijetu. Dovoljno? Moralo bi biti...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!