Zimski sportovi

Šest reprezentacija skida Kanadu

Tomislav Pacak • subota, 30.04.2005.

Danas u Austriji počinje hokejaški događaj godine, Svjetsko prvenstvo koje će okupiti možda i najbolje sastave u povijesti jer su sve reprezentacije s obzirom na NHL lockout mogle okupiti svoje najveće zvijezde. Kanada je favorit da obrani svoje zlato, no šest reprezentacija je spremno "detronizirati" Maple Leafse...

Sustav natjecanja

16 reprezentacija podijeljeno je u četiri skupine - utakmice Skupine A (Slovačka, Rusija, Austrija i Bjelorusija) te Skupine D (Češka, Njemačka, Švicarska i Kazahstan) igraju svoje utakmice u Beču, dok će Innsbruck ugostiti Skupinu B (Kanada, SAD, Latvija i Slovenija) te Skupinu C (Švedska, Finska, Ukrajina i Danska). Nakon prvog kruga natjecanja, po tri momčadi idu u drugi krug, gdje se spajaju skupine A i D (u skupinu E) te B i C (u skupinu F) gdje međusobno igraju oni koji nisu bili zajedno u skupini. Poslije toga slijedi četvrtfinale, po principu E1-F4, E2-F3 itd. Finale se igra u Beču 15. svibnja.

Ako su ljubitelji hokeja ostali zakinuti ove sezone za još jednu atraktivnu sezonu NHL-a, SP u Austriji (30. travnja do 15. svibnja) moglo bi nadoknaditi sve propušteno. Naime, Beč i Innsbruck ugostit će gotovo sve najbolje hokejaše svijeta, većina kojih je ovu sezonu briljirala u redovima europskih klubova s obzirom na lockout u NHL-u. Kanada stiže u Austriju kao pobjednik posljednja dva SP-a i ponovno ima momčad sposobnu za zlato, no Češka, Rusija, SAD, Slovačka, Finska i Švedska sposobni su "skinuti" Kanađane s trona.

Kanada::

Predstavljanje sedmorice velikih red je započeti s momčadi koja je u 2005. ušla kao apsolutni vladar svjetskog hokeja. Olimpijsko zlato u muškoj i ženskoj konkurenciji, svjetsko zlato u obje konkurencije, svjetski juionrski naslov - nema tog natjecanja u kojem Kanada nije bila najbolja. Team Canada osigurao je i da ove sezone Kanađani imaju respektabilnu, vjerojatno i najbolju ekipu na natjecanju. Ako možda i nema najvećih zvijezda poput Lemieuxa i Šakića, ima dugačku klupu punu kvalitetnih igrača, i to može biti razlika u odnosu na druge ekipe.

Slika 1 od 2.

Kanada je svakako iznad drugih na poziciji vratara. Uostalom, dovoljno govori da je vratar koji je s Kanadom osvojio protekla dva SP-a, Roberto Luongo tek - zamjena. To ne treba čuditi kad se zna da je prvi vratar Maple Leafsa Martin Brodeur, višestruki osvajač Stanley Cupa s New Jerseyjem i zasigurno jedan od najboljih čuvara mreže na svijetu.

Po običaju, Kanađane će krasiti veliki čvrsti braniči, poput Jovanovskog, Reddena i Phillipsa, a pravo oružje krije se u napadu. Predvodi ih kapetan Ryan Smyth koji je od 1997. redoviti član kanadskih ekspedicija, a odmah do njega je Dany Heatley, lanjski MVP. Uz njih su odlični mladi Rick Nash, pa Joe Thornton, Brendan Morrison, Simon Gagne, Patrick Marleau, a Kanađani imaju i odličnu obrambenu liniju napadača, Draper-Doan-Maltby koji mogu zaustaviti najbolji protivnički napad. Sve u svemu, "javorovi listovi" stižu u Austriju kao jedna od najkompletnijih i najtalentiranijih reprezentacija, no svjetski naslov jako je teško obraniti.

Češka:

Vladimir Ružička dovodi u Austriju vrlo jaku reprezentaciju kojoj je cilj isprati loš okus prethodnih nekoliko natjecanja u kojima Česi nisu osvojili medalju, a pogotovo boli lanjsko SP koje je održano upravo u Češkoj. Česi neće imati problema s vratarima, Tomas Vokoun i Milan Hnilicka bili su odlični ove sezone u europskim ligama i ne treba sumnjati u njihovu odličnu formu.

Obrambeno, Česi nisu u samom vrhu, no Kubina, Šlegr, Fischer te Tomaš i František Kaberle respektabilno su društvo protiv kojeg se nitko neće naigrati. Što se napada tiče, iako nema Langa, Hejduka i Eliasa, Česi su izrazito snažni. Vratio se ponajbolji igrač svijeta, Jaromir Jagr, a uz njega su Havlat, Sykora i Rucinsky, između ostalih. Definitivno je da Česi opet imaju momčad za vrh, no natjecanje je zaista izjednačeno...

Rusija:

Slika 3 od 4.

Rusi imaju trojicu izvanserijskih mladih napadača. Ilija Kovaljčuk već je poznato NHL ime, a na lanjskom draftu kao prva dvojica su izabrana "čuda od djeteta", Aleksandar Ovečkin i Jevgenij Malkin. Uz njih su u napadu i iskusniji Kovaljev i Jašin, te mlađi brat slavnog Sergeja Fedorova, Fedor.

Rusima nedostaju dva najbolja vratara, Habibulin i Nabokov, no Rusi vjeruju da će Sokolov moći nadoknaditi te izostanke. Problem bi mogla biti obrana koja je slabija od drugih kandidata za naslov, predvode je Kaljinin, Guskov, Karpotsev i Višnjevsky, no napadački potencijal uistinu je fantastičan. O formi Rusa govori činjenica da su osvojili Euro Hockey Tour i u Austriju stižu uvjereni u svoje mogućnosti.

Slovačka:

Slika 2 od 3.

František Hossa dovodi izrazito jaku ekipu u Austriju, u Slovačkoj je hokej sport broj 1 i 5 milijuna Slovaka nada se medalji sa SP-a. Jan Lašak nema NHL iskustva, no ove sezone bio je među najboljim vratarima u Europi i s njim među vratnicima Slovaci ne bi trebali imati problema s golmanima. Obranu predvodi gorostasni Zdeno Chara, uz njega su i Visnovsky i Suchy, pa iako nemaju dubinu jedne Kanade, Slovaci imaju snažnu obranu.

Napadački, imaju možda i najtalentiranije redove. Pavol Demitra, Satan, Palffy, Gaborik, Žednik, Handzus i Hossa su poznata NHL imena, ali i napadači koji već dugo igraju zajedno što bi mogla biti velika prednost. U svakom slučaju, Slovaci bi se lako moguće opet mogli vinuti u vrh.

Švedska:

Slika 5 od 6.

Šveđani brane srebro iz Češke, i neće ga lako obraniti jer su uoči SP-a ostali bez najvećih zvijezda, Forsberga i Naslunda. Međutim, ostatak ekipe dovoljno je jak da ravnopravno igra sa svima. Salo je i dalje na golu, a obrambeno su Šveđani vjerojatno i najjači na turniru, predvodi ih najbolji branič svijeta, Nicklas Lidstrom.

Napad je prilično oslabljen spomenutim otkazima, no i dalje su tu Sundin, Zetterberg i braća Sedin, moglo bi uz sjajnu obranu biti dovoljno za pobjede protiv većine ekipe. Da li i protiv najjačih, ostaje za vidjeti, no Šveđane nikada ne treba otpisati.

SAD:

Slika 4 od 5.

Amerikanci su poprilično pomladili reprezentaciju i takvi stižu braniti broncu s prošlog SP-a, što bi bilo prvi puta nakon 50 godina da SAD osvoje medalje na dva uzastopna natjecanja. Na vratima je mladi Rick DiPietro, a obranu predvode čvrsti Miller, Gill i Hauer.

U napadu više nema velikana poput Hulla, Tkachuka, Guerina ili Roenicka, no zato su uspjeli namamiti sjajnog Mikea Modana, koji je i u 34. godini jedan od najboljih napadača na svijetu. Društvo će mu, između ostalih, raditi Weight, Park i Halpern koji su lani dogurali do bronce. Mogu li to i ove godine, ili možda učiniti i korak više, tek ćemo vidjeti...

Finska:

Slika 6 od 7.

Od sedam velikih, Finci dovode možda i najslabiju reprezentaciju na SP. Nema najvećih zvijezda, Nieminena, Koivua, Kapanena i Selannea, što Fincima nije lako nadoknaditi. Na golu je Pasi Nurminen, obranu predvode Timonen i Karalahti, dok je uvjerljivo najveća zvijezda napada Olli Jokinen. Čini se da Suomi imaju prekratku klupu za ovo dugo i izjednačeno natjecanje i da ovoga puta nisu kandidati za sam vrh.

Naravno, i ostale momčadi, prije svih Švicarska, Bjelorusija i Njemačka, pokušat će iznenaditi nekog od velikih, no za sam vrh ipak nemaju šanse. Na Sportnet.hr detaljno pratite događanja sa SP-a jednog od najatraktivnijih sportova na svijetu, hokeja na ledu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrolSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!