Zimski sportovi

Zlatno doba kanadskog hokeja

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 10.05.2004.

Pobjedom od 5:3 u velikom finalu protiv Švedske, Kanada je obranila naslov svjetskog prvaka pokazavši još jednom kako je ovo "zlatno doba kanadskog hokeja". SP će ostati zapamćeno po sjajnom hokeju, trijumfu Kanade i neuspjehu domaće momčadi...

Kanađani su i na ovom SP-u pokazali kako znaju igrati ovakve turnire, tempirali su svoju formu i ono najbolje sačuvali su za kraj. Osim u prvoj trećini gdje su Šveđani dominirali, Kanađani su pokazali sjajan hokej baziran na individualnoj vještini napadača i kolektivnoj požrtvovnosti u obrani. Dany Heatley i u finalu se potvrdio kao najveća zvijezda turnira - pokrenuo je kanadski povratak s 1:3 sjajnim pogotkom iz kontre, a kada se tome pridodaju pogodak u produžetku protiv Finske u četvrtfinalu te niz važnih pogodaka u preliminarnom dijelu natjecanja, jasno je zašto je 23-godišnji napadač Atlanta Trashersa proglašen najkorisnijim igračem turnira (MVP), čemu je pridodao i naslov najboljeg strijelca i, naravno, mjesto u All-Star postavi.

Zasluge za trijumf idu i treneru Mikeu Babcocku koji je preuzeo momčad neposredno prije prvenstva nakon što je Joel Quenneville dobio srčani udar. U finalu je Babcock povukao ključni potez - svaki puta kad je na ledu bila najopasnija linija Švedske (Forsberg-Alfredsson-Jonsson), Babcock je odgovorio svojom najboljom obrambenom formacijom napadača, na čelu s Robom Niedermayerom i Shawnom Horcoffom. Forsberg i Alfredsson uspjeli su, istina, režirati jedan pogodak kad na ledu nije bilo ove linije Kanađana, no općenito, Niedermayer, Horcoff i Cooke bili su toliko dominantni da su čak postigli i više poena od ove švedske linije.

Niedermayer je kanadski duh označio kao najvažniji za uspjeh: "Nisam se zabrinuo niti nakon 1:3, već nam se to dešavalo na ovom turniru. Gubili smo i protiv Slovačke i protiv Finske, no borili smo se cijelo vrijeme. To je karakter ove momčadi.".

Kanađani nisu uvjerljivo startali na prvenstvu, i protiv slabih reprezentacija "javorov list" se mučio, tek je Njemačka "nastradala". U finalnoj utakmici preliminarnog dijela natjecanja, domaćin Češka razbio je Kanadu sa 6:2, izazvaši totalnu euforiju u zemlji.

Međutim, za razliku od Čeha, Kanađani su formu tempirali za ključni dio natjecanja, dok su Česi zapeli na Amerikancima i vrataru Tyju Conklinu u četvrtfinalu. SAD su tako kreirale jedno od najvećih iznenađenja na posljednjih nekoliko SP-a, a domaćim navijačima zasigurno je dodatno raspoloženje pokvarilo slavlje momčadi koju su tako uvjerljivo Česi pobijedili u grupnom dijelu natjecanja.

Amerikanci su, pak, jedno od ugodnijih iznenađenja prvenstva, s jednom ne baš poznatom momčadi dogurali su do brončane medalje i sigurnog mjesta na OI 2006. Najzaslužniji je spomenuti vratar Conklin koji je "izludio" Čehe i Slovake prilikom izvođenja kaznenih udaraca, pa je na kraju dobio i nagradu za najboljeg vratara prvenstva. Finci su bili dobri sve do posrtanja protiv Kanade u četvrtfinalu, kao i individualno jaki Slovaci, a Šveđani su, kao i lani, pokazali da su bolji od svih - osim Kanade.

Najveće razočaranje su Rusi koji su ispali već u prvom dijelu natjecanja, čini se da su sada malo zaostali za najboljima. Stručni žiri izabrao je, osim Heatleyja kao MVP-a i najboljeg napadača te Conklina kao najboljeg vratara, Dicka Tarnstroma kao najboljeg braniča, dok su novinari prezentirali svoju All-Star momčad. Na golu je Henrik Ludqvist, branički dvojac Chara (Slovačka) - Tarnstrom, a u napadu Heatley - Jagr (Češka) - Feltonen (Finska).

Sve u svemu, viđen je odličan hokej sa sličnim scenarijem kao lani u Helsinkiju - sve reprezentacije imale su svoje trenutke, a Kanađani su prvi dio odradili "radnički" da bi potom najbolje sačuvali za kraj. 19 puta svjetski prvak. Olimpijski pobjednik u muškoj i ženskoj konkurenciji. Broj jedan u muškoj i ženskoj konkurenciji na IIHF ljestvici. Nije teško zaključiti da je ovo još jedno zlatno doba kanadskog hokeja....

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!