Zimski sportovi

Kanađani ponovno svjetski prvaci!

Tomislav Pacak • nedjelja, 09.05.2004.

Kao i lani u Helsinkiju, reprezentacija Kanade u finalu je 68. SP-a u hokeju na ledu svladala Švedsku, ovoga puta s 5:3, i tako po 19. puta ponijela titulu najbolje svjetske momčadi. Finale je opravdalo očekivanja, u prepunoj Sazka Areni viđen je uzbudljiv hokej, prepun dobih poteza, golova, preokreta, neizvjesnosti...

Bolje otvaranje Šveđani nisu mogli niti zamisliti. Igrala se tek druga minuta kada je Tarnstrom odlično proigrao Jonasa Hoglunda koji je svoju veliku večer najavio neobranjivim udarcem za ranih 1:0. Kanađani se nisu niti snašli od ranog šoka, a na semaforu je već pisalo 2:0. Šveđani su odigrali svoju poznatu akciju - Peter Forsberg odigrao je briljantno dodavanje preko pola leda za Daniela Alfredssona, a kapetan Ottawe niskim je udarcem svladao Luongoa za 2:0.

Za finalnu utakmicu dva gola prednosti nisu malo, pa su Kanađani svim silama krenuli po pogodak. Dok su igrom dominirali Šveđani, Kanađani su svoje prilike uglavnom kreirali nakon "odbijanaca" u čemu su se puno bolje snalazili od "vikinga". Konačno su do gola stigli u 14. minuti kad je kapetan Ryan Symith iskoristio Morissonovo dodavanje iza gola. S 2:1 za Švedsku se otišlo na odmor, po prikazanom, "žuti" su možda zaslužili i više...

Drugi dio krenuo je slično prvom - nakon prilike Kanade otvorila se kontra Šveđana, u situaciji 2 na 1 Hoglund je proigrao Samuelssona kojem nije bilo teško pogoditi nebranjeni dio kanadske mreže. Nakon toga konačno se upalila lampica za opasnost u kanadskim redovima, "Maple Leafsi" zaigrali su bolje te su u samo dvije minute nadoknadili prednost Švedske.

U 34. minuti najbolji kanadski igrač, Dany Heatley, pokazao je koliko mu malo treba za pogodak. Izašao je sam ispred Lundqvista i sjajnim je potezom ubacio pak u mrežu Švedske. Na krilima Heatleyevog pogotka Kanađani su minutu kasnije izjednačili - sjajno je iza gola odigrao Rob Niedermayer, a iako je gol pripisan Cookeu čini se da je pločicu u svoju mrežu gurnuo Nylander.

Posljednji period igre donio je dominaciju Kanade, Šveđani nisu bili ni sjena ekipe iz prve trećine. Kako se kasnije pokazalo, pogodak vrijedan titule svjetskih prvaka postigao je na samom početku perioda branič Jay Bouwmeester, za prvo vodstvo Kanade na susretu. Sve je bilo riješeno kada je Rob Niedermayer odlično proigrao Matta Cookea za konačnih 5:3. Šveđani su potom gurnuli sve u napad, no prilike su uglavnom bilježili Kanađani, tek je Lundqvist s nekoliko dobrih obrbana spriječio sigurne golove - obranio je udarac Brierea u kontri 2 na 1, potom i pokušaj Murrayja koji je izašao sam pred vratara Švedske.

Na kraju su "vikinzi" pokušali i s igračem umjesto vratara, no Kanada je bila prečvrsta i zasluženo je osvojila drugu svjetsku titulu zaredom. Za najboljeg igrača prvenstva (MVP) opravdano je izabran Dany Heatley, igrač Atlante je i najbolji strijelac kao i najbolji igrač po izboru novinara. Kod pobjednika treba spomenuti i vratara Luongoa koji je obranio 28 udaraca Šveđana.

Brončanu medalju osvojili su Amerikanci koji su nakon kaznenih udaraca svladali Slovačku s 1:0. Četiri Amerikanca pogodila su kazneni udarac, dok je Slovacima to pošlo za rukom samo dva puta...

Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, 9. svibnja:

Finale: Kanada - Švedska 5:3

Za 3. mjesto: SAD - Slovačka 1:0 (poslije kaznenih udaraca)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrolSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!