Ostali sportovi

Formula 1: Ususret novoj sezoni

Andrej Pezić • četvrtak, 04.03.2004.

Nakon završetka prošlogodišnje sezone sa sigurnošću možemo zaključiti da je to bila jedna od najuzbudljivijih sezona tijekom 55 godina postojanja Formule 1...

Na kraju protekle sezone razlika između Michaela Schumachera i Kimi Raikkonena bila je samo dva boda. Da li će nam i nova sezona donijeti bar približno toliko uzbuđenja ostaje nam da vidimo.

Ovaj vikend će se voziti prva utrka 55. sezone Formule 1, utrka za VN Australije. Vozači će morati odvoziti 58 krugova staze dugačke 5,303km. Protekle sezone na ovoj je stazi pobjedio vozač McLarena David Coulthard. McLaren je poznat po dobrom početku sezone, a da li će tako biti i ovaj put teško je reći jer je konkurencija dosta jaka, a i McLaren je na testiranjima imao dosta problema sa svojim novim bolidom.

Nova pravila

Najvažnija promjena u pravilima Formule 1 je ta da će jedan motor bolida morati izdržati cijeli vikend. S obzirom da svaki motor košta oko pola milijuna dolara ovo pravilo će smanjiti troškove momčadi. Vozač koji iz određenih razloga bude tijekom vikenda morao mjenjati motor, na nedjeljnoj će utrci biti kažnjen s deset pozicija unatrag od postignutog startnog mjesta.

Kvalifikacije će se održavati samo subotom u trajanju od 90 minuta, za razliku od prije kad su se održavale petkom i subotom po 45 minuta. Zabranjeni je automatski mjenjač i automatski start pa će sposobnosti vozača više dolaziti do izražaja.

Momčadi

Ferrari, F2004
Michael Schumacher (35)
Rubens Barrichello (31)

BMW Williams, FW26
Juan Pablo Montoya (28)
Ralf Schumacher (28)

McLaren Mercedes, MP4-19
Kimi Raikkonen (24)
David Coulthard (32)

Renault, R24
Jarno Trulli (29)
Fernando Alonso (22)

BAR Honda, BAR06
Jenson Button (24)
Takuma Sato (27)

Sauber Petronas , C23
Giancarlo Fisichella (31)
Felipe Massa (23)

Jaguar Cosworth, R5
Mark Webber (27)
Christian Klien (21)

Toyota, TF104
Christiano da Matta (20)
Olivier Panis (37)

Jordan Ford, EJ14
Nick Heidfeld (26)
Giorgio Pantano (25)

Minardi Cosworth, PS-04B
Gianmaria Bruni (22)
Zsolt Baumgartner (22)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!