Zimski sportovi

NHL: Podijeljene godišnje nagrade - Forsberg MVP

Tomislav Pacak • petak, 13.06.2003.

Sinoć su se u Torontu, nekoliko dana nakon zavšetka Stanley Cup finala, dijelile nagrade za najbolje igrače u regularnom dijelu sezone. Od niza nagrada, ona najvažnija, za najkorisnijeg igrača lige (MVP) pripala je Peteru Forsbergu...

Forsberg je postao prvi Šveđanin osvajač Hart Tropyha, najcijenjenije individualne nagrade u hokeju na ledu, zahvaljujući sjajnoj sezoni u kojoj je za svoj Colorado postigao 106 poena, čime je podijelio nagradu prvog strijelca lige sa suigračem Milanom Hejdukom. Ono što Forsbergov pothvat čini još impresivnijim jest činjenica da je briljantnu sezonu imao odmah nakon sezone u kojoj zbog raznih ozljeda i bolesti gotovo uopće nije igrao. Veliki Peter, osvajač dva Stanley Cupa s Coloradom, zahvalio se najviše suigračima, izjavivši kako je bio "blagoslovljen igrati u velikoj momčadi".

Martin Brodeur, vratar prvaka New Jerseya, dobio je Vezina Trophy za najboljeg vratara regularne sezone, po prvi puta u karijeri. Vezina će biti dobra utjeha Brodeuru za neosvajanje Conn Smyth Trophya za najkorisnijeg igrača play-offa, iako je zabilježio rekordnih sedam shutouta - vratar Anaheima, Jean-Sebastien Giguere jednostavno je bio briljantan predvodivši Mighty Duckse do finala, i apsolutno je zaslužio svoju nagradu. Niclas Lidstrom po treći je puta zaredom izabran za najboljeg braniča lige. Bek Detroita zabilježio je +40 u rubrici +/- (treći u ligi), te je uknjižio 62 poena (treći među braničima). Lidstrom je postao prvi igrač s tri Norrisa nakon što ih je legendarni Bobby Orr osvojio osam od 1968. - 75.

Lidstrom je bio i kandidat za Lady Byng Trophy, namijenjen najkorektnijem igraču lige, ali je po peti puta u karijeri bio za korak prekratak. Ona je pripala Aleksandru Mogiljnom, napadaču Toronta, koji je za vrijeme cijele sezone tek 12 minuta proveo u kabini za kažnjene igrače. Trener godine je Minnesotin Jacques Lemaire (već je jednom osvojio Jack Adams nagradu kao trener New Jerseya), dok je novak godine St. Louisov branič Barret Jackman, za što je dobio Calder Trophy.

Ni tu nije kraj distribuiranim nagradama - Brendan Shanahan (Detroit) dobio je King Clancy Memorial Trophy za sudjelovanje u humanitarnim akcijama, dok je njegov suigrač, legendarni Steve Yzerman, dobio Bill Master Trophy za svoju predanost i žar prema hokeju, te sportsko i fer ponašanje, nakon što se vratio na led poslije teške ozljede. I na kraju, Jere Lehtinen (Dallas) dobio je Franck J. Selke Trophy za najboljeg defanzivnog napadača u ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!