Zimski sportovi

NHL: New Jersey Devilsi prvaci!

Tomislav Pacak • utorak, 10.06.2003.

Po treći puta u posljednjih devet godina, New Jersey Devilsi podigli su Stanley Cup, pehar namijenjen najboljoj momčadi National Hockey League. Sedma utakmica u Stanley Cup finalu vrhunac je hokejaške igre, no "vragovi" su se pobrinuli da sinoć ne bude previše napeto, slavivši s uvjerljivih 3:0 protiv Anaheima...

Domaći led pokazao se presudnom prednosti u ovoj seriji, sve utakmice dobila je domaća momčad (po treći puta u povijesti, i prvi puta nakon 1965). New Jersey je, pak, cijelu postsezonu briljirao na vlastitom ledu, 12 pobjeda uz tek jedan poraz (Ottawa) i samo 13 primljenih pogodaka, i upravo im je sjajna igra kod kuće donijela Stanley Cup. Prva trećina protekla je bez pogodaka, što je postalo zaštitni znak ovog finala jer su istim načinom završene prve trećine u prve četiri utakmice.

Pobjednički pogodak je stigao u 3. minuti drugog dijela igre, a junak je bio malo vjerojatan - Mike Rupp nije u životu odigrao play-off utakmicu do četvrte utakmice finala), a sinoć je bio strijelac odlučujućeg pogotka u sedmoj utakmici Stanley Cup finala. Da stvar bude bolja, Rupp je kasnije i dva puta asistirao za pogotke Jeffa Friesena, koji je s ukupno pet pogodaka bio najbolji strijelac finala. Svaki eventualni pokušaj povratka Mighty Ducksa spriječio je Martin Brodeur s 24 obrane i trećim shutoutom u finalu, pokazavši još jednom kako je vratar za velike utakmice.

Vezane vijesti

Brodeur je tako olimpijskoj zlatnoj medalji lani iz Salt Lake Citya pridružio i novi Stanley Cup, pa se sigurno neće previše ljutiti što nije dobio nagradu za najkorisnijeg igrača doigravanja (MVP). Naime, Conn Smyth Trophy otišao je u ruke Jeana-Sebastiena Giguerea, vratara Anaheima, koji je briljantnim predstavama u prve tri runde doigravanja najzaslužniji za neočekivani put Anaheima do finala (izbacili Detroit, Dallas, Minnesotu), što je Brodeur prokomentirao na slijedeći način: "Zaslužio je nagradu, ja sam ionako dobio onu koju sam htio."

Giguere je postao tek peti igrač u povijesti koji je dobio Conn Smyth, a da je nastupao za poraženu momčad u finalu, što dovoljno govori koliko su impresivni bili njegovi nastupi, pogotovo protiv Red Wingsa i Starsa. S druge strane, Devilsi su došli do Stanley Cupa apsolutno zasluženo, potvrdivši da se i bez velikog budžeta poput onog Detroita, i bez velikih zvijezda, može igrati odličan, momčadski hokej s iznimno čvrstom obranom i učinkovitim napadom. Čestitke svakako idu i treneru Patu Burnsu koji je ove sezone preporodio "vragove" nakon prošlogodišnje katastrofe u doigravanju i ispadanja od Caroline u prvom krugu, pa kapetanu Scottu Stevensu, Martinu Brodeuru, Jeffu Friesenu, Johnu Maddenu, Patriku Eliasu, Scottu Niedermayeru i ostalim Devilsima... Stanley Cup finale, 9. lipnja: New Jersey Devils - Anaheim Mighty Ducks 3:0 (4-3).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!