Zimski sportovi

Hokej, SP: Kanađani presretni, pohvale organizatoru

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 12.05.2003.

Pogotkom Ansona Cartera kojim je Kanada sa 3:2 u produžetku slavila protiv Švedske i tako osvojila zlato, završeno je Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, koje će ostati zapamćeno po mnogo toga lijepoga...

Slika 1 od 1.

Vidjeli smo izvrstan, napadački hokej, vidjeli smo neke od najvećih zvijezda svjetskog hokeja, vidjeli smo dramatične dvoboje, sjajne pogotke, velike preokrete i na kraju, nezaboravno finale. Sada kad je sve završilo, možemo još jednom sagledati što nam je SP donijelo, koji igrači su oduševili, a što nam donosi budućnost...

Kanada je na ovo SP došla u jakom sastavu, ali ni približno svom najjačem s obzirom da su nedostajale najveće zvijezde poput Joea Sakica, Paula Kariye i mnogih, mnogih drugih. Uostalom, od prošlogodišnjih zlatnih olimpijaca, u Finsku su došli samo Ryan Smyth i Eric Brewer, pa su se i sami Kanađani pitali mogu li ovdje doći do prve svjetske medalje nakon 1997., kada su također u Finskoj bili zlatni. Ipak, ponovno se pokazalo da je Kanada najveća hokejaška sila svijeta, i kada skupi solidnu momčad, s kvalitetnim trenerom, dobrom atmosferom i što je za Kanađane najvažnije, disciplinom, "javorovi listovi" uvijek mogu do kraja.

Kanađani su igrali vrlo dobar hokej kroz cijeli turnir, na početku su dominirali čvrstom obranom, da bi u polufinalu protiv Češke prikazali neodoljiv napadački hokej, uostalom, osam golova Česima nije nitko zabio već dvadesetak godina, barem ne na SP-u. Šveđani su bili puno tvrđi orah u finalu, zlato je moglo pripasti i jednima i drugima, ne bi bilo nezasluženo da su "vikinzi" slavili, ali "sreća prati hrabre", a Kanađani su bili hrabri na ovom turniru. Što je za kanadsku naciju još važnije, reprezentacija je bila poprilično mlada, dakle budućnost je svijetla, a u Danyu Heatleyu Kanađani imaju uz Iliju Kovaljčuka, najtalentiranijeg hokejaša na svijetu. Takav podatak posebno veseli Atlanta Trasherse, s obzirom da dres tog kluba nose i Heatley i Kovaljčuk.

Ovo zlato donijelo je Kanadi apsolutnu dominaciju u svjetskom hokeju - "Maple Leafsi" dvostruki su svjetski prvaci ispod 18 godina; srebrni ispod 20 godina; zlatni s olimpijskih igara, i sada zlatni na SP-u. K tome, osvajači su Spengler Cupa i Njemačkog Kupa, dok su Kanađanke olimpijske pobjednice i svjetske prvakinje na svih osam odigranih SP-a. No, iako je Kanada zlatom zaslužila da bude priča broj jedan, SP pokazalo je i mogućnosti drugih reprezentacija. Švedska je odigrala vrhunski završnicu turnira - preokret sa 1:5 na 6:5 protiv Finske ostat će vječno zapamćen, Slovačka nije imala šanse u polufinalu, a i protiv Kanade Šveđani nisu bili inferiorni, dapače, imali su puno šansi za pobjedu.

Slovaci su se nakon prošlogodišnjeg zlata morali zadovoljiti broncom, no s obzirom da je ona došla nakon pobjede protiv velikih rivala Čeha, zadovoljstvo u slovačkom taboru moralo je biti veliko. Igra Slovaka oduševljala je većim dijelom turnira, razočarali su tek u polufinalu protiv Švedske, a razlog za zabrinutost može biti tek sve stariji igrački kadar, s premalo mladih nasljednika Palffya, Stumpela i drugih. Istina, najbolji strijelac NHL doigravanja upravo je mladi Slovak, Marian Gaborik, zasigurno najveća nada slovačkog hokeja.

Česi su također igrali vrlo kvalitetan hokej, tek se obrana "raspala" protiv Kanade. Ono što je krasilo Slovake, nažalost po Čehe, nije bio slučaj s njima - dok su se svi najbolji Slovaci rado odazvali pozivu na SP, niz odličnih čeških NHL-ovaca ostao je u SAD-u, pri čemu se prvenstveno misli na Jaromira Jagra koji "nije prebolio ispadanje Washingtona iz play-offa". Rusi su pokazali svu svoju nadarenost, ali i neiskustvo, Amerikanci su u potpunosti razočarali s jednom slabom reprezentacijom, Finci se vjerojatno još nisu oporavili od šoka protiv Švedske, dok se neke europske reprezentacije, poput Njemačke i Švicarske, pokazale da su se još malo primaknule onim najboljima.

Inače, švedski centar Mats Sundin izabran je za najkorisnijeg igrača turnira (MVP), a prema tome i za najboljeg napadača, najbolji vratar je kanadski Sean Burke, dok je titulu najboljeg braniča također ponio "javorov list", Jay Bouwmeester. U All-Star momčad su prema izboru novinara uz spomenutu trojicu ušli i Ljubomir Višnovski (Slovačka), Peter Forsberg (Švedska) te Dany Heatley (Kanada).

Za kraj, provjerimo što su izjavili sudionici velikog finala, počev od junaka dana Ansona Cartera: "Vidio sam da je pločica ušla u gol, ali znate, u isto vrijeme, moje mišljenje se baš i ne broji. Odluku donose momci u sobi sa TV snimkom, i sudac. Definitivno mi je bilo drago što su sudili gol, jer sam u slavlju malo iskrenuo koljen i nisam siguran da li bi mogao nastaviti utakmicu."

Kris Draper i njegova "checking line" bila je zadužena za zaustavljanje Petera Forsberga, u čemu je i uspjela: "Bila je to dugačka noć protiv Petera. Kakav sjajan igrač, vjerojatno najbolji na svijetu", bio je pun pohvala na Forsbergov račun Draper. Jedan od najbolji Kanađana Shane Doan već je razmišljao kako će zafrkavati klupske suigrače Nagya i Radivojevića (Phoenix) koji su osvojili "samo" brončanu medalju: "Jest, i oni su osvojili medalju, ali nije tako lijepa kao naša. Sada sam si prisvojio pravo na hvalisanje godinu dana."

I GM kanadske reprezentacije Steve Tambellini bio je oduševljen medaljom: "Ovi igrači pokazali su fantastično srce. Nisu mogli zastupati Kanadu bolje nego što su to učinili večeras. Mislim da je bio visoki nivo vještine, čvrstine i pouzdanja, jer su shvatili što to znači." Trener Andy Muray, koji je Kanadu do zlata vodio i 1997., još nije mogao doći k sebi: "Ovo je bio vrhunski dokaz zašto je hokej najbolji sport na svijetu. Emocije, fizički kontakt, vještina, kvalitetna igra i vrhunske obrane. Bila je ovo sjajna utakmica i vrlo emocionalno iscrpljujuća. Trebat će mi mjesec dana da se oporavim..."

Šveđani su, naravno, bili razočarani, iako će za nekoliko dana biti zadovoljni što su doma donijeli medalju po prvi puta nakon 1998. godine. MVP prvenstva, Mats Sundin bio je svjestan kako su obje momčadi mogle dobiti finale: "Imali smo svoje šanse, ali oni su se dobro držali. Imalu smo puno šansi za pobjedu, pogotovo pred kraj treće trećine. Kanadske momčadi uvijek imaju puno ponosa. Ono su ponosni što igraju za svoju zemlju, ali mislim da smo i mi na isti način ponosni što smo predstavlji Švedsku".

Finci su se ponovno pokazali kao fantastični domaćini, gledatelja je samo jednom bilo više na SP-u, i to također u Finskoj, 1997. godine. Organizacija je bila besprijekorna, hokej je bio vrhunski, i ostaje nam tek nada da će slijedeće SP, kojeg je domaćin Češka iduće godine, biti barem jednako kvalitetno. Prag i Ostrava, vidimo se za godinu dana...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrolSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!