Zimski sportovi

NHL: Pregled sezone - igrači

Tomislav Pacak • utorak, 08.04.2003.

Završetak regularne sezone sjajna je prilika za promotriti koji su hokejaši obilježili sezonu svojim individualnim učincima, koji su, naravno, velikim dijelom i plod igre cijele momčadi. Velik je svakako individualni doseg Martya Turca koji se svrstao među najbolje vratare svih vremena, dok su naslove strijelaca podijelila dva Avsa...

Marty Turco bio je najbolji vratar ove sezone u NHL, a s obzirom na društvo u kojem se nalazi, to je zaista veliki doseg. Martin Brodeur zabilježio je po četvrti, rekordni puta više od 40 pobjeda u sezoni, Patrick Roy je i dalje vratar s najviše pobjeda u povijesti, Roloson, Čečmanek, Fernandez, Theodore, Thibault - svi su imali sjajne sezone, no Turco ih je sve zasjenio. Mladi golman Starsa zabilježio je prosjek od 1,72 primljena pogotka po susretu, što je najbolji učinak svih vremena. Poslije njega slijedi Roman Čečmanek (1,83), te Dwayne Roloson (2,00).

Najbolji strijelac lige je, što se golova tiče, Milan Hejduk, koji se nakon sporog starta "zapalio" i došao do 50 golova, dva više od Vancouerovog Markusa Naslunda te četiri više od, također Vancouverovog, Todda Bertuzzija. Najviše poena (gol + asist) zabilježio je Hejdukov suigrač Peter Forsberg - sjajni Šveđanin uknjižio je 106 poena, od toga 77 asistencija pa je i u tome najbolji u ligi. Poslije Forsberga slijede Markus Naslund koji je tako osvojio dva "srebra" (104 poena) te Joe Thornton (Boston) sa 101 poenom.

U rubrici +/- (koliko golova momčad postigne, a koliko primi s tim igračem na ledu) pobijedili su opet Forsberg i Hejduk s +52, a u leđa im gleda Detroitov Niclas Lidstrom. Od braniča, najviše poena skupio je Al MacInnis (St. Louis - 68), poslije kojeg redom idu Sergej Gončar (Washington - 65) i Lidstrom (62). Treba spomenuti i izvrsnog Marija Lemieuxa, koji je usprkos bolova u leđima i lošim suigračima bio treći asistent lige (63).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!