Zimski sportovi

NHL: 600 golova Davea Andrejčuka

Tomislav Pacak • nedjelja, 24.11.2002.

Slika 1 od 1.

Sinoć je teško bilo biti zvijezda dana u NHL, jer najbolji hokejaši svijeta briljirali su na nekim utakmicama pa smo tako imali čak tri trostruka strijelca, dva vratarska shutouta, no jedan doseg ipak će ostati posebno zabilježen - igrač Tampa Bay Lightninga, Dave Andrejčuk, postigao je 600. gol u NHL, što je do sada uspjelo samo još 13-orici velikana. Da stvari budu još ljepše, Andrejčuk je dodao još jedan gol, koji je ujedno bio i pobjednički za "Munje" u okršaju s New Jerseyem. Odličan učinak Andrejčuka malo je u sjenu bacio sjajnog vratara Habibulina koji je za pobjedu obranio 32 udarca Devilsa, nadmudrio ga je tek Sergej Brylin.

S obzirom da je subota i u Europi bila dan derbija, National Hockey League nije htjela zaostati pa su u Madison Square Gardenu Islandersi i Rangersi odigrali jedini gradski derbi u ligi. Uspješniji su sa 3:1 bili gosti s Manhattana, iako su u treću trećinu ušli s minusom od 1:0 nakon pogotka Toma Potija za Rangerse. Posljednji period igre u potpunosti je pripao drugoj napadačkoj liniji Islesa, Isbister-Jašin-Weinhandl zajedno su upisali tri gola i još šest asistencija.

Jedan od spomenutih trostrukih strijelaca bio je i Martin Gaborik, koji je hat-trick postigao po drugi puta ova sezone, a ovaj je bio dovoljan za pobjedu njegove Minnesote nad Nashvilleom 4:2. Odlični Gaborik se tako izjednačio na vrhu ljestvice strijelaca sa 15 golova, te se već u svojoj trećoj sezoni dokazuje kao jedan od ponajboljih igrača lige. Manny Fernandez obranio je 32 udarca Predatorsa, koji su slavili tek dva puta u posljednjih dvadeset susreta.

Montreal je kod kuće doživio rezultatsku katastrofu, Hurricanesi su sa 7:3 "otpuhali" Canadiense. Erik Cole bio je strijelac tri pogotka Canesa, dok su "samo" jedan gol postigli Battaglia, Francis, Hlavac i O'Neill. Hat-trick su vidjeli i gledatelji u Ottawi, gdje je Marian Hossa s tri pogotka predvodio Senatorse ka pobjedi protiv Columbusa. Sensi su se tako oporavili nakon relativno lošeg starta u sezonu, u posljednjih šest susreta led su napustili neporaženi.

Najuvjerljiviju pobjedu dana izborili su Toronto Maple Leafsi, koji su pomalo iznenađujuće "samljeli" Philadelphiu sa 6:0. Svih šest golova postigli su različiti igrači, pa je prva zvijezda utakmice bio vratar Ed Belfour koji je sa 25 obrana došao do drugog shutouta zaredom, i do 61. u karijeri, čime se izjednačio s Patrickom Royem na prvom mjestu među aktivnim igračima. Inače, Belfour je u Torontu ove sezone zamjenio Curtisa Josepha, miljenika kanadske publike, pa su ga u prvom mjesecu često pratili zvižduci, da bi se jučer konačno izborio i za ovacije.

Derbi zapadne konferencije odigrali su Blues i Avalanche, a Colorado je pobjedom od 3:1 došao do pete pobjede zaredom u St. Louisu. Domaći su poveli golom Pavola Demitre, no Colorado je uskoro zavladao ledom i više nego zasluženo slavio pogocima Messiera, Sakića i Hejduka. Patrick Roy obranio je 19 udaraca za Avse, koji su zasigurno odigrali jednu od najboljih utakmica sezone.

Druga jaka utakmica konferencije odigrana je u Los Angelesu, gdje su Kingsi slavili sa 2:0 protiv Dallasa nakon predstave u kojoj su dominirali vratari. Pobjedu je odnio LA-ov Felix Potvin koji je obranio 29 udaraca Starsa, no možda čak i sjajniji bio je Dallasov Marty Turco sa 35 obrana. Konačno, mreža se prvi puta tresla pet minuta prije kraja kada je Ziggy Palffy bio strijelac za 1:0 Kraljeva, nakon čega je isti igrač dodao i pogodak kada je Dallas izvadio vratara s leda.

Rezultati - NHL, 23. studeni 2002.
New York Rangers - New York Islanders 1:3
Minnesota Wild - Nashville Predators4:2
Boston Bruins - Buffalo Sabres 4:1
Montreal Canadiens - Carolina Huricanes7:3
Ottawa Senators - Columbus Blue Jackets5:2
Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers6:0
Washington Capitals - Atlanta Trashers6:3
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning1:3
Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks4:1
St. Louis Blues - Colorado Avalanche1:3
Calgary Flames - Chicago Blackhawks3:1
Edmonton Oliers - Detroit Red Wings1:1 p
Los Angeles Kings - Dallas Stars2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!