Zimski sportovi

NHL: Prva pobjeda Atlante, sjajni Lemieux i Kovaljev

Tomislav Pacak • nedjelja, 03.11.2002.

Slika 1 od 1.

Subota je, kao i uvijek, predodređena za mnoge sportske događaje, a nije zaostala ni National Hockey League u kojoj je odigrano 11 utakmica. Ono što svakako treba zabilježiti je prva pobjeda Atlante u ovoj sezoni, "žrtva" je bila Florida, dok je St. Louis nastavio sa sjajnim igrama u New Yorku gdje su Blues bili bolji od Islandersa. Philadelphia je nastavila dominirati kod kuće protiv Washingtona, a Ottawa je prednost domaćeg leda iskoristila za pobjedu nad Detroitom.

Dvadeset utakmica, ako gledamo i prošlu sezonu, momčad Atlante nije okusila slast pobjede, no kako svakoj seriji dođe kraj, i Trashersi su sinoć konačno nekoga i pobijedili. Florida je bila "žrtveno janje" Atlanti, načeo ju je Ilija Kovaljčuk, odlučujući gol za 2:1 djelo je Tonya Hrkaca da bi František Kaberle s igračem manje postavio konačnih 3:1. Pasi Nurminen obranio je 21 udarac za Tarsherse. NY Islandersi dobili su neočekivano pojačanje uoči utakmice sa St. Louisom, u postavu se vratio Michael Peca i odigrao nekoliko minuta uz ovacije gledatelja jer kapetan Islesa zbog ozljede nije trebao zaigrati barem do početka sljedećeg mjeseca.

Ipak, povratak Pece samo je kratkoročno ublažio probleme Islandersa, već u drugoj trećini Mellanby, Drake i Rucinsky donose 3:0 St. Louisu i potvruđuju odličnu formu momčadi iz Missourija. Do kraja su Blues postigli još tri pogotka, dok je počasni gol za Islanderse djelo Jasona Blakea. Pavol Demitra uknjižio je tri asistencije za pobjednike, Doug Weight dvije, a St. Louisu je ovo bila sedma pobjeda u nizu i izjednačavanje najboljeg starta u povijesti kluba.

U dvoboju prvog i sadašnjeg glavnog grada SAD-a, Philadelphia je bila uspješnija od Washingtona s 2:1. Konačni rezultat nije precizan pokazatelj odnosa snaga, jer Flyersi su u potpunosti nadigrali svoje goste te su trebali slaviti i puno uvjerljivijim rezultatom. Golove za domaćine postigli su Dennis Seidenberg i Keith Primeau, a jedini precizan Capital bio je Jaromir Jagr dvije minute prije kraja. Roman Čehmanek morao je obraniti samo 10 udaraca za pobjedu, dok je Washingtonov vratar Sebastien Charpentier "skinuo" 43 udarca, nedovoljno za prekid lošeg niza Capitalsa u Philadelphiji. Naime, Capsi su u First Union Centeru već 11 utakmica bez pobjede, a od tih 11 čak deset su izgubili.

Colorado je na krilima svojih najboljih igrača tri puta vodio u Calgaryu, no na kraju se morao zadovoljiti bodom. Martin Gelinas je svojim drugim golom na utakmici postavio konačnih 4:4, a u produžetku su domaći bili puno bliže pobjedi i tek su ih nesreća i Patrick Roy spriječili u osvajanju dva boda. Joe Sakić je treći puta u nizu postigao dva gola, dok je Peter Forsberg imao gol i tri asistencije za Colorado kojeg sada čeka pet domaćih utakmica.

Nakon što su Brett Hull i Daniel Arvedson izmjenili po pogodak u prvoj trećini, pogoci Brada Smytha i Shauna van Allena (obojici prvi u sezoni) u drugoj trećini presudili su u dvoboju Ottawe i Detroita koji su na kraju Sensi dobili sa 5:2. Vratar Senatorsa Patrick Lalime obranio je 20 udaraca Red Wingsa, za koje je osim Hulla strijelac bio rookie Henrik Zetterberg. Pittsburgh je nastavio s odličnim igrama i protiv Tampe, zahvaljujući ponovno raspoloženom dvojcu Lemieux - Kovaljev, odličnom igraču više te Kentu Mandervilleu. Nakon što je Pittsburgh vodio s 3:1 power-play pogocima, Lightning su se vratili u igru s dva gola Martina St. Louisa. Tada je na scenu stupio Kent Manderville, koji inače pogotke zabija "na grčke kalende", i postigao gol za 4:3. Aleksej Kovaljev upisao je nova dva gola čime predvodi NHL (10 golova), dok je "Super Mario" dodao gol i tri asistencije te je tako učvrtio svoje vodstvo na ljestvici strijelaca sa čak 27 poena (golovi + asistencije).

Rezultati, 2. studenoga: Calgary - Colorado 4:4; New Jersey - Chicago 5:1; Ottawa - Detroit 5:2; Pittsburgh - Tampa Bay 5:3; Atlanta - Florida 3:1; NY Islanders - St. Louis 1:6; Philadelphia - Washington 2:1; Boston - NY Rangers 3:2; Minnesota - Vancouver 2:4; Toronto - Montreal 2:5; Los Angeles - Nashville 6:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!