Ostali sportovi

NHL: Detroit krenuo pobjedom u obranu naslova

Tomislav Pacak • petak, 11.10.2002.

Nakon tri utakmice u srijedu kojima je započela nova sezona američko-kanadske profesionalne hokejaške lige, NHL je sinoć ušla u svoj klasični, ubitačni ritam, odigrano je devet utakmica. Derbi večeri odigran je u San Joseu gdje je Detroit pokazao da i ove godine ima momčad sposobnu za najviše domete, Wingsi su sa 6:3 "slomili zube" Sharksima. Impresivan uvod u sezonu imao je Toronto koji je sa 6:0 "pomeo" Pittsburgh, dok je uvjerljiv bio i Vancouver na gostovanju u Calgaryu. New Jersey i Anaheim pobjedama su startali u novu sezonu, kao i Columbus za koji je gol u svom NHL debiju postigao Rick Nash.

Puno je novih lica ove godine u New Jerseyu, igrati će se jedna drugačiji hokej više baziran na brzini nego snazi, no neke stvari se nisu promjenile - vratar Martin Brodeur bio je sjajan na gostovanju kod Ottawe i najzaslužniji je za pobjedu Devilsa od 2:1. Brodeur je obranio 33 udarca Senatorsa, dok se za golove pobrinuo John Madden, startavši tako u sezonu puno bolje nego lani kada je postigao samo 15 pogodaka. Jedini strijelac za Sense bio je Daniel Alfredsson, minutu prije kraja susreta. Odličan je bio i vratar Vancouvera, Dan Cloutier, koji je "skinuo" svih 19 udaraca Flamesa za svoj deveti shutout u karijeri. Impresivna je bila najbolja napadačka linija Canucksa Bertuzzi-Naslund-Morrison, a upravo je ovaj potonji bio najefikasnji s golom i asistencijom.

San Jose je protiv Detroita želio pokazati da ima snage srušiti upravo Red Wingse s trona, no kako sada stvari stoje, Sharksi su nedorasli tom zadatku. Kirk Maltby i Sergej Fedorov su s dva pogotka predvodili prvake do sigurne 6:3 pobjede, a u svom debiju za Wingse Curtis Joseph zabilježio je 23 obrane. Prvu pobjedu novog trenera Detroita Davea Lewisa nije uspio spriječiti niti odlični Vincent Damphousse koji je zabilježio dva gola i asist. Columbus će se ove godine konačno imati čemu veseliti - pobjeda u prvoj utakmici protiv Chicaga lijep je početak, a lijep je početak i rookiea Ricka Nasha koji je postigao gol u svojoj prvoj NHL utakmici.

Anaheim je preko ljeta solidno trgovao i ove godine se s pravom nada boljem učinku nego lani. Potvrda da će tome tako i biti je pobjeda u St. Louisu, koji je tako loše započeo seriju od pet utakmica kod kuće. Najzaslužniji za pobjedu "Moćnih pataka" bili su novaci Aleksej Smirnov i Stanislav Čistov koji su zajedno skupili dva gola i tri asistencije. Najbolje je Blues svirao Cory Stillman koji je zabilježio gol i asist, dok je Pavol Demitra skupio dva dodavanja. Najuvjerljiviju pobjedu večeri zabilježio je Toronto na gostovanju u Pittsburghu, Maple Leafsi su nadvisili Penguinse sa 6:0. Najviše su u pobjedu ugradili Aleksandar Mogiljni i Mats Sundin sa po dva gola, a interesantno, asistent je kod svih njihovih golova bio Darcy Tucker. U svom debiju za Toronto golman Ed Belfour bio je briljantan, obranio je sva 32 udarca Pensa za 57. shutout u karijeri.

Rezultati, 10. listopada: Buffalo - NY Islanders 5:1; Ottawa - New Jersey 1:2; Calgary - Vancouver 0:3; San Jose - Detroit 3:6; Columbus - Chicago 2:1; St. Louis - Anaheim 3:4; Edmonton - Philadelphia 2:2 (pr.); Pittsburgh - Toronto 0:6; Florida - Tampa Bay 3:4 (pr.);

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!