Ostali sportovi

NHL: Magija Forsberga za 3-2 Colorada

Tomislav Pacak • utorak, 28.05.2002.

Slika 1 od 1.

Znalo se i uoči playoffa da samo jedna momčad ima snage, mentalne i hokejaške, zaustaviti Detroitovu "Dream Team" momčad, sastavljenu uoči sezone sa samo jednim ciljem - osvajanjem Stanley Cupa. Sinoć su igrači Colorada opravdali takvu reputaciju, golom Petera Forsberga slavili su nakon produžetka sa 2:1, i na taj način poveli u seriji finala zapadne konferencije sa 3-2 te će u svom Pepsi Centeru imati priliku završiti seriju i poslati Red Wingse na neočekivano rani odmor.

Colorado je u svakoj utakmici u ovom "finalu prije finala" poveo, pa ni ova nije bila izuzetak - Steven Reinprecht je postigao lijep pogodak krajem prve trećine, nakon dobrog poteza Petera Forsberga. Ipak, Avsi su već osam puta "prosuli mlijeko" u ovoj seriji, ovaj puta vodstvo im je "ukrao" Steve Yzerman početkom treće trećine, golom sličnim onim Reinprechta. Veteran Red Wingsa se ovim golom izjednačio na klupskoj ljestvici strijelaca u playoffu s legendarnim Gordiem Howeom, "Gospodinom Hokejom".

Obje momčadi imale su nekoliko odličnih prilika u završnici regularnoj dijela, no vratari nisu dopustili promjene na semaforu te se s 1:1 otišlo u produžetak, u kojem su bolje počeli domaćini ne dopustivši Avsima niti jedan udarac u prvih šest minuta dok su oni pucali četiri puta. Međutim, onda je i njih pogodio dio "magije" Petera Forsberga - Šveđanin je u sedmoj minuti produžetka postigao lijep gol iz kontre Avalanchea, nastavivši tako nevjerojatan povratak nakon ozljede, te je, za sada, glavni kandidat za naslov MVP-a playoffa.

Forsberg za sebe kaže da nije "rođeni strijelac", no svoje suigrače, protivnike i navijače teško će uvjeriti u takvu tvrdnju. "Veliki Peter" propustio je cijelu regularnu sezonu zbog ozljeda, vratio se tek u playoffu, ali na kakav način - postigao je devet golova s čime je, uz klupskog suigrača Joea Šakića, prvi strijelac playoffa, a uz 18 asistencija to mu daje 27 poena u doigravanju, naravno da je vodeći u NHL.

No nije Forsberg bio jedini junak Colorada, kada Detroit zabije samo jedan pogodak to znači da je vratar dobro obavio svoj posao. A Patrick Roy obavlja svoj posao i više nego dobro, u posljednje tri utakmice primio je samo četiri gola, sinoć je dodao 26 obrana, poboljšavši tako svoj učinak u produžecima na 40-16. "On to radi otkad smo u Coloradu. Navikli smo se već na to. Kada imaš najboljeg golmana u hokeju, bit ćeš u utakmici" - tako je Roya "objasnio" Joe Šakić, kapetan Avalanchea.

S druge strane, Dominik Hašek nije bio loš, skupio je 27 obrana no ostaje činjenica da je, od 23 produžetka u playoffu, izgubio 11. Interesantno, ovo je bio šesti produžetak u playoff dvobojima dvije momčadi od 1999., i svaki puta ga je dobila gostujuća momčad. Najbolja momčad regularne sezone, Detroit Red Wingsi, imat će priliku vratiti seriju u Detroit u srijedu, kada se igra šesta utakmica finala Zapada, u Pepsi Centeru u Denveru.

Rezultati, ponedjeljak 27. svibnja: Detroit (1) - Colorado (2) 1:2 (pr.) (2-3).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!