Ostali sportovi

NHL: Neizvjesni istok

Tomislav Pacak • utorak, 02.10.2001.

Kada su počeli transferi ovoga ljeta, činilo se da se sve važno događa na Zapadu, no Jaromir Jagr i Capitalsi usmjerili su pozornost i na istočnu konferenciju, koja kreće u novu sezonu obnovljena, i možda najjača u zadnjih par godina. Posebno to vrijedi za Capitalse, Rangerse i Flyerse, no ni ostali ne misle igrati sporednu ulogu u pokušaju skidanja konferencijskih prvaka New Jersey Devilsa. Inače, sezona starta 3. listopada sa tri zanimljiva susreta: U "Bitci za Ontario" sukobiti će se Ottawa i Toronto, drugi kanadski derbi odigrat će Edmonton i Calgary, dok će prvaci otvoriti sezonu protiv Pittsburgha.

Titulu za transfer ljeta sigurno je zaslužio Washington, koji je doveo možda najboljeg hokejaša svijeta, Čeha Jaromira Jagra. Uz Petera Bondru i Olafa Kolziga na golu, cilj Capitalsa je jasan - ponoviti barem Stanley Cup finale iz 1998. Jedan od glavnih protivnika trebala bi biti Philadelphia, gdje je GM Bob Clarke dosta toga promijenio preko ljeta. Došao je Jeremy Roenick (iz Phoenixa) i branič Eric Weinreich, a moguće najveće pojačanje je Čeh Jiri Dopita, koji već dugo važi za najboljeg hokejaša koji igra u Europi. Pred kraj prijelaznog roka dogodio se i dugo očekivani odlazak Erica Lindrosa, višegodišnja sapunica oko njegovog budućeg kluba okončana je njegovim potpisom na ugovor s Rangersima.

Upravo na Lindrosu NY Rangersi temelje svoj optimizam da nakon par propušetnih sezona mogu natrag među najbolje. I druga momčad iz New Yorka, Islandersi bitno pojačani očekuju sezonu. Došla su dva sjajna igrača, Rus Alexei Yashin (Ottawa) i Michael Peca (Buffalo), a prije par dana potpisao je i Chris Osgood, vratar koji je doveo Detroit Red Wingse do naslova prije par sezona. Takvi Islsi očekuju playoff, što bi za njihove navijače bio zaista melem na rane nakon par groznih sezona. Ottawa je izgubila Yashina, pokušat će ga nadomjestiti s par mladih igrača, no čini se da će Senatorsi teško ponoviti drugo mjesto u konferenciji ove godine. Toronto je doveo iskusnog Travisa Greena, te odličnog Alexandera Mogilniya (New Jersey), pa bi mogli biti jedno od iznenađenja konferencije, možda i lige. Boston su pojačala dva veterana, Rob Zamuner i Martin Lapointe, koji će uz već prisutne Guerina i Thornota činiti sjajan napad. Ipak, pitanje je koliko više od samog ulaska u playoff Bruinsi mogu bez pravog vratara i obrane.

Atlanta ove godine možda i neće uspjeti doći do doigravanja, no dva picka na draftu osiguravaju Trashersima sjajnu budućnost. Rus Ilya Kovalchuk bio je prvi pick na ovogodišnjem draftu, i već je u predsezoni pokazao da je briljantan talent, te bi svojevremeno mogao izrasti u najboljeg igrača svijeta. U odrastanju će mu partner biti i Dany Heatley, izbor iz druge runde, dečko koji je također imao sjajnu predsezonu. I za kraj smo ostavili ipak najveće favorite, najuigraniju i najiskusniju momčad - New Jersey Devilse. Otišao je Mogilny, došao je samo branič Tommy Albelin, no navijači Devilsa ne moraju strahovati za svoju momčad, za razliku od onih Pittsburgh Penguinsa. Mario Lemieux se vratio prošle godine, no nije uspio zadržati Jagra, pa Pittsburgh oslabljen ulazi u novu sezonu. Ipak, Super Mario je dovoljna garancija za playoff, no ne i za puno više od toga.

Uprkos Jagru, Washington nije prvi favorit konferencije. To ostaju Devilsi, te uvijek jaki Flyersi. U drugi krug favorita Capitalsima društvo čine Ottawa i Toronto, te možda NY Rangersi ako Lindros bude u svom najboljem izdanju što je teško za očekivati nakon dvije godine pauziranja. A veliko finale ? Iako će biti teško, možda se upravo ponovi prošlosezonsko - Lavina protiv Vragova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!