Ostali sportovi

NHL: Wild wild west

Tomislav Pacak • nedjelja, 30.09.2001.

U srijedu, 3. listopada, počinje nova sezona najjače hokejaške lige svijeta, američko-kanadske National Hockey League. Puno indikatora pokazuje da bi nova sezona mogla biti jedna od najneizvjesnijih u posljednjih par godina, ljetne promjene su, barem naoko, smanjile jaz između zapadne i istočne konferencije. Uoči sezone Sport Net vam predstavlja što su najbolje momčadi konferencija učinile preko ljeta u nastojanju da oplemene svoje sastave i postanu legitimni kandidati za osvajanje Stanley Cupa.

Početi ćemo sa zapadnom konferencijom, uostalom, od zadnjih šest Stanley Cupova čak pet ih je završilo u rukama Colorada, Detroita ili Dallasa. Upravo te momčadi su i ove godine glavni favoriti za naslov, no čini se da bi redoslijed mogao na kraju biti drugačiji od onog prošle sezone. Naime, za razliku od prvaka Colorada, Detroit i Dallas su znatno pojačali sastave. Red Wingsi su doveli tri velika igrača, koji su istina u poznim hokejaškim godinama, no iskustvom i znanjem mogu donijeti novi trofej u Detroit. Dominik Hašek (došao iz Buffala) je i dalje ponajbolji golman svijeta, dok su Brett Hull (Dallas) i Luc Robitallie (LA Kings) među vodećima na listi strijelaca svih vremena. Uz takva pojačanja, odlasci Kozlova i Lapointea ne bi trebali predstavljati veće gubitke za Detroit.

Dallas se zasigurno može pohvaliti najboljim izborom centara, Mike Modano, Joe Niuwendyk i novopridošli Pierre Turgeon (St. Louis) su sami vrh lige na svojim pozicijama. Također su napad pojačali i krila Donald Audette i Valery Kamensky, dok osim Hulla Starsi nisu izgubili niti jednog značajnog igrača. Aktualni prvaci iz Denvera uspjeli su potpisati ugovore sa svojim free-agentima Joem Sakicem (prošlogodišnji MVP), Robom Blakeom i vratarem Patrickom Royem. No Ray Bourque je otišao u mirovinu, a obrana je dodatno oslabljena i odlaskom Klemma. Na neodređeno vrijeme povukao se i sjajni Peter Forsberg (teška ozljeda bubrega prošle godine), pa će veliki teret pasti na leđa Kanađanina s hrvatskim porijeklom, na Joea Sakica.

St. Louis Blues je odlazak Turgeona nadomjestio Dougom Weightom (Edmonton), pa će uz najbolji branički par lige (Pronger-Macinnis) Blues biti ravnopravan protivnik Wingsima, Starsima i Avsima. San Jose očekuje puno od Finca Selannea, koji je pred kraj prošle sezone pojačao Sharkse, ali nije pokazao svu raskoš svog talenta. Uz već prisutne Nolana, Riccia i Damphousea, San Jose će svima biti opasan, uz uvjet da Evgeni Nabokov na golu ponovi sjajnu rookie sezonu.

Slavni Edmonton opet ima momčad u izgradnji, ali su svakako spremni za playoff. Oilerse su pojačali mladi centri Marty Reasoner i Jochen Hecht, pa bi uz već poznatu brzinu i eksplozivnost mogli i dalje od prvog kruga. Umjesto Luca, LA Kingsi su doveli drugog Robitalliea, Randya, pa Kingsi ne bi trebali puno izgubiti na kvaliteti. Već prošle godine puno su dobili tradeom u kojem su poslali Blakea u Colorado, odakle su pristigli Deadmarsh i Miller. Vancouver je prošle godine igrao sjajno dok se nije ozljedio Naslund, no svejedno su bili tvrd orah Coloradu u prvom krugu. I ove godine Canucksi će predvođeni trenerom Crawfordom biti vrlo opasni, iako nije bilo znakovitih promjena u sastavu ovog ljeta.

Detroit i Dallas bitno ojačani ulaze u novu sezonu, sezonu lova na Colorado. Hoće li ga i uloviti ovisi o mnogo faktora, o možebitnim ozljedama, novim transferima, a i trenutnom raspoloženju igrača i momčadi. U svakom slučaju, NHL će i ove godine ponuditi puno sjajnog hokeja, a uostalom, ove sezone će i svi najbolji nastupiti za svoje reprezentacije na ZOI u Salt Lake Cityu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!