Ostali sportovi

NHL finale: Colorado osvojio Stanley Cup!

Tomislav Pacak • nedjelja, 10.06.2001.

Dvije najbolje momčadi u hokeju i sedma utakmica Stanley Cup finala- scenarij za savršen završetak sezone je bio pripremljen, a Colorado i New Jersey su ga samo trebali ispisati do kraja. Ipak je možda na kraju prednost domaćeg leda bila presudna, bila onaj faktor koji je pomogao Avsima osvojiti drugi Stanley Cup u šest godina 3-1 pobjedom protiv sada već starih prvaka New Jersey Devilsa. Pred 18000 ljudi u Pepsi Centru nekoliko je predivnih priča ispisano, no jedan čovjek zaslužuje posebnu pozornost.

Slika 1 od 2.

Ray Bourque je čekao 40 godina da se dokopa ovog kupa, od toga 22 u National Hockey League. Nakon 20 i pol godina provedenih sa Boston Bruinsima, Kanađanin se preselio u Denver u potrazi za Stanley Cupom. I već mu je prije sezone Joe Sakic to i obećao: "Pričao sam s njim prije početka godine, prije trening kampa i rekao sam mu da ćemo pobjediti i da će on biti prvi koji će ga podići". I zaista, kapetan Colorada je učinio kako je i obećao - čim je primio Stanley Cup od komesara lige, Sakic je ogromni pokal produžio do Bourquea na ovacije čitave dvorane. "To što mi je dopustio da ga odmah zgrabim, to dovoljno govori", sve najbolje o svom kapetanu rekao je Ray Bourque.

Utakmica je od početka krenula dobro za "Lavinu", mladi Alex Tanguay je na asist Hinotea doveo domaćine u vodstvo u prvom periodu igre. U početku druge trećine, Tanguay postiže svoj drugi pogodak (asisti Sakic i Foote) te tako postaje tek šesti igrač koji je zabio dva gola u sedmoj utakmici velikog finala. U istoj trećini sudbinu Devilsa je zapečatio Joe Sakic svojim trinaestim golom u playoffu, ovoga puta dodavači su bili Tanguay i Hejduk.

Slika 2 od 3.

Alex Tanguay je rođen mjesec dana poslije Bourquevog debija u NHL, a ipak je upravo on taj koji je donio legendarnom braniču toliko željeni Stanley Cup. Naravno, nezahvalno je spomenuti samo Tanguaya kao junaka. Joe Sakic je vodeći strijelac lige u playoffu, Rob Blake je vodeći po poenima kod braniča, Foote, Hejduk, Drury, Hinote, Messier, Nieminen, Skoula i svi ostali Avsi, čak i ozlijeđeni Šveđanin Peter Forsberg dali su veliki obol ovom kupu. I ipak, jedno ime treba posebno spomenuti. Patrick Roy je obranio 25 udaraca Devilsa sinoć, dopustivši im samo jedan pogodak u zadnje dvije utakmice. Kanađanin je zbog sjajnog branjenja kroz cijeli playoff poslije utakmice i nagrađen Conn Smythe trofejem kao MVP doigravanja.

Roy je tako u svoje vitrine dodao još jedan trofej, osvajao je Conn Smythe već dva puta prije, a usput je i postao tek četvrti igrač u povijesti koji je osvojio Stanley Cup u tri različita desetljeća. Pet puta osvajač Norris trophya kao najbolji branič lige, teško je zadržavao emocije i prije utakmice kako je sam priznao: "Osjećaj je sjajan i bit će sve bolji. Bilo mi je teško suzdržavati osjećaje, odmah poslije himne. Zaista emocionalno, nisam to smio pustiti van, a bilo je teško držati u sebi. Ipak, pronašli smo način da to učinimo i sve sam ispustio nakon posljednje sirene", izjavio je Ray Bourque nakon slavlja. Ne zna se još odgovor na pitanje da li je to ujedno i posljednja sirena u Bourquevoj karijeri, jer poznato je da bi Ray volio braniti boje Kanade u Salt Lake Cityu slijedeće godine.

Rezultati: Colorado - New Jersey 3-1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!