arhiva

Pomagala za online igru

Goran Markuš • nedjelja, 02.05.2010.
Pomagala za online igru

Ukoliko ste prije igrali isključivo uživo ili kad god zaigrate online igrate veći broj stolova kad-tad susrest ćete se s tracking programima, softverskim rješenjima koja umjesto vas prate protivničku igru kako bi u onim ključnim trenucima imali što je moguće više podataka o tendencijama i stilu igre igrača s druge strane vašeg virtualnog stola...

"Poker se igra protiv ljudi, a ne s kartama", fraza je koju su barem jednom čak i rekreativni pokeraši čuli i s kojom se svatko imalo upućen u tematiku slaže. U igri uživo "govor tijela" vrlo često će utjecati na našu odluku. Ukoliko protivnik ne izgleda baš opušteno možda ćemo se odlučiti na call i s marginalnijim kartama dok ćemo protiv smirenog protivnika takve karte bez razmišljanja baciti.

Problem nastaje kad sjednete za online stolove. Naime, online ne možete vidjeti znoji li se vaš protivnik ili sa smješko očekuje vaš call. To nikako ne znači da online ne postoje tellovi, no ne postoje oni fizičke prirode stoga je mnogim live profesionalcima prelazak na online stolove izuzetno težak.

Međutim, niti to nije jedini problem s kojim se online igrači susreću. Naime, online je popularno igrati više stolova istodobno i dok rekreativni igrač pali dva do maksimalno četiri stola profesionalni igrači nemali broj puta igraju između deset pa sve do 30 stolova istovremeno i problem koji se tada javlja potpuno je drugačije prirode. Kako pratiti protivnika, kako uočiti propuste u njegovoj igri?

Cijene

ProgramCijena
Poker Tracker$89,99
Hold'em Manager$89,99

U ovu svrhu osmišljeni su tzv. poker "tracking" programi, softverska rješenja koja pamte svaki protivnikov potez i tako vam u obliku brojki prikazuju njihove tendencije i stil igre (najpoznatiji: "Poker Tracker" i "Hold'em Manager"). Kroz razne online upute i postove na forumima vrlo je lako saznati što brojka 46 kod "VPIP" predstavlja i nakon malo upoznavanja ovako dobiveni podaci mogu zaista popraviti rezultate svačije igru.

Iako nismo ovdje da bi se upuštali u samu tehnikaliju oko korištenja ovakvih programa svakako vrijedi spomenuti tri najkorisnija statistička podatka koji će vam približiti korisnost ovakvih programa. Prvi, tzv. "VPIP" (eng. Voluntarily Put Money In Pot) u praksi predstavlja postotak ruku s kojima je naš protivnik spreman zaigrati. Na mikro limitima vrlo često naći ćete se za stolom s barem jednim pa sve do tri/četiri protivnika koji igraju više od 40 posto svojih handova. U pravilu to su rekreativni igrači koji igraju iz zabave, a ne zbog zarade stoga upravo oni trebaju biti vaš "cilj" pošto su to igrači kojima treba zaista malo da bi vas kod dobrog handa lijepo isplatili.

Kako sve to izgleda (1. dio)...

Drugi izuzetno važan podatak je "PFR" (eng. Preflop Raise) i on predstavlja postotak handova s kojima je naš protivnik spreman raiseati preflop. Kao i kod "VPIP-a" na mikro limitima često ćete naići ili na premali (ispod nekih sedam posto) ili na preveliki (iznad nekih 20 posto) postotak što praktički uvijek možete lijepo naplatiti. Treći podatak koji ćemo spomenuti je "FCbet" (eng. Fold To Cbet), podatak o postotku ruku s kojima protivnik plati vaš preflop raise, no baca karte na novi flop bet. U praksi ukoliko je ova brojka velika (veća od 70 posto) ne trebate se bojati ispaliti novi bet na flopu iako vam on sam po sebi nije donio ništa korisnog jer će vaš protivnik dovoljno često jednostavno baciti svoje karte da bi se vama ovakva igra isplatila.

Prije nego završimo s cijelom "tracking" pričom svakako treba spomenuti još jednu, možda i najvažniju stvar. Kako bi dobivena statistika zaista barem donekle odražavala igru našeg protivnika potrebno je odigrati određen broj ruku s njime. Naime, ako je netko igrao pet od deset handova ne znači nužno da igra s 50 posto početnih karata već je vrlo moguće kako ga je u tih deset ruku i sreća malo "pomazila" stoga kod interpretacije ovih statističkih podataka u obzir svakako moramo uzeti i broj ruku odigranih protiv dotičnog igrača. Vrlo često ukoliko se i nakon 50 handova nečiji "VPIP" i dalje drži iznad 50 posto možemo zaključiti kako se radi ili o fishu ili o tiltanom protivniku, no tek nakon barem nekoliko stotina, a po mogućnosti tisuću ruku možemo se zaista pouzdati u dobivene brojke.

Kako sve to izgleda (2. dio)...

Aktualno

Iako se očekivalo da bi mogli proći prošlosezonski rekord ove godine na EPT Grand Finalu pojavilo se 88 igrača manje što je bilo dovoljno za još uvijek vrlo respektabilnih 8,480 milijuna eura u prizepoolu koji je pobjedniku, sjajnom Nicolasu Chouity, donio ogromnih 1,7 milijuna eura nagrade. Chouity se kvalificirao preko 22 dolara vrijednog satelita samo da bi fantastičnom igrom na finalni stol turnira stigao sa zaista nesvakidašnjim "viškom" žetona u odnosu na svoje protivnike.

Međutim, mladi Libanonac tu se nije zaustavio i izbacivši čak šest od sedam igrača u televiziranom finalu potpuno zasluženo s dva asa u ruci nekoliko sati kasnije stao je pred kamere kao novi EPT pobjednik. "Ovo je ostvarenje svih mojih snova. Još uvijek ne mogu vjerovati da sam pobijedio. Moram priznati da sam za finalnim stolom imao nekoliko zaista kvalitetnih protivnika, no premoć u žetonima išla je u moju korist", nakon slavlja izjavio je Chouity.

CardRunners ostao bez važnog člana

Cole South, jedan od najcjenjenijih instruktora CardRunnersa, napustio je tvrtku: "Ova odluka više je vezana sa mnom nego s CardRunnersom. U posljednjih godinu dana bio sam istovremeno redoviti student, profesionalni igrač pokera i vlasnik tj. instruktor poker stranice. Napustiti CardRunners za mene je bila nevjerojatno teška odluka, no sada ću se moći usredotočiti na igranje pokera i završetak studija."

Vrlo zanimljivo bilo je i na posljednjem EPT turniru ove sezone, Grand Final $25k High Rolleru, koji je okupio čak 113 igrača i tako pobjedniku Tobiasu Reinkemeieru priskrbio neočekivano velikih 956 tisuća eura nagrade. "Istina, Busquet je iskusniji Heads-up igrač od mene, no on nije znao da smo mi već prije igrali online što sam ja uspio iskoristiti i ovog puta pošteno naplatiti", nakon pobjede izjavio je Reinkemeier.

Uz kraj za EPT stigli smo i do kraja WPT sezone, a posljednji turnir, WPT Championship, odigran je prošlog tjedna u popularnom Bellagio Casinu u Las Vegasu gdje se iskusni David Williams domogao svoje prve titule i glavne nagrade u vrijednosti od ogromnih 1,530 milijuna dolara. Međutim vijest vikenda pripala je Farazu Jaki koji se 16. mjestom na dotičnom turniru potvrdio kao WPT igrač godine: "Zaista sam presretan. Uistinu sam htio ovu titulu."

Hog Wild Poker Experience

Online poker kuće osnivaju se praktički na tjednoj bazi, no "Hog Wild Poker Experience" trebao bi biti ipak nešto nesvakidašnje. Naime, HWPE prvi će puta igrače pokušati privući kombinacijom socijalne i online interakcije. Tako će na HWPE svaki igrač moći pokrenuti i održavati vlastitu poker ligu, razgovarati s drugim igračima putem slušalica ili chata, pregledavati tuđe rezultate, slati pozive svojim prijateljima preko Facebooka ili e-maila, ali i pisati vlastiti blog. Hoće li se ovo pokazati dobitnom formulom ili će neslavno propasti kao i mnogi slični projekti vrijeme će pokazati.

Novootvoreni hotel i kasino u Las Vegasu, Aria, izvojevao je dogovor s vjerojatno najpopularnijim i najcjenjenijim igračem današnjice, Philom Iveyjem po čijem će prezime njihova novootvorena High-stakes poker soba vrlo brzo dobiti svoje ime. Povodom otvaranja "The Ivey Rooma" poker menadžer kasina, Adam Altwies, javnosti je obznanio kako će se održati "Ivey League $1 Million Poker Invitation" sa sto tisuća dolara bountyjem na samom Philu, a pobjednik će osim prve nagrade dobiti i priliku zaigrati Heads-up protiv Iveyja za dodatnih 250 tisuća dolara.

U sjeni završnica WPT i EPT sezona iz Full Tilt Pokera stigla je još jedna vrlo zanimljiva vijest. Naime, Annette Obrestad, online poznatija kao "Annette_15", jedna od daleko najperspektivnijih poker igračica potpisala je sponzorski ugovor sa prestižnim Full Tilt Pokerom čiju će naljepnicu nositi i na nadolazećem WSOP-u kojem će prvi puta u svojoj već sad bogatoj poker karijeri ove godine prisustvovati i u Las Vegasu nakon što se kao 19-godišnjakinja na WSOP Europe Main Eventu domogla svoje prve narukvice.

Pitaj PokerPro.com.hr profesionalca

Pitanje: As i kralj danas se vrlo često izjednačavaju s velikim parovima stoga bi moje pitanje bilo je li s takvim handom zaista pametno ući All-in preflop ili je bolje pričekati flop pa zatim reanalizirati cijelu situaciju? Naravno, naša odluka djelomično ovisi i o protivnicima za stolom, no kao primjer zamislimo da sjedimo s osrednje kvalitetnim društvom na nižim limitima.

Robert, PokerPro.com.hr: Da bi mogli odgovoriti na pitanje prvo bi trebali objasniti zašto se as i kralj izjednačavaju s velikim parovima. Ručni par aseva u jednoj se ruci može dobiti na šest različitih načina (AsAc, AsAd, AsAh, AhAc, AhAd i AcAd) stoga ukoliko mi u ruci držimo npr. AsKc protivnik može dobiti ručne aseve samo na tri načina (AhAc, AhAd i AcAd) što je duplo manje nego kad imamo neke druge karte. Ista stvar vrijedi i za ručne kraljeve stoga kad se odlučimo na All-in s asom i kraljem protivnik će više puta imati par dečkiju ili dama nego kraljeva ili aseva. Ukoliko u sve to uračunamo i da protivnik može odustati od nekih ruku ukoliko smo mi spremni ubaciti cijeli stack u sredinu možemo zaključiti da se isplati ući All-in.

Međutim, usprkos svemu treba li ući All-in s asom i kraljem ili ne jednostavno se ne može generalizirati te ovisi o više faktora, a prvi je veličina efektivnog stacka za koji igramo. Ukoliko je efektivni stack do 70 big blindova s asom i kraljem je isplativo ući All-in, ako je između 70 i 130 big blindova ovisi o protivniku dok u slučaju kad imamo više od 130 big blindova pametnije je callati 3-bet ili 4-bet i igrati postflop.

U slučaju kad nam efektivni stack iznosi između 70 i 130 big blindova gledamo 3-bet odnosno 4-bet statistiku protivnika i ukoliko mu je postotak manji od tri posto (protivnik vjerojatno gura samo ručni par aseva i kraljeva) bolje je samo callati 3-bet odnosno odustati na 4-bet, no ukoliko mu je range veći od toga svakako je isplativo reraiseati i spremiti se za All-in.


Zajedno sa završetkom EPT I WPT sezona završavamo i s još jednim izdanjem Aces High-a koji po dobrom starom običaju poziva sve svoje čitatelje da komentare, pohvale, ali i kritike, prijedloge kao i pitanja za PokerPro.com.hr profesionalca i dalje šaljete na [email protected]. Ovog puta opraštamo se uz izuzetno zanimljiv video koji je barem nakratko šokirao brojne pratitelje poker scene...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!