arhiva

Gdje učiti online?

Goran Markuš • subota, 24.04.2010.
Gdje učiti online?

Ne volite čitati knjige, a ne možete pronaći dovoljno kvalitetnih video materijala? Aces High ima rješenje za vas - upoznajte coaching stranice, internet destinacije koje će vam osigurati i više nego dovoljno materijala za što brže i efikasnije unaprjeđenje vaše igre. Uz to kao i uvijek donosimo vam pregled svih većih novosti u poker svijetu s naglaskom na još jedan velik uspjeh za hrvatski poker...

Mnogi od nas pokerom su se počeli baviti isključivo iz hobija, a novac koji smo zarađivali ili pak gubili bio je sporedna stvar. Međutim, s vremenom poker postaje zanimacija u kojoj želite napredovati, želite zaraditi koju kintu, a bez učenja to je naprosto nemoguće. Učiti se može na razne načine, a uz čitanje knjiga i raspravljanje na forumima u posljednje vrijeme sve je popularnija treća opcija s kojom će se i Aces High ovog puta nešto detaljnije pozabaviti, a to su tzv. coaching stranice.

Cijene (mjesečni plan)

StranicaRegistracijaMjesečno
CardRunners$99,99$27,99
DeucesCracked$0$29
*PokerVT$127,49$29,99
LeggoPoker$0$30
**DeepStacks$99$29,95

Coaching stranice su internet destinacije na kojima za određenu svotu novca dobijete pristup svim materijalima dotičnog internet sitea. Istina od knjiga je sve krenulo, no danas su upravo video materijali zbog svog vizualnog elementa daleko najpopularniji izvor kod svladavanja određenih vještina i znanja. Danas, ovakvih coaching stranica zaista ima mnogo stoga ćemo mi spomenuti tek neke od predvodnika cijelog tog tržišta.

CardRunners: Vjerojatno najpopularniji coaching site s najviše aktualnih pretplatnika osnovan je još 2005. godine zajedničkim snagama dobro znanog profesionalnog pokeraša Taylora Cabyja i Andrewa Wigginsa, a svoj dio u cijelom projektu ima i vjerojatno najpoznatiji član CardRunners Pro Teama, Brian Townsend.

Naravno, uz Townsenda svakako treba spomenuti i njegovog imenjaka, Briana Hastingsa, igrača koji je ispraznio poker račun švedske online poker zvijezde, Isildura. CardRunners ima zaista ogromnu bazu izuzetno poučnih video materijala za manje-više sve poker igre na praktički svim limitima što je bez pogovora jedan od glavnih čimbenika prilikom odabira "svog" coaching sitea, a veliki plus svakako je i nedavno udruženje sa Stox poker stranicom nakon kojeg je cijela njihova baza jednako kvalitetnih video materijala stopljena s već postojećom bazom CardRunnersa.

DeucesCracked: Uz CardRunners DeucesCracked jedan je od glavnih predvodnika cijelog tržišta koji trenutno okuplja oko čak 60-ak instruktora, a od petorke koja je osnovala cijelu tvrtku posebno se ističe jedno ime - Jay Rosenkrantz, igrač koji se proslavio nastupom na vrlo popularno showu "2 Months, 2 Million". Svakako vrijedi spomenuti i kako se u samom vrhu tvrtke nalaze još čak dvije zvijezde spomenutog serijala, Emil Patel i Dani Stern (odnedavno ujedno i član popularnog tma velikog Doylea Brunsona, "Brunson 10").

DeucesCracked ima nekoliko izuzetno kvalitetnih serijala svojih video materijala, a jedan od popularnijih svakako je "The Eightfold Path to Poker Enlightenment", serijal koji kroz nekoliko epizoda objašnjava što je to tilt i kako ga se riješiti i tako u konačnici popraviti svoju "C" igru. Kao i kod CardRunnersa i ovdje ćete naći video materijale o pregršt igara na pregršt limita stoga DeucesCracked svakako mora ući u uži krug kandidata kad razmišljate o registraciji na nekom od coaching siteova.

Ostali: Kao što smo već i spomenuli u današnje vrijeme coaching siteova zaista ne manjka, no ne bi bilo u redu da niti u ovako zapravo šturom pregledu ne spomenemo još neke. Prvi od njih je PokerVT, stranica koja se ističe vizualnom kvalitetom svojih uradaka, a od trenera koji su tamo "dostupni" bez pogovora najistaknutije ime svakako je Daniel Negreanu, jedna od apsolutnih poker ikona današnjice. Uz Daniela na PokerVT-u naći ćete i video materijale sjajnog Paula Wasicke, zatim mlade, no vrlo perspektivne Annette Obrestad, a uz njih tu je još 15-ak izuzetno nadarenih poker igrača/trenera današnjice.

Nakon PokerVT-a svakako treba spomenuti i LeggoPoker, stranicu koja okuplja nemali broj upravo online poker zvijezda, igrača koji svoju karijeru manje-više kroje upravo online gdje se trenutno i većina nas "zabavlja". Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti niti na DeepStacks, coaching site osnovan od strane dobro znanog Mikea Matusowa koji je također okupio zanimljivo društvo i pritom mali projekt pretvorio u tvrtku koja uz online sve češće održava i live seminare izuzetno popularne diljem SAD-a.

Prije nego završimo cijeli ovaj pregled moramo napomenuti još jedan vrlo važan dio učenja online, a to su privatni sati s instruktorima. Naime, praktički svi gorespomenuti coaching siteovi omogućavaju vam održavanje privatnih sati s njihovim instruktorima koji će za ipak prilično "lijepu" svotu novca biti voljni analizirati vašu igru i kroz individualni rad u što kraćem vremenu nekim savjetima pomoći vam da što prije popravite rupe u svojoj igri kako biste što brže napredovali i preskočili limite na kojima se trenutno nalazite.

Aktualno

Neočekivano velik broj igrača pojavio se na prvom NAPT-u u Mohegan Sunu, destinaciji koja zasigurno nije baš najpogodnije mjesto što se povezanosti s ostatkom svijeta tiče, a cijelu situaciju najbolje je iskoristila agresivna Vanessa Selbst koja je nadigrala 716 igrača i potpuno zasluženo kući otišla 750 tisuća dolara bogatija. Na finalni stol Selbst je stigla s drugim najvećim stackom koji se uslijed dominantnog nastupa iskusne Amerikanke nikad nije spustio ispod treće pozicije.

Nakon Main Eventa održan je i sad već izuzetno popularan 25 tisuća dolara vrijedan High Roller Bounty Shootout, turnir na kojem se ponovno posebno istaknulo jedno ime - Jason Mercier. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci upravo je Mercier izborio daleko najupečatljivije turnirske rezultate, a svemu tome sad može pridodati i ogromnih 450 tisuća dolara zarade na ovom turniru kao i besplatnu ulaznicu za isti takav Bounty Shootout turnir koji će se održati u sklopu sljedeće NAPT destinacije.

Boeree look

Pogled Phila Iveyja bez pogovora najpoznatiji je u poker svijetu, no svi koji su pratili finalni stol u San Remu zasigurno su uočili i pogled mlade Boeree koja bi nakon svakog streeta u handu u kojem je igrala naprosto besramno gledala u oči svog protivnika. Većini gledatelja cijelog tog događaja bilo je neugodno stoga se samo možemo zapitati kako su se osjećali njezini protivnici, posebice mladi Jakob Carlsson koji se našao Heads-up okršaju s odličnom Britankom.

Za nas Europljane puno zanimljiviji bez pogovora je netom održan turnir u San Remu, daleko najpopularnijoj stanici EPT-a koja je ove godine postavila novi rekord okupivši čak 1.239 igrača da bi nakon petog dana igre dobili tek treću pobjednicu u povijesti EPT-a, mladu Britanku Liv Boeree. Sjajnom igrom studentica iz Velike Britanije osigurala si je visokih 1,25 milijuna dolara što je u najmanju ruku i za nju samu bio veliki šok: "Ne želim se rasplakati jer bi to bilo neprofesionalno, ali zaista ne mogu vjerovati da sam pobijedila."

Za kraj svakako moramo spomenuti još jedan veliki uspjeh za hrvatsku poker zajednicu. Naime, Branimir "Bicko" Brunović, jedan od najboljih igrača na hrvatskoj poker sceni primljen je u Unibetov Pro Team čime je i službeno postao već drugi poker ambasador u Hrvata. Ovakav ugovor sjajnom Brunoviću otvorio je mnoga vrata stoga ga već ove sezone možemo očekivati na deset do 15 jakih inozemnih turnira gdje će, niti ne sumnjamo, ostvariti nove velike rezultate.

Pitaj PokerPro.com.hr profesionalca

Pitanje: Oduvijek sam se pitao zašto neki igrači istodobno igraju na enormno velikom broju stolova, a cijela situacija još mi je neshvatljivija nakon što sam u intervjuu s nekim profesionalnim online igračem pročitao kako on sam smatra kako bi da igra primjerice četiri stola istodobno na određen broj handova zarađivao značajno veću svotu novca. Također, zanima me na koliko se stolova uopće preporuča igrati istodobno.

Robert, PokerPro.com.hr: Cilj svakog profesionalnog igrača svakako je zaraditi što više novaca na sat, a to se dobiva povećanjem broja stolova. Iako je lakše i ljepše igrati manje stolova, a i veći je winrate (osvojen broj big blindova kroz sto handova) pošto se može bolje pratiti igra naših protivnika, povećanjem broja stolova povećava se i zarada po satu, a profesionalcima je upravo zarada, ne užitak, najvažnija.

Moj prijedlog za maksimalni broj stolova? Zapravo jedino što morate uzeti u obzir je koliko ih maksimalno možete igrati, a da vam se ne smanjuje zarada po satu tj. koliko ih najviše istovremeno možete pratiti. Kad se igra na više od četiri stola vrlo su važni programi koji prate statistiku drugih igrača jer bez njih zaista je teško igrati profitabilno na većem broju stolova istovremeno. Igra ostaje ista i igra se jednako, no s više otvorenih stolova jednostavno ne stignete pratiti igrače pa se u takva pomagala treba više pouzdati.


Za kraj još jednog Aces High pozivam sve čitatelje da svoje komentare, kritike i prijedloge kao i pitanja za PokerPro.com.hr profesionalca šalju na [email protected], a mi se još jednom opraštamo uz vrlo "poučan video". Uvijek ste se pitali kako pobijediti najbolje - saznajmo zajedno...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!