arhiva

Ljepotica u Sheffieldu ili premijera u Maksimiru

Vedran Babić, Antonija Pavlić • utorak, 23.02.2010.
Ljepotica u Sheffieldu ili premijera u Maksimiru

Bronca na SP-u u Francuskoj najveći je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, no koja je utakmica vama i dan danas najdraža? Za koju pobjedu vas vežu najdublje emocije, kada ste bili najsretniji i najponosniji što ste navijač Hrvatske?

Sportnet.hr za vas je izabrao 16 velikih pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije, a u narednom razdoblju vi ćete nam svojim glasovima pomoći izabrati onu koja je hrvatskim navijačima - najdraža. To je ključna riječ, jer ne tražimo najveći uspjeh - to je vrlo očito - već pobjedu zbog koje ste bili najsretniji, zbog koje vas i danas prolaze trnci dok gledate isječke s iste.

Slika 1 od 1.

U trećem dvoboju osmine finala birat ćete između prekrasnog dana u Sheffieldu, kada smo aktualne europske prvake Dance dobili 3:0, uz majstorstvo Davora Šukera, te prve utakmice hrvatske reprezentacije nakon osamostaljenja, one prijateljske protiv SAD-a. Koja vam je pobjeda draža?


Hrvatska - Danska 3:0

2. kolo natjecanja po skupinama, Europsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj
16. lipnja 1996., Sheffield, Engleska
Gledatelja: 35.000
Hrvatska: Ladić - Štimac, Jerkan, Bilić - Jarni, Asanović, Boban (od 81' Soldo), Prosinečki (od 88' Mladenović), Stanić - Šuker, Vlaović (od 81' Jurčević).

Na našem prvom velikom natjecanju, Euru 1996. u Engleskoj, najbolju utakmicu odigrali smo u 2. kolu skupine protiv Danske. Aktualni prvaci Europe na čelu s braćom Laudrup nisu odigrali loše, ali su završili s tri gola u mreži.

Na čuvenom stadionu Hillsborough u Sheffieldu, istom onom na kojem je 1989. došlo do velike tragedije u kojoj je u pravom ljudskom stampedu život izgubilo 96 navijača Liverpoola tijekom polufinalnog susreta FA Kupa između njihovog kluba i Nottingham Foresta, Hrvatska je odigrala jednu od svojih najboljih utakmica na velikim natjecanjima uopće.

Dvama pogocima Davora Šukera i jednim Zvone Bobana, sve u drugom poluvremenu, izborili smo četvrtfinale i prvi od dva povijesna okršaja s Nijemcima. Snažna danska momčad u prvom je kolu remizirala s Portugalom, dok smo mi pogotkom Gorana Vlaovića pet minuta prije kraja s 1:0 nadvisili Turke. S tri boda na kontu mogli smo mnogo opuštenije dočekati europske prvake i s njima se nadigravati.

Utakmica je krenula otvoreno s obje strane i pravo je čudo kako je prvih 45 minuta igre završeno bez golova. Dance je čuvao raspoloženi vratar Schmeichel, no ni naš čuvar mreže Dražen Ladić nije bio besposlen te je obranio opasne udarce braće Laudrup te Laursena.

I onda, u osmoj minuti nastavka Šuker je sjajnom dubinskom loptom pronašao Stanića, ovaj se "prišuljao" iza leđa danske obrane i izašao oči u oči sa Schmeichelom. Tadašnji vratar Manchester Uniteda ga je srušio i sudac Batta je pokazao na bijelu točku. Sigurnim izvođačem pokazao se Šuker i Hrvatska je povela 1:0.

Nakon primljenog pogotka Miroslav Blažević je malo zatvorio igru, dok su se Danci još više otvorili i imali veliku šansu za izjednačenje preko Laursena, koji je promašio gol sa svega pet metara. Nedugo potom tresle su se i vratnice, po jedna na svakoj strani. Prvo Štimac, a onda i Rieper.

Ipak, sve dvojbe oko pobjednika riješene su drugim pogotkom u 80. minuti. Aktivni Šuker probio je lijevu stranu i ubačajem pronašao glavu Bobana, koji je poentirao za 2:0. Točku na i stavio je upravo Šuker jednim od najljepših golova u svojoj karijeri.

Svi Danci, uključujući i Schmeichela, pohitali su na suprotnu stranu na izvođenje kornera u nadi da će nadoknaditi makar jedan pogodak minusa. Ubrzo su izgubili loptu, a Schmeichel se sprintom vraćao na svoja vrata. Tada je Asanović dalekom loptom pronašao Šukera, koji je fantastičnim potezom primio loptu, istrčao još nekoliko metara i s otprilike 15 metara malo iskosa lobom prebacio Schmeichela za konačnih 3:0.

Kritike koje su iz novinskih pera bile upućene našim igračima poslije utakmice s Turskom pretvorile su se u lovorike - Hrvatska je zadivila svijet nogometa i s 3:0 na koljena bacila prvaka Europe, zatvorivši mu tako vrata četvrtfinala.


Hrvatska - SAD 2:1

Prijateljska utakmica.
17. listopada 1990. godine, Zagreb, Hrvatska.
Gledatelja: 30.000
Hrvatska: Ladić (od 80' Gabrić), Vulić, Dražić, Čelić, Kasalo, Peršon (od 71' Židan), Shalla, Kranjčar, Cvjetković, Asanović (od 58' Mladenović), Mlinarić.

Prvi je puta selekcija Hrvatske kao samostalna reprezentacija nastupila 17. listopada 1990. na krcatom stadionu u Maksimiru. Suprotstavila nam se izabrana vrsta Sjedinjenih Američkih Država, a kockasti su tada slavili s 2:1. Prvu utakmicu reprezentacije odigrali smo zapravo 1940. protiv Švicarske, no u svojstvu se samostalne države kao premijerni nastup ipak vodi ovaj susret.

Obnovljena je reprezentacija svoj nogometni put započela odmah poslije Svjetskog prvenstva u Italiji, pod izbornikom Dražanom Jerkovićem, dok je SAD predvodio izbornik Bob Gansler, a igrali su Meola, Trittcshuf, Balboa, Armstrong, Fraser, Hanks, Harkes, Eichmann, Krumpe, P. Murray, i kapetan Vermes. Utakmicu je sudio Sergio Coppetelli.

Prvu veliku prigodu propustio je Peršon. Asanović je iz slobodnog udarca s lijeve strane ubacio sjajnu loptu pred Meolina vrata, no američki je čuvar mreže ipak uspio Peršonov pokušaj skrenuti u korner. No zato je u 29. minuti Hrvatska konačno povela. Mlinarić je izludio čuvare na desnoj strani i u gužvi u šesnaestercu pronašao Aljošu Asanovića, koji se fantastično okrenuo i zakucao loptu pod gredu. Igrala se 29. minuta.

Samo je nekoliko trenutaka kasnije vodstvo bilo udvostručeno. Milnarić je ukrao jednu loptu na 30-ak metara i sjurio se prema kaznenom prostoru, te sjajno uposlio nadolazećeg Cvjetkovića. On pak ne propušta pravovremenim ulaskom prebaciti istrčalog Meolu.

SAD je do konca utakmice uspio tek smanjiti, lopta je u hrvatsku mrežu prošla kroz ušicu igle, a strijelac je bio Dalla. Na semaforu je stajala 80. minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2010. u 07:56
    U vrijeme kad se igrala igrala utakmica sa SAD, 1990, Hrvatska je bila jos daleko od osamostaljenja. Bila je to revijalna utakmica i dosta politicki obojana (Antun Vrdoljak je prije pocetka drzao govor preko 20 min!!!) Nisu ni nastupili svi najbolji hrvatski igraci, jer su u to vrijeme imali jos... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • koolcrash23.02.2010. u 20:15
    iako je sa sadom prva utakmica nakon osamostaljenja, ovu sa danskom nikad neću zaboravit makar nisam ni bio rođen kad su se igrale obadvije...
    koolcrash
  • danchy23.02.2010. u 18:41
    tko može ovaj šukerov gol zaboravit????
    danchy
  • Obrisan korisnik23.02.2010. u 16:20
    schmeichel supak nije htio cestitat stanicu
    Obrisan korisnik