arhiva

Galić u borbi za Premier ligu

Goran Markuš • četvrtak, 28.01.2010.
Galić u borbi za Premier ligu

Još jedno priznanje za našeg Dragana Galića, poker elita na australskom "izletu", francuski EPT i "WPT Southern Poker Championship" samo su djelić onoga u čemu smo svi mi mogli uživati tijekom proteklog, izuzetno uzbudljivog poker tjedna...

Dragan Galić o kojem smo već pisali OVDJE nakon svoje daleko najuspješnije profesionalne poker sezone još se uvijek ne zaustavlja. Naime, uoči same veljače stigla je još jedna sjajna vijest - Dragan Galić izborio je svoj nastup u kvalifikacijskom turniru za "PartyPoker Premier League".

Galić na DSF-u

Svakako se vrijedi prisjetiti i kako već početkom veljače kreće novo emitiranje njemačkog German High Rollera gdje će se nakon nekoliko uvodnih emisija u cash sesiji pojaviti i naš Dragan Galić.

Upravo je Galić pozvan kao "gost zvijezda" u shootout turnir zajedno s Mikeom Sextonom, Ianom Frazerom, Remyjem Biechealom, Felipeom Ramosom i Bodom Sbrzesnyjem i ukoliko završi kao pobjednik uspio bi se izboriti za 11. mjesto na ovogodišnjem izdanju Premier lige u kojoj će 12. natjecatelj biti pobjednik s 16 online kvalifikacijskih turnira na PartyPokeru, organizatoru ovog događaja.

Koliko je dotična "liga" ekskluzivna govore i uvjeti za prijavu. Naime, samo 12 igrača dobiva "pravo" nastupa, no čak i uz pozivnicu svaki od njih mora izdvojiti visokih sto tisuća dolara koliko je potrebno za buy-in na ovu "svjetsku predstavu". Tako će se naš Galić još jednom naći u društvu pravih poker zvijezda, od Daniela Negreanua, Phila Helmutha pa sve do "djedice" pokera, Doylea Brunsona.


Aussie Millions i Iveyjev uspon na vrh

Već je prvi event na ovogodišnjem Aussie Millions-u svima vrlo jasno poručio da nas čekaju dva vrlo uzbudljiva tjedna u Australiji. Naime, "niskobudžetni" Hold'em turnir s buy-inom od "tek" 1.100 australskih dolara privukao je rekordan field od čak 1143 igrača, a pobjednik, Matthew Ephraums kući se vratio bogatiji za visokih 200 tisuća australskih dolara.

Veliku medijsku zainteresiranost, očekivano, doživio je i skup "$100.000 Challenge" koji je privukao tek 24 igrača od kojih su čak petorica profitirala, a pobjedom u Heads-up borbi sa Phil Iveyjem potpuno neočekivano pokazao se Dan Shak. Iako je Ivey imao i chiplead uoči njihovog međusobnog dvoboja Shak se nije predao i dizanjem kad god je mislio da je snažniji potpuno zasluženo uzeo je visokih 1,2 milijuna australskih dolara.

Celebrity $100K Challenge

"Ne možete nadigrati Iveyja, on je najbolji na svijetu", odmah nakon turnira jasno je poručio Shak. Međutim, usprkos "tek" drugom mjestu osvojenih 600 tisuća australskih dolara pokazalo se sasvim dovoljno da Ivey konačno preuzme vodstvo na turnirskoj all-time money listi s nešto više od 12,6 milijuna dolara zarađenih tijekom svoje karijere.

Iako bi mnogi vrlo brzo našli neki argument zašto se više ne nalaze na samom vrhu, dosadašnji vlasnik ove titule, Daniel Negreanue, odlučio se iskoristiti Philov izazov kako bi sam sebe dodatno motivirao uoči nove poker sezone: "Mislim da je Ivey najbolji igrač na svijetu. S njime sam igrao uistinu mali milijun verzija pokera i on je igrač koji je iz dana u dan najkonzistentniji i najmanje griješi."

Izjava tjedna

"Završio sam s debljanjem, a jedan od razloga je i sad već deset godina stara oklada s Tedom Forrestom kojem sam ponudio omjer 20:1 da u niti jednom trenutku svog života neću biti teži od 170 lbs (~ 77 kg). Drugi dan postao sam vegetarijanac", u svojem posljednjem blogu izjavio je Daniel Negreanu bez objašnjenja kako tj. točnije kad misli ubrati zaradu od još jedne vrlo zanimljive prop oklade.

Već se toliko toga izdogađalo, a tek je došlo vrijeme za ono pravo, za Main Event koji je još jednom srušio rekord sa 746 igrača koji su zajedno kreirali nagradni fond od neočekivano visokih 7,46 milijuna australskih dolara. Već prvog dana mogli smo uživati u prekrasnom pokeru, a uz pregršt lokalnih favorita predvođenih bivšim svjetskim prvakom, Joeom Hachemom, mnogo je profesionalaca osiguralo svoj nastup i drugog dana.

U drugi dan turnira krenulo se s 294 igrača da bi dan preživjelo njih tek 80, osam više od broja koji ulazi u lovu tako da se posljednjeg dana vrlo brzo ušlo u bubble, no to je bio tek početak mukotrpne borbe smanjenja fielda na tek osmoricu koja su nastupila na finalnom stolu ovogodišnjeg glavnog turnira Aussie Millionsa.

Uoči finalnog stola fantastičan posao odradila je i mlada profesionalka Annette Obrestad koja je turnir završila na sedmoj poziciji ubravši sasvim respektabilnih 175 tisuća australskih dolara. Iako je uoči finalnog stola imao trostruko više žetona od bilo koga na stolu Sorel Mizzi završio je na trećoj poziciji dok su se do Heads-upa dogurali 23-godišnji kvalifikant iz Sydneyja, Tyron Krost i Frederik Jensen čiji je stack na samom početku bio dvostruko manji od protivnikovog.

Na prvi, a kasnije se pokazalo i jedini veliki pot nismo tako dugo čekali. Naime, s kraljem i šesticom Jensen je povisio početni ulog do 200 tisuća što je Krost platio sa kraljem i devetkom i kad se na flopu pojavio kralj, tri i dva svima je bilo jasno da je tu kraj. Sedmica na turnu i dvojka na riveru Jensenu nisu pomogli i drugu uzastopnu godinu Aussie Millions dobio je domaćeg prvaka.


Hoyt i Cody pobjednici u sjeni

"U sjeni" australskog Aussie Millionsa odrađen je još jedan EPT event koji je ponovno privukao vrlo impresivnu brojku od čak 768 igrača. Na turniru se pojavilo 481 Francuza koji su tako barem na samom početku brojčano dominirali, no kao što je to i običaj u Deauville je stiglo i pregršt profesionalnih pokeraša predvođenih dobro nam znanim Peterom Eastgateom i Bertrand "Elky" Grospellierom.

I dok je Elky ispao kao deveti Eastgate je stigao do još jednog sjajnog rezultata - svog drugog finalnog stola na EPT-u ove godine. Nakon što su se "riješili" shortstacka u finalu smo mogli uživati u odličnoj borbi tria Caraba - Cody - McDonald u kojem se vodstvo mijenjalo praktički svakih petnaestak minuta da bi Mike McDonald ispao prvi čime ipak nije uspio ostvariti svoj cilj i postati prvim osvajačem naslova na dva EPT-a.

Uslijedila je dvosatna borba 21-godišnjeg Engleza Jakea Codyja i Rumunja Teodora Carabe koji je većinu vremena proveo kao chipleader, no usprkos svojoj reputaciji odličnog heads-up igrača Cody se pokazao snalažljivijim i potpuno koncentriranom igrom stigao je do svog prvog naslova na "European Poker Tour-u".

Cody osvaja EPT u Deauvilleu

Na rasporedu je bio i još jedan WPT turnir vrijedan manje-više standardnih deset tisuća dolara koji je privukao impresivnih 208 igrača. Međutim, pobjedu nije uzela niti jedna mlada nada, kao što to polako postaje običaj, već čovjek kojemu je ovo bio šesti finalni stol na WPT-u, sponzorirani profesionalac "Doyle's Room-a" i jedan od rijetkih živućih poker kauboja, Hoyt Corkins.

Uz titulu najboljeg na "WPT Southern Poker Championship" Hoyt je pokupio i gotovo 740 tisuća dolara: "Ovom pobjedom moja zarada popela se iznad pet milijuna dolara, kako ne bih bio zadovoljan?" Hoytu je čestitao i sam Doyle Brunson: "Moje čestitke Hoytu! Tim Brunson trebao je ovu pobjedu i na tome sam mu uistinu zahvalan."


Hand tjedna

Ovog tjedna dobili smo vrlo zanimljiv hand koji demonstrira dugoročno vrlo skupu grešku na mikro limitima. Naime, naš čitatelj igrao je tipičnu cash sesiju s još šest, kako on kaže, slabijih i prilično tight igrača. U ovom konkretnom dijeljenju naš hero našao se u small blindu s parom dečkiju u ruci i nakon što su svi do njega odustali on se odlučio na call, a big blind na check.

Već ovdje svakako treba spomenuti kako je naš čitatelj napravio prvu grešku. Iako dizanje uloga izvan pozicije gotovo nikad nije pametna odluka kad u ruci imamo ovakav osrednje-visoki par jednostavno ne smijemo protivniku dopustiti jeftin flop. Standardnim dizanjem tri puta većom svotom od početnog uloga ne samo da bi smanjili mogući range našeg tight protivnika već bi ga natjerali i da odustane od dvije vrlo slabašne nasumične karte s kojima ne bi igrao, no možda mu upravo u ovom dijeljenju osiguraju monster postflop. Kod vrlo agresivnih protivnika razlog za raise u ovakvim slučajevima naplata je apsolutno svake karte jer takav tip igrača platit će naš raise s vrlo velikim opsegom karata od kojih je velika većina slabija od našeg handa.

Na flopu stižu dvojka u kari te sedam i osam u piku na što oba igrača checkiraju. Turn donosi trojku u kari i nakon što oba igrača ponavljaju check na riveru se okreće petica u piku. Naš čitatelj ulaže deset centi (veličina pota), a protivnik reraisea za novih 40 centi. Nakon malo razmišljanja naš se čitatelj odlučio na još jedan reraise do 1,30 dolara na što protivnik ulazi All-in od oko pet dolara. Logično, naš hero odustaje. Protivnik pokazuje skalu u boji (šest i devet u piku).

Doyle Brunson

"Uvijek je bolje osvojiti malo nego izgubiti mnogo."

Na pitanje zašto nije dizao prije rivera naš je čitatelj kazao kako zbog protivnikove tight slike na stolu nije ga htio otjerati u slučaju da ovaj nema apsolutno ništa, no upravo ovaj način razmišljanja u ovom slučaju najveća je greška. Naime, iako smo imali overpair, flop je donio ulaz u skalu i boju, a u tom slučaju svaka besplatna karta za nas može biti pogubna. Kao što je i showdown pokazao u ovom dijeljenju skupo nas je stajao check preflop dok bi vjerojatno sva kasnija dizanja protivnik platio i tako još više zaradio, no dugoročno gledano ovakav konzervativan pristup stajat će nas puno više od jednog buy-ina.

Za primjer uzmimo situaciju u kojoj naš protivnik u ruci ima trojku i peticu koju besplatno dovede do rivera. Sve do turna praktički nema ništa, a niti dvojka na turnu ne ulijeva mu previše povjerenja u njegovu dvojku, no river i drugi par potpuno mijenjaju situaciju. Ovakve stvari vrlo se često događaju i umjesto razmišljanja "kako izvući najviše" na mikro limitima jednostavno treba igrati "A-B-C" poker i naplatiti što je moguće više karata. Zapamtimo, igrači na mikro limitima u globalu katastrofalni su pokeraši koji će nam više puta u ovakvim slučajevima darovati novac nego što će im se na riveru okrenuti skala u boji.


Stigli smo do još kraja još jednog Aces High-a, a kao što je to i običaj napuštamo vas uz još jedan video koji prikazuje novi najveći pot u povijesti televiziranog pokera. Do sljedećeg tjedna sve čitatelje još jednom pozivam da svoje komentare, prijedloge, kritike i primjere handova i dalje šaljete na [email protected].

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!