Packe

Tko je to protiv pravde?

Tomislav Pacak • četvrtak, 19.11.2009.
Tko je to protiv pravde?
Foto: EPA

Teško je ne suosjećati s Ircima nakon poraza koji slama srca. Iako su otrovne strelice upućene prema sucu, pa malo indirektno i prema Platiniju, pravi krivac je svjetska nogometna organizacija koja iz sada već krajnje upitnih motiva odbija priznati da živimo u 21. stoljeću i sukladno tomu prilagoditi pravila nogometne igre...

Irci su učinili sve što su mogli na travnjaku, pružili su odličan otpor favoziriranoj Francuskoj, ostavili srce na terenu i apsolutno zasluženo, ne nekakvim bunkerom (premda to nije bitno u cijeloj priči) bili na korak do SP-a, što je za malu i ponosnu naciju velika (i prilično rijetka) stvar. No, sudac Hansson i njegovi pomoćnici nisu vidjeli Henryjevo očigledno igranje rukom (a niti zaleđe neposredno prije toga), Francuzi su postigli nepošten pogodak i iduće će se godine loptati na jugu Afrike.

Optuživati suce, Francuze, Platinija ili Fifu za zavjeru nema smisla, premda je razloga sasvim dovoljno. Iako je najavila da u dodatnim kvalifikacijama neće biti nositelja, kada je shvatila da bi na SP-u bilo puno bolje (čitaj unosnije) gledati Cristiana Ronalda i Thierryja Henryja nego Džeku i O'Sheu, FIFA je ipak posegnula za podjelom reprezentacija. A onda je, baš zgodno, najveća sudačka pogreška u dodatnim kvalifikacijama otišla u korist, u tom društvu, nogometno najjače nacije, po financijama, utjecaju, ugledu.

No, to su sve nagađanja bez dokaza, insinuacije kakvima se ne možemo baviti ozbiljno.

Ono što se, međutim, možemo ozbiljno zapitati jest - zbog čega se FIFA opire uvođenju video tehnologije u nogomet?

FIFA mora kazniti Henryja

Iako je pravda prva stvar koju FIFA mora riješiti, a to može učiniti uvođenjem video tehnologije, u nogometnoj organizaciji moraju i dokazati da stoje iz svih svojih napisa i poziva na fair-play. U prvom od Fifinih 10 pravila fair-play codea, između ostaloga, stoji: "Pobjeđivanje nema vrijednost ako je postignuto nepošteno ili neiskreno. Varanje je lagano, ali ne donosi zadovoljstvo. Korektno igranje zahtijeva hrabrost i karakter... Igranje na korektan način donosi respekt, dok varanje donosi samo sramotu. Zapamtite, sve je to samo igra, a igre su besmislene ako se ne igraju pošteno."

Henry je, kako god okrenuli, varao, nije igrao pošteno, niti u skladu s fair-playom niti u skladu s pravilima nogometne igre. Henry nije prvi, sigurno ni zadnji koji se poslužio rukom na ovakav način, ali uvijek od nekoga treba početi, kao što je Uefa s Eduardom započela bitku protiv "padavičara". Ako se toliko zastupa fair-play, a očito nekoliko dokumenata, nagrada i transparenata nije dovoljno jer je pobjeđivanje i dalje svima iznad toga da se to učini na pošten način, FIFA mora fair-play progurati nekim drugim metodama - kaznama. Počevši od Henryja i primjerene kazne, ako takvu može pronaći u aktualnim pravilima. Što je važnije, FIFA mora i ta pravila prilagoditi kako bi varalice mogla kazniti teže, jer nogometu varanje ne treba.

Nogomet je krasna, nepredvidljiva, zanimljiva igra, i neće izgubiti nimalo od svoje ljepote ako iz nje iskorijenimo sudačke previde, nepravde, nepoštenje i igračima usadimo visoki osjećaj fair playa, respekta prema protivniku, suigračima, sucima, navijačima i najviše od svega - prema nogometu.

Svi argumenti kontra video tehnologije prozirni su i plastični. "Narušavanje tijeka nogometne igre" primjer je takvog argumenta, koji na papiru možda uvjerljivo izgleda, ali u stvarnosti nije nikakav problem. Uz pametno izgrađeni sustav kada, tko i zašto može zatražiti neposredno pregledavanje snimke, niti jedna utakmica ne bi izgubila na dinamici ili svom toku, barem ne manje nego što izgubi pri svakoj izmjeni igrača, ozljedi i drugim prekidima igre. Hanssonu bi trebalo manje vremena da provjeri situaciju s Henryjem nego što traje jedna izmjena. A govorimo o odluci koja odlučuje tko ide na SP!

Slično je i s onom "sve je to dio nogometne igre". Zbog čega bi nepravda bila dio nogometne igre, zbog čega bismo to htjeli? Ponovno bih iskoristio argument koji sam već koristio prije nekoliko godina u tekstu iste tematike, Recimo 'da' video tehnologiji: Da postoji perfektan sudac, bismo li htjeli ili ne da on fućka? A s vrlo malo pomoći tehnologije - u današnje vrijeme teško netko može argumentirati da bi bilo (pre)skupo uvesti pregledavanje snimke - možemo imati savršenog suca. Ako je ruka - ruka je. Ako je zaleđe - zaleđe je. Ako je jedanaesterac - jedanaesterac je. Nema razloga očekivati od suca da vidi sve, ali ako danas vrlo jednostavnom tehnologijom možemo tom sucu pomoći da donese ispravnu odluku, a da to ne utječe na "tijek nogometne igre" zašto bi bilo tko bio protiv toga?

Osim ako "taj netko" želi zadržati mogućnost kontrole nad zbivanjima u nogometu, osim ako želi upravljati nogometnim utakmicama kroz jedini kanal koji može, kroz suce.

To je teška optužba, ali je jedini shvatljiv i logičan odgovor na ovo vrlo jednostavno pitanje iz naslova - tko je to protiv pravde. Ako FIFA želi imati čist obraz, ako želi nogomet koji napreduje u skladu s vremenom i koji je u skladu s fair-playem kojeg toliko priziva na terenu, onda mora odlučno, i to odmah, krenuti u uvođenje video-tehnologije u nogomet. Jeftinije je nego potpuno beskorisni četvrti i peti sudac...

Ah, da, zaboravio sam razloge pro tehnologije. Da vidimo... Pravda? Da ishod nogometne utakmice ne odlučuje pogreška suca, čija je funkcija uzgred budi rečeno, da dijeli pravdu? Manji pritisak na suce? Rješavanje problema "divinga", nepoštenih poteza poput ovog Henryjevog ili Maradoninog? Da na SP ide momčad koja to zasluži zbog kvalitete, pristupa, srca, pa i sreće ako hoćete, a ne zbog poteza koji je zabranjen nogometnim pravilima? Zvuče li vam solidno ti razlozi?

Dakako, tema je sada zanimljiva jer je Irska oštećena na najvažnijoj mogućoj razini, no nepravde poput ovih treba spriječiti u bilo kojoj ligaškoj ili kup utakmici, neovisno da li ona odlučuje o odlasku na SP, prvaku Europe, ispadanju iz belgijske lige ili o 10. mjestu HNL-a. Jednostavno, ako imamo priliku nogomet unaprijediti na višu razinu, a da to ni najmanje ne utječe na njegovu ljepotu i zanimljivost - jer ljepota i zanimljivost nogometa su golovi, driblinzi, emocije, obrane vratara, a ne sudački previdi, varanje, padanje bez kontakta, igranje rukom - onda to moramo učiniti.

Ako to mogu učiniti u košarci, tenisu, atletici, footballu i mnogim drugim sportovima, onda zaista moraju i u nogometu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.11.2009. u 15:42
    -a tko je protiv tehnologije??? pa FIFA i UEFA,naravno! pa naravno da se tu igra o miljunima,tko zna koliko je adidas dao ispod stola da bi otisao na SP?!?!? tu igraju jos jaci lobiji nego kod nas,tu se nekad radi o miljardama...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2009. u 13:42
    H.E.P. koliko god sustav bio pametan, barem 2 prekida dobija svaka ekipa a to je ukupno 10 zamjena. nitko nije ni spominjao 50 prekida. tenis nije za usporedbu, tamo ili jesi ili nisi, nema mutnog područja, u nogometu ima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2009. u 13:22
    hmmm..ajde da vas vidim.. recite mi evo sjetih se jednog primjera..tekma chelasea-man utd..nedavno..rooney u 8. minuti tekme nije u zaleđu, al sudac ga oznacava..da vam samo kazem ...jebeno teska situacija za procjenit..treptaj oka..igrac obrane izlazi..rooney ulazi..i krece sam prema golu..gol... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • H.E. Pennypacker20.11.2009. u 01:53
    zato je ključni dio pametno izrađeni sustav. normalno da neće trener ili igrač moći 50 puta tražiti provjeru, pa sudac će i dalje postojati i svirati objektivno očite faulove i zaleđa. jer koja je svrha da se inzaghi žali na ofsajd kad je 10 metara u njemu? zato je i u tenisu lijepo uveden određen... [više na forumu]
    H.E. Pennypacker
  • Obrisan korisnik20.11.2009. u 01:29
    naravno, postavlja se pitanje bi li se uvođenjem video tehnologije raščistile baš sve dojbene situacije. uvjeren sam da bi se oko nekih "lomila koplja" i među samim sucima i to je možda jedan od razloga zbog kojih se oklijeva s uvođenjem video tehnologije. u takvim situacijama glavnom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik