Juriš

Sudac peder(sen)u!

Bernard Jurišić • utorak, 31.03.2009.
Sudac peder(sen)u!
Foto: Kristijan Komarica

Zamislite odvratnog li prizora. Sjedite na luksuznoj večeri koju ne morate platiti, gostite se vrhunskim delicijama i odjednom u prostoriju uđu - zgodne djevojke! Umjesto da vas puste da u izolaciji žderete i ločete na tuđi račun do jutra, odjednom se u vašem vidokrugu stvoriše ta odvratna stvorenja. Tko ne bi poludio? Dobrodošli u svijet Peder(sen)a...

Ni riječ nisam napisao o suđenju danskog sudačkog para u finalu Svjetskog rukometnog prvenstva. Najviše iz razloga što su se puno puta neke moje kolege bespotrebno bavile sucima u situacijama kad za to nije bilo razloga, pa mi je djelovalo glupo opet ponavljati pitanje zašto nas suci zakidaju u važnim trenucima i zašto reprezentacija koja igra najljepši rukomet na svijetu u posljednjih pet godina tako slabo kotira u svjetskoj sudačkoj organizaciji.

Onda je došla afera s Nijemcima, koja je dala za pravo svima koji već godinama sumnjaju u nečasne rukometne radnje od strane "krojitelja pravde". Rukomet je dobio strašnu, tešku pljusku od koje će se godinama oporavljati, ako se uopće oporavi. Ionako labavo povjerenje u rukometne suce potpuno je izgubljeno.

Nema momčadskog sporta ove razine u kojemu suci imaju toliku vlast i moć. Nema sporta s loptom u kojemu su pravila postavljena da bi olakšala posao sucima, umjesto igračima i trenerima. Nema lakše utakmice za sudačko "naštimavanje" od današnjeg rukometa, niti sporta čija su pravila tako rastezljiva i subjektivna da sudac može na očigled čitavog auditorije potpuno legalno pokrasti neku momčad, uz objašnjenje kako je to "njegovo viđenje".

Ono kako su u finalu Svjetskog prvenstva sudili Danci Pedersen i Olsen spada upravo u tu kategoriju. "Njihovo viđenje". I zbog toga su ljudi sve umorniji od rukometa, sve zasićeniji razmišljanjima "koga će suci danas favorizirati", sve sigurniji da taj sport treba potpuno renoviranje. Pisali smo već kako svjetski rukometni čelnici trebaju odlučiti žele li rukomet razvijati kao legaliziranu tučnjavu ili sport u kojemu će nasilnici biti kažnjavani, a umjetnici zaštićeni.

Nakon svih uvreda na račun te dvojice drugorazrednih danskih sudaca koji toliko očigledno ne razumiju rukometnu igru i traženja službene ekspertize suđenja u finalu, Pedersen je malo zraka odlučio uhvatiti optužbom kako su mu "organizatori SP-a posredno nudili prostituke, jer se to tako radi na Balkanu". Optužba je pala na račun večere na kojoj je bilo još na desetke službenih osoba, između ostalog i njegov partner (sudački, je li i išta više nismo saznali) Olsen, koji - šuti. Baš kao što je šutio i Pedersen čitava dva mjeseca. I odjednom se sjetio.

Još jednom "kulturni i napredni Europljani" s visoka bacaju opaske na račun "zaostalih i prljavih Balkanaca". Dok žderu, loču i provode se na naš račun, onda smo "gostoljubivi i veseli", ali kad im se suprostaviš onda si automatski "zaostali Balkanac".

Pretjerali kao i obično - jesmo. Ponajviše zbog vječne želje da se dokažemo i pokažemo kao savršeni domaćini. Pa što košta da košta. Catering služba tijekom SP-a hranila je službene osobe i strane novinare besplatnim delicijama kojih se ne bi posramili ni carevi na bečkom dvoru. Gledali smo iz dana u dan kako se stranci prežderavaju i zabavljaju na račun hrvatskih poreznih obveznika, sve kako bismo bili "savršen domaćin". Kako bi se nahranio naš gladni balkanski ego koji očajnički treba odobrenje, pohvalu i tapšanje po ramenu od "razvijenog i progresivnog sjevera i zapada".

Pedersen nije uvrijedio samo naše rukometaše, organizatore SP-a i hrvatske sutkinje Antoniju Andabak i Sanju Hanić, koje su s njima bile cijelo vrijeme. Uvrijedio je cijelu Hrvatsku, čak i cijelu regiju. I trebalo bi ga sudski goniti dokle god se ne ispriča ili ne dokaže svoje bezobrazne optužbe.

Vjerujem da takva feminizirana verzija vikinga, kojoj na terenu užasno nedostaje mjesto za šminku i uloške, nije navikla na poglede zgodnih djevojaka. Tko zna, da se Zoran Gobac sjetio organizirati reviju muškog donjeg rublja, možda bismo danas imali svjetske rukometne prvake. Ubuduće ćemo biti pametniji i držati svoje žene pod ključem dok Peder(sen)i ne završe posao.

"Žao mi je što Vori nije nokautirao ovog suca, jer je to kreten zaslužio", rekao je razjareni Davor Dominiković u mikrofon nekoliko minuta nakon završenog finala. Meni je i danas žao što se Davor pod pritiskom dežurnih moralista nekoliko minuta kasnije ispričao i povukao svoj "kretenski epitet". Zoran Gobac nije čovjek s kojim se možete složiti svaki dan i u svakoj situaciji. Ali na njegovu izjavu ovog se puta nema što dodati. Lars Pedersen je idiot.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!