Juriš

Paradoks: Najbolji sudac ne smije suditi derbi

Bernard Jurišić • četvrtak, 05.10.2006.

Sva sila komentara na suđenje Draženka Kovačića u nedjeljnom derbiju u Splitu, polako se stišava, ali mnoga pitanja ostala su visjeti u zraku. Sudačka organizacija uvrijedila se na ideju da se ubuduće na naše najveće utakmice dovode suci iz inozemstva, no nisu se zapitali čime su to hrvatski suci zaslužili biti "zaštićeni"? Činjenice im baš i ne idu u prilog...

Iako se potpune analize suđenja "ugostitelja iz Križevaca" na nedjeljnom derbiju Hajduk - Dinamo malo tko prihvatio, mnogi su se osjetili pozvanima komentirati njegov "loš dan". Detaljnija analiza zaista otkriva da Kovačić nije rigorozno oštetio ni Hajduk, ni Dinamo, no da je sudio loše - jest.

Slika 2 od 2.
Foto: Baldo Leburić

Sudačka organizacija ocijenila ga je pozitivnom ocjenom, što nije bilo iznenađenje, jer riječ "samokritika" u tim krugovima odavno je prekrivena debelim slojem korektora. Iako "masla na glavi" imaju i nogometni funkcioneri, treneri i igrači, suci su ipak onaj dio organizacije koji bi svojim poštenjem, transparentnošću i samokritikom kad je potrebno, trebali stvarati vlastiti autoritet.

No, sudačka organizacija se osjetila uvrijeđenom pozivom iz Hajduka da se derbiji ubuduće dodijeljuju inozemnim sucima. "To je devalvacija našeg rada i nepovratno gubljenje povjerenja u kvalitetne hrvatske suce", kažu u udruženju. Neupućeni "padobranac" bi iz ovoga razlučio kako je povjerenje u njih inače na vrlo visokoj razini.

Čime su hrvatski suci pokazali da zaslužuju "kredit" i da ih se treba zaštititi u odnosu na potencijalne inozemne kolege koji bi im "uzimali kruh"? Koliko ih je na Fifinim i Uefinim listama? Koliko ih vodi utakmice Lige prvaka? Koliko ih vodi bilo koje europske utakmice nakon Nove godine?

Stvorena je čak i paradoksalna situacija da uvjerljivo najbolji hrvatski sudac Edo Trivković, ne može ni primirisati derbiju između Hajduka i Dinama samo zato jer nije lagao i za mjesto boravka prijavio nekakav "Sveti Petar u šumi", nego Split.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Kakva je to ideja da se kao jedini kriterij sudačkog poštenja uzima mjesto iz kojeg potječe? Zar je primjerice Svilokos pošteniji od Trivkovića samo zato jer je iz Siska? Zar je sudačka organizacija toliko uskogrudna da smatra kako za Hajduk navijaju samo ljudi iz Splita?

Po kojoj logici derbi mogu suditi Kovačić, Novak, Širić ili Vitković, sva četvorica javno deklarirani kao "Dinamovci" (neki od njih su se i slikavali u Dinamovom dresu) samo zato jer im kao mjesto boravka nije prijavljen Zagreb, a dokazano najbolji hrvatski sudac ne može, jer mu je kao mjesto boravka prijavljen Split? Zato su jedan Strahonja, Pristovnik ili Mlinar već na početku sudačke karijere prokazani za sporedne uloge, jer se za razliku od gore spomenute četvorice, od sudačke organizacije smatraju "ljudima koji bi mogli pomoći Dinamu jer žive u Zagrebu"?

Cijela priča je smiješna. Komu u ovoj državi nije jasno da Hajduk ili Dinamo može simpatizirati i sudac iz Osijeka, Rijeke, Varaždina ili Siska, dok za našeg jedinog suca koji sudi europske utakmice, koji je pozivan suditi najzahtjevnije utakmice u Mađarskoj i Ukrajini, suca s dokazano najmanje primjedbi u našoj ligi - na najvećem hrvatskom derbiju nema mjesta. Ako sudačka organizacija nema povjerenja u poštenje takvih sudaca, kako će onda imati javnost?

Zar je zaista loša ideja o suradnji između primjerice sudaca iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i susjednih država? Zar hrvatski nogomet ne bi dobio kad bi derbi izneđu Hajduka i Dinama bio lišen pričica i insinuacija glede toga "tko je sa sucem popio kratku, a tko dužu kavu i zašto?"

Zar i za naše najbolje suce ne bi bilo produktivno osigurati im šansu da se okušaju u nekom drugom okruženju, bez opterećenja u prozivanje zbog pristranosti? Skupljati iskustvo u nekim drugim ligama, među nekim drugim igračima? Doći, odraditi posao, otići.

Ideja stranih sudaca nije "hrvatska izmišljotina", njome se već neko vrijeme koriste mnoge lige koje žele uvesti povjerenje u poštenje tamošnjih organizacijskih struktura. Zašto bi to bio problem pokušati u Hrvatskoj i komu bi strani suci stali "na žulj"?

Jasno je, onima kojima red i transparentnost ne odgovaraju, radi svojih osobnih interesa. Uvijek isto. I dokle god sudačke strukture ne prihvate realnost i prestanu se skrivati iza raznih ćoravih "sokolovih očiju", mi ćemo i dalje danima nakon najvećih utakmica umjesto o dekoru, igri, kvaliteti nogometa i sportskim uzbuđenjima, morati pričati o - sucima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!