Nogomet

Zemlja izlazećeg sunca traži povijesni uspjeh u Brazilu

Filip Han • srijeda, 07.05.2014.
Zemlja izlazećeg sunca traži povijesni uspjeh u Brazilu
Foto: EPA

Japan se peti put zaredom plasirao na Svjetsko prvenstvo, a nakon što je na posljednjem prvenstvu prošao u drugi krug gdje je malo nedostajalo da prođu dalje, u zemlji izlazećeg sunca nadaju se kako će napokon uspjeti preskočiti i tu dosad nesavladivu prepreku, te ostvariti povijesni rezultat...

Skupina C bit će početak Japanove avanture na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. U društvu Obale Bjelokosti, Grčke i Kolumbije Japanci će htjeti ponoviti uspjeh s prošlog prvenstva na kojem su se plasirali u drugi krug gdje ih je na koncu izbacio Paragvaj nakon jedanaesteraca. Već bi i plasman u drugi krug bio veliki uspjeh, iako se Japanci na čelu s Albertom Zaccheronijem potajno zasigurno nadaju i nekom većem uspjehu.

RASPORED

14. lipnja, 22 sata, Obala Bjelokosti - Japan
19. lipnja, 19 sati, Japan - Grčka
24. lipnja, 16 sati, Japan - Kolumbija

Drugi krug dosad je ostao najviši japanski domet, od 1998. godine kada su se prvi puta pojavili na svjetskoj pozornici. Na tom se prvenstvu Japan susreo i s Hrvatskom u utakmici koju je pogotkom riješio Davor Šuker. Uz to upisali su i poraze od Argentine i Jamajke. Četiri godine kasnije, Japan je s Južnom Korejom bio domaćin prvenstva, te se plasirao u drugi krug gdje ga je izbacila Turska. Na prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine Japanci nisu uspjeli izboriti drugi krug, a i na tom su se prvenstvu susreli s Hrvatskom u skupini u utakmici na kojoj nije bilo golova.

Zadnje Svjetsko prvenstvo upamćeno je kao velika propuštena prilika Japana nakon što je u četvrtfinalu izgubio od Paragvaja koji je bolje izveo jedanaesterce u utakmici završenoj rezultatom 0:0. Nakon tog prvenstva dugogodišnji izbornik Takeshi Okada napustio je nacionalnu klupu, a na njegovo mjesto stigao je Zaccheroni koji je tada imao iskustvo vođenja Juventusa, Intera, Torina i Lazija.

Igrači su odlično reagirali na novog izbornika, te je Japan u svojim prvim susretima s njim na čelu pobijedio Gvatemalu, Paragvaj, te Argentinu na što su posebno ponosni. U tim je utakmicama Japan izgledao vrlo dobro što je još jedan od razloga zašto se nadaju dobrom rezultatu u Brazilu.

Put do Brazila

Japanci su bili prva reprezentacija koja se plasirala na prvenstvo u Brazilu. Unatoč oscilacijama, Japan je prikazivao solidnu igru kroz cijele kvalifikacije koje je otvorio pobjedom nad Sjevernom Korejom. Uslijedio je remi s Uzbekistanom, pobjeda od osam, pa zatim i četiri gola razlike nad Tadžikistanom, te još jedna pobjeda protiv Sjeverne Koreje.

Prvi poraz Japan je upisao protiv Uzbekistana i to kod kuće, a izgubio je još samo jednom i to od Iraka. S Australijom je dvaput odigrao neriješene utakmice rezultatom 1:1. Japan i Australija su se pokazale kao dvije najkvalitetnije ekipe Azije i Oceanije, a Japanci bi ipak trebali imati nešto lakšu grupu od Australaca koji su svrstani sa Španjolskom, Nizozemskom i Čileom.

U međuvremenu Japan je nastupao na Azijskom kupu koji je i osvojio 2011. godine. Ta mu je titula bila četvrta na tom natjecanju, osvajao ju je i 1992, 2000, te 2004. godine. Zanimljivo, Japan je 2011. godine pozvan da sudjeluje na Copa Americi što mu je bio drugi poziv na to natjecanje. Prvi je put sudjelovao 1999. godine, no nije ostvario nikakav značajniji uspjeh.

Najveća zvijezda

Definitivno najveća zvijezda japanskog sastava je Keisuke Honda. Napadač talijanskog Milana oduvijek pruža dobre partije u nacionalnom dresu, iako njegova forma od dolaska u Milan početkom godine prilično varira. Nakon dobre četiri godine u CSKA iz Moskve, Honda je izrazio želju za prelaskom u veći klub, a najbolju ponudu dao je Milan. Honda je najavljen kao veliko pojačanje, no čini se kako je pritisak ipak bio prevelik, te on još uvijek traži svoje mjesto u momčadi Clarencea Seedorfa.

Honda je debitirao za Rossonere u ligaškom porazu od Sassuola, a svoj prvi pogodak zabio je u susretu četvrtfinala Coppa Italie protiv Spezie. Prvi ligaški pogodak stigao je u utakmici protiv Genoe.

Milan se jako mučio cijele sezone u talijanskom prvenstvu, a stvari su počele izgledati nešto bolje s dolaskom Seedorfa na mjesto trenera. Klub je napredovao, no Honda se još uvijek nije pronašao u Nizozemčevoj taktici, te se u nekoliko navrata žalio na poziciju koju mu je trener namijenio. Ipak, japanska zvijezda odlučna je u namjeri da se dokaže u novoj sredini: "Došao sam ovdje kako bih bio prvak s Milanom. To je dug put, ali ovo je dobar projekt, a Japanci su strpljivi ljudi."

Odličnu potporu Honda ima u Yutu Nagatomu koji igra dobru sezonu u Interu, te je standardan u reprezentaciji. Tu je još i Shinji Kagawa koji se nije naigrao u Manchester Unitedu ove sezone, no u utakmicama reprezentacije pokazao je da je itekako koristan za svoju momčad.

Što očekivati?

Japan je u dosadašnjim nastupima na Svjetskim prvenstvima pokazao da zna iznenaditi. Japanci su uvijek imali brzu, agilnu i požrtvovnu momčad koja može igrati sa svakim, a mnogi smatraju da ih je ždrijeb u Brazilu dosta "pomazio". Obala Bjelokosti možda je prevelik zalogaj, no u utakmicama s Grčkom i Kolumbijom Japanci zasigurno imaju priliku za pobjedu, pogotovo ako njihovi glavni aduti budu raspoloženi, a Zaccheroni razradi dobru taktiku.

U zemlji izlazećeg sunca očekuje se najmanje prolaz u drugi krug, a sve više od toga već bi bio povijesni uspjeh.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivos08.05.2014. u 15:08
    Kakva Obala Bjelokosti, oni su prestari, Kolumbija je favorit ove skupine
    ivos
  • Tonco08.05.2014. u 10:24
    uvijek neugodni japanci, u ovoj skupini je stvarno sve otvoreno
    Tonco
  • Obrisan korisnik08.05.2014. u 00:47
    2010 su igrali najbolji nogomet kaj ih pratim, odlični su bili.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2014. u 20:50
    Japan ima dobru momčad, mogli bi iznenaditi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2014. u 20:11
    Ima puno japanaca u brazilu, tako da ce imati veliku podrsku
    Obrisan korisnik