Nogomet

Žuta podmornica i dva nezgodna društva

Borna Rupnik • petak, 27.08.2010.
Žuta podmornica i dva nezgodna društva
Foto: EPA

Dinamovi protivnici u skupini Europske lige bit će Villarreal, Club Brugge i PAOK, ekipe koje također imaju svoju računicu za dobar plasman...

Villarreal (Španjolska)

Žuta podmornica bit će najugledniji europski gost hrvatske metropole. Klub je osnovan još 1923. godine, no tek se na prijelazu stoljeća izborio za stalni boravak u prvoj španjolskoj ligi. Proteklo desetljeće obilježili su i međunarodni uspjesi, među kojima se ističe polufinale Lige prvaka 2006. godine. U dva su navrata postali pobjednicima tadašnjeg Intertoto kupa.

Vezane vijesti

Čini se da su najslavniji dani iza njih, no u sastavu Juana Carlosa Garrida ima itekako respektabilnih imena. Tu su španjolski prvotimac sa SP-a Joan Capdevila, zatim kapetan Marcos Senna, Carlos Marchena i Santi Cazorla, Brazilac Nilmar, Talijan Giuseppe Rossi, Amerikanac Jozy Altidore i drugi.

Skupinu Europske lige izborili su u zadnjem pretkolu, s ukupnih 7:1 protiv bjeloruskog Dnjepra: 5:0 na El Madrigalu (koji prima 25.000 ljudi) i 2:1 u gostima.

Club Brugge (Belgija)

Belgijski "starac" (osnovan još davne 1891. godine) jedan je od nositelja tamošnjeg klupskog nogometa i najveći rival Anderlechta, ekipe s kojom će snage odmjeriti Hajduk. Club Brugge u vitrinama ima 13 naslova državnog prvaka, deset osvojenih domaćih kupova, 13 titula pobjednika domaćeg superkupa, te dva europska finala: zanimljivo, oba je izgubio od Liverpoola (1:0 u Kupu prvaka 1978. godine i ukupnih 4:3 u Kupu Uefe dvije godine ranije.

U današnjem igračkom kadru Nizozemca Adriea Kostera svoje mjesto ima i mladi hrvatski reprezentativac Ivan Perišić, uz poznata imena belgijskog nogometa poput Jonathana Blondela, vratara Stijna Stijnena i Geerta de Vliegera, kapetana Carla Hoefkensa i Karela Geraertsa. Na raspolaganju ima i nekoliko kvalitetnih stranaca kao što su novopridošli Francuz Wilfried Dalmat ili Kamerunac Dorge Kouemaha te Ronald Vargas iz Venezuele.

Club Brugge je u grupnu fazu Europske lige također stigao preko bjeloruskog predstavnika. Dinamo iz Minska u Belgiji je svladan 2:1, a prolaz je potvrđen u gostima, još jednom pobjedom, 3:2. Svoje goste dočekuju na stadionu Jan Breydel, kapaciteta 30.000 gledatelja.

PAOK Solun (Grčka)

Crno-bijeli iz Soluna mogu se pohvaliti podatkom da nikada nisu ispali iz grčkog prvoligaškog društva, no ujedno drže i rekord po broju izgubljenih finala tamošnjeg Kupa - to im se dogodilo čak 12 puta. Dva su puta bili prvaci (zadnji put 1985. godine), spomenuti Kup podignuli su četiri puta. U Europi su odigrali ukupno 101 utakmicu uz 35 pobjeda i 39 poraza.

I PAOK ima hrvatskog nogometaša u svojim redovima, vratara Darija Krešića, a šaroliko društvo na terenu čine njegov konkurent među vratnicama i kapetan Kostas Chalkias, Dimitrios Salpigidis, Zlatan Muslimović, Vladimir Ivić, Bruno Cirillo, Pablo Contreras, Pablo Garcia, Olivier Sorlin ili Vieirinha. Trener momčadi je Grk Pavlos Dermitzakis, a svojedobno je na toj klupi sjedio i Miroslav Blažević.

Da PAOK ne treba shvatiti olako potvrđuje i njihov posljednjih rezultat. Nakon tijesnog ispadanja od Ajaxa, izbacili su snažni turski Fenerbahče s 1:0 kod kuće te 1:1 u Turskoj, remijem koji su izborili nakon produžetaka. Domaće utakmice igraju na stadionu Toumba koji prima gotovo 30.000 ljudi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.08.2010. u 18:37
    teška grupa al ima i težih
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2010. u 16:51
    Da, ako sredimo obranu i možda još jednog robusnog napadača dovedemo, sigurno nismo slabiji od grka i belgijaca. Zapravo, s grcima će biti veća borba, mislim da nam beligjci bolje leže.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2010. u 15:48
    Nije loše prošlo, nadam se da uskoro slijeću u klub pojačanja. Ne prinove.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2010. u 15:37
    1.Villarreal 2.Dinamo 3.PAOK 4.Club Brugge nadajmo se da će biti tako
    Obrisan korisnik