Košarka

Stalni sudionici bez velikih uspjeha

Lovro Štrbinić • subota, 14.08.2010.
Stalni sudionici bez velikih uspjeha
Foto: EPA

Kanađani u Tursku dolaze bez Stevea Nasha, odnosno bez prevelikih očekivanja i nerealnih ambicija. Ipak, skupo će prodati kožu svakome kome se nađu na putu...

Roster Kanade

Jermaine Anderson, Cedevita Zagreb
Joel Anthony, Miami Heat
Ryan Bell, Espoon Honka
Jermaine Bucknor, Maurienne
Samuel Dalembert, Sacramento Kings
Aaron Doornekamp, Juvecaserta Basket
Carl English, Saski Baskonia
Olu Famutimi, Oyak Renault
Levon Kendall, Maroussi BC
Tyler Kepkay, ETB Wohnbau Baskets
Kyle Landry, BK Prostejov
Andy Rautins, New York Knicks
Jesse Young, Teramo Basket

Kanadska reprezentacija već je starosjedilac na Svjetskim prvenstvima, međutim bez nekih većih i značajnijih dostignuća. Trenutno se nalaze na 19. mjestu FIBA-ine ljestvice svjetskih reprezentacija. Njihov savez član je međunarodne košarkaške federacije od 1936., a upravo je te godine kanadska košarka ostvarila svoj najveći uspjeh uzevši srebrnu medalju na Olimpijskim igrama održanim u Berlinu.

Trenutno u rosteru imaju tri igrača iz NBA lige, ali među njima ne i Nasha, s kojim bi dobili neku novu dimenziju. Međutim, na izostanak Nasha već su naviknuti, jer izostanak s velikih svjetskih natjecanja, koji je trajao od 2002. godine, je smanjio interes ovog najpoznatijeg kanadskog košarkaša za nastupe u dresu izabrane vrste. Naporne sezone u klubu prisiljavaju ga da svaki trenutak slobodnog vremena koristi za dragocjeni odmor.

U rosteru im se nalazi i nekadašnji igrač Zadra Carl English, te trenutni igrač zagrebačke Cedevite Jermaine Anderson. U skoroj budućnosti trebali bi dobiti još veću širinu izbora kvalitetnih igrača jer se nekoliko NBA igrača zainteresiralo za mogućnost uzimanja kanadskog državljanstva, a neki su već učinili prve korake po tom pitanju.

Kako su se plasirali

Kanađani su se na SP u Turskoj plasirali osvajanjem četvrtog mjesta na prošlogodišnjem prvenstvu Amerika, natjecanju zanimljivog formata koje se održava svake dvije godine, a s kojeg četiri najbolje reprezentacija zasluže pravo nastupa na nadolazećem SP-u.

Zvijezda reprezentacije

Zvijezda ove reprezentacije je Samuel Dalembert, dugogodišnji NBA igrač, dugo vremena član momčadi iz Philadelphije, a od ove godine član Sacramento Kingsa. Ovaj 29-godišnjak rodom je Haićanin, ali je s 14 godina preselio u Montreal, te je prije tri godine stekao pravo nastupa za kanadsku reprezentaciju. Igra na poziciji centra, a zaštitni znak su mu blokade, pa tako u NBA ligi ima respektabilan prosjek od dvije blokade po utakmici.

Tko nedostaje

Najveći izostanak vidi se odmah nakon prvog pogleda na roster ove momčadi. Riječ je o Steveu Nashu, kapetanu, najboljem pojedincu i vođi ove ekipe. S njim u momčadi Kanađani su sasvim druga reprezentacija, pa je pitanje koliko su u stanju pružiti bez njega.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Kanađani su stalni sudionici završnih turnira najboljih svjetskih momčadi, ali su u dosadašnjih 12 nastupa kao najveći uspjeh zabilježili dva šesta mjesta, 1974. i 1978. godine. Ipak, jedno od rijetkih prvenstava koje su propustili bilo je upravo ono posljednje održano u Japanu. Na posljednjem prvenstvu na kojem su nastupili, 2002. u SAD-u, bili su 13.

Prognoza

Skupinu bi trebali proći, ali u slučaju da to učine kao četvrti nemaju previše razloga za zadovoljstvo pred nastavak natjecanja. Ukoliko žele napraviti nešto više moraju ostvariti barem jednu veliku pobjedu, bilo to u skupini ili u sljedećem krugu natjecanja. Ipak, kao realni doseg nameće se osmina finala.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!