Košarka

Pozivnicom osigurali nastup

Lovro Štrbinić • srijeda, 11.08.2010.
Pozivnicom osigurali nastup
Foto: EPA

Kako Libanonci na Azijskom prvenstvu nisu uspjeli osigurati vizu za SP, to su učinili kupnjom jedne od pozivnica. Uzevši u obzir da će vrlo teško proći skupinu, ispada da su platili 100.000 eura po utakmici u Turskoj...

Roster Libanona

Ali Mahmoud, Sporting Al Riyadi Beirut
Rony Fahed, Tianjin Ronggang
Rodrigue Akl, Sporting Al Riyadi Beirut
Ghaleb Rida, Champville SC
Elie Stephan, Champville SC
Elie Rustom, Al Mouttahed Tripoli
Fadi El Khatib, Champville SC
Jean Abdel-Nour, Sporting Al Riyadi Beirut
Ahmad Ibrahim, Mountain State Academy
Matt Freije, Mets de Guaynabo
Ali Fakhredine, Sporting Al Riyadi Beirut
Ali Kanaan, UMass Lowell
Billy Pharis, bez kluba
Jackson Vroman, Mahram Tehran BC
Roy Samaha, Hekmeh

Libanonski košarkaški savez ima već određenu tradiciju i pod FIBA-om se nalazi od 1947. godine, a reprezentacija Libanona trenutno zanima 24. mjesto u poretku svjetskih reprezentacija. Trenutni izbornik Libanona je Tab Baldwin, koji će ovu reprezentaciju povesti na njihovu treću svjetsku košarkašku smotru.

Inače, prvi put se košarka u Libanonu javila još 20-ih godina prošlog stoljeća, a mjesto njezina razvoja je bilo američko sveučilište u Bejrutu. Nakon 20 godina održano je i sveučilišno košarkaško prvenstvo, a prvi pobjednik bila je momčad Makassed. Svi ti događaji inicirali su osnivanje libanonskog košarkaškog saveza, osnovanog zajedno s odbojkaškim, te njihovim debijem na velikim natjecanjima. Debi se zbio na Eurobasketu 1949. godine, koji se održavao u Egiptu.

Nakon toga nastupili su i na Eurobasketu u Moskvi 1953. godine, ali bez zapaženijeg rezultata. Dvije godine poslije Moskve osniva se samostalni libanonski košarkaški savez, koji se tako odvaja od odbojkaškog i započinje svoj razvoj u jednom smjeru. Međutim, taj razvoj usporava građanski rat u Libanonu, te se košarkaška natjecanja počinju ponovno organizirati tek od 1993. godine. Ipak, najveći znak pozitivnijeg i većeg pomaka libanonske košarke došao je 199. godine, kada na čelo libanonskog saveza dolazi ambiciozni Jean Hammam, kojem je cilj bio podignuti sve reprezentacije na višu razinu.

Ubrzo su došli i prvi veći rezultati i uspjesi, a tu ponajprije mislim na uspjehe na azijskim prvenstvima. Tu su osvojili tri srebrna odličja, prvi put 2001., a zatim i 2005. i 2007. godine. Nastup na SP u turskoj bit će im treći na takvoj vrsti natjecanja jer su bili sudionici i prethodna dva SP-a.

Što se samog rostera tiče, tu ima ponajviše igrača iz domaće lige, a zatim i iz iranske, portorikanske i kineske lige. Dvojica nastupaju i po američkim sveučilištima, pa je za očekivati da su igrački školovaniji od ostatka momčadi. Izbornik Tab Baldwin je Amerikanac, ali je veći dio života proveo na Novom Zelandu, a u prošlosti je pet godina bio izbornik upravo te otočne države, koja se eto nalazi u skupini s Libanonom na ovom SP-u.

Kako su se plasirali

Na SP u Turskoj Libanon se plasirao putem pozivnice, za koju je libanonski savez morao izdvojiti pola milijuna eura. No, Libanon je priliku za plasman na ovu smotru imao i ranije, ali je u utakmici za treće mjesto, posljednje koje izravno vodi na SP, na prošlogodišnjem azijskom prvenstvu izgubio od Jordana.

Zvijezda reprezentacije

Pregledavajući roster Libanona nekako kao najzvučnije ime odzvanja Jackson Vroman. Ovaj 29-godišnji Libanonac rođen u Californiji u svojoj je karijeri zabilježio i nastupe u NBA ligi, igrajući za Phoenix Sunse i New Orleans Hornetse. Nakon toga okušao se u španjolskoj ligi, te kasnije u Lietuvos Rytasu, a lani se skrasio u iranskom prvenstvu. Igra na poziciji centra, a sa svojih 208 centimetara i stotinjak kilograma zasigurno će svim protivnicima predstavljati jednu od većih prepreka u redovima Libanona.

Tko nedostaje

Kako nema nekih zvučnih imena i igrača koji kvalitetom mogu nešto sami učiniti, vrlo je teško reći tko nedostaje. Vjerujemo da je izbornik Baldwin poziv uručio svima koji mogu pridonijeti što boljem rezultatu, ali i popularizaciji libanonske košarke.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Dosad su Libanonci dva puta pohodili svjetsku smotru, a ovo će im biti treći put. Zanimljivo je da će im to ujedno biti i treći nastup u nizu. U SAD-u 2002. godine zauzeli su 16. mjesto, a četiri godine kasnije u Japanu 18. mjesto, iako su u skupini slavili nad Francuzima.

Prognoza

Sve osim ispadanja u grupi bio bi ogroman uspjeh za Libanonce, ali i ogroman šok za neku od reprezentaciji koja bi im u tom slučaju trebala ustupiti svoje mjesto u idućem krugu natjecanja. Osvajanje petog ili šestog mjesta u skupini vjerojatno će odlučiti međusobni susret s Novim Zelandom.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2010. u 07:59
    mušterije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2010. u 04:01
    osvajaju! :)
    Obrisan korisnik