Košarka

Oni žive za košarku

Branimir Korać • ponedjeljak, 09.08.2010.
Oni žive za košarku
Foto: Nikola Movrić

Jedna od reprezentacija koje su gotovo stalni sudionik najvećih natjecanja je Portoriko. Košarka je u Portoriku sport broj jedan, a na valu te popularnosti i reprezentacija ostvaruje dobre rezultate...

ROSTER PORTORIKA

Peter John Ramos (Quebradillas Pirates)
Juan Jose Barea (Dallas Mavericks)
Carlos Arroyo (Miami Heat)
Christian Dalmau (Vaqueros de Bayamon)
Larry Ayuso (Cangrejeros Santurce)
Angel Daniel Vassallo (ASVEL)
Ricardo Sanchez (Cangrejeros de Santurce)
Daniel Santiago (Capitanes de Arecibo)
Renaldo Balkman (Denver Nuggets)
Guillermo Diaz (Pepsi Caserta)
Joel Jones Camacho (Piratas Quebradillas)
Carmelo Antrone Lee (Vaqueros de Bayamon)
Manuel Narvaez (Ponce)
Nathan Anthony Peavy (Artland Dragons)
Filiberto Rivera (Isabela Bantams)

Košarka je bez dvojbe najpopularniji sport u Portoriku. Njoj uz bok mogu još eventualno boks, baseball i odbojka, ali u manjoj mjeri, košarka je ipak najpopraćenija i izaziva najviše euforije. S razlogom, reprezentacija u jakoj konkurenciji ima podosta uspjeha, imaju igrače koji nastupaju u NBA ligi i nisu košarkaški "liliputanac".

Tamošnji košarkaški savez pod okrilje Fibe primljen je 1957. godine, a prvi nastup na SP-u su ubilježili dvije godine kasnije. Od onda se u svega dva navrata nisu uspjeli plasirati na SP i to 1970. godine u Ljubljanu i 1982. godine u Cali. Na svim ostalim svjetskim prvenstvima ubilježili su nastupe.

Tako su se plasirali i na Svjetsko prvenstvo u Turskoj gdje će pokušati iznenaditi i napraviti veliki rezultat. Veliki rezultat za njih nije samo prolazak u drugi krug, javnost uvijek traži više, a to je posebno naglašeno od osamdesetih i devedesetih godina kada su od pojave Piculina Ortiza i Ramona Rivasa postali vrlo opasan protivnik koji je nerijetko pobjeđivao i one najveće reprezentacije svijeta.

Danas su udarna snaga kapetan reprezentacije Carlos Arroyo, odlični branič Mavericksa Juan Jose Barea, još jedan NBA igrač Renaldo Balkman i veteran Daniel Santiago. Pokušat će u Turskoj doći do dobrog rezultata, imaju momčad koja se ne smije podcijeniti i svakako će biti vrlo neugodan protivnik.

Kako su se plasirali

Portoriko je Tursku izborio odličnim nastupom na Prvenstvu Amerike prošle godine. Bili su domaćini Prvenstva i nadali su se zlatu i nije im puno nedostajalo da ga i uzmu. U polufinalu su svladali Argentinu 85:80 da bi u velikom finalu protiv Brazila izgubili s minimalnih 61:60. U tom susretu su imali napad za pobjedu, međutim Carlosu Arroyu nije ušla trica sa sirenom i Brazil je proslavio novi naslov.

Zvijezda reprezentacije

Prva zvijezda ove reprezentacije je svakako kapetan Carlos Arroyo. Odličan, ali pomalo svojeglav igrač već godinama oduševljava portorikanske navijače koji u njemu vide košarkaško božanstvo. 31-godišnji razigravač iza sebe ima bogatu karijeru, nosio je dresove nekih od najvećih europskih klubova, ali s uspjehom je igrao i igra u NBA ligi.

Tko nedostaje

Izbornik Portorika Manolo Cintron ima sreću da može računati na sve one najvažnije igrače. Nitko nije otkazao nastup, većih problema s ozljedama nema i Portoriko će u Turskoj biti u pravom izdanju.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Svjetsko prvenstvo u Turskoj bit će za reprezentaciju Portorika 12. nastup na SP-u. Najbolji nastup imali su 1990. godine kada su na Svjetskom prvenstvu u Argentini zauzeli četvrto mjesto. Tamo su u polufinalu poraženi od Sovjetskog Saveza da bi u borbi za broncu izgubili od SAD-a 107:105.

Prognoza

Dosta toga ovisit će o nastupu u skupini. Portorikanci će pokušati zauzeti jednu od prve dvije pozicije kako bi u nokaut fazi izbjegli teške okršaje sa Španjolcima ili Francuzima, a ukoliko u tome uspiju, mogli bi biti iznenađenje turnira.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!