arhiva

Rumunji za četvrtfinale ili Slovenci za EP

Vedran Babić, Borna Rupnik • petak, 07.05.2010.
Rumunji za četvrtfinale ili Slovenci za EP

U nastavku izbora najdraže vam utakmice hrvatske nogometne reprezentacije sučelili smo pobjedu nad Rumunjskom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i slavlje u Sloveniji kojim smo trasirali put na Europsko prvenstvo u Portugalu...

Sportnet.hr za vas je izabrao 16 velikih pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije, a u narednom razdoblju vi ćete nam svojim glasovima pomoći izabrati onu koja je hrvatskim navijačima - najdraža. To je ključna riječ, jer ne tražimo najveći uspjeh - to je vrlo očito - već pobjedu zbog koje ste bili najsretniji, zbog koje vas i danas prolaze trnci dok gledate isječke s iste.

Slika 1 od 1.

U šestom ogledu osmine finala birat ćete između dvoboja u Bordeauxu, u kojem su Hrvati protiv Rumunja izborili plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva te napetog, teškog susjedskog obračuna za mjesto na europskoj smotri u Portugalu.

Hrvatska - Rumunjska 1:0

Svjetsko prvenstvo 1998., osmina finala.
30. lipnja 1998., Bordeaux, Francuska
Gledatelja: 31.800

Hrvatska: Ladić, Šimić, Jarni, Štimac, Jurčić, Bilić, Stanić (od 83' Tudor), Asanović, Šuker, Boban, Vlaović (od 76' Krpan). Izbornik: Miroslav Blažević.

Tog sparnog ljetnog popodneva u Bordeauxu 1998. hrvatska nogometna reprezentacija se u osmini finala Svjetskog prvenstva sastala s tvrdim Rumunjima. Na stadionu Parc Lescure, koji je ovom prigodom poprimio crveno - bijele kockaste konture naših sjajnih navijača, Hrvatska je pogotkom Davora Šukera iz ponovljenog jedanaesterca izborila četvrtfinale i revanš protiv Nijemaca.

Poslije uvodnih pobjeda u skupini nad Jamajkom i Japanom, a potom i nebitnog poraza u posljednjem kolu od Argentine, hrvatska reprezentacija suočila se s velikim ispitom - naizgled neatraktivnom, ali u ono vrijeme vrlo kvalitetnom i uigranom selekcijom Rumunjske, koja je u skupini s 2:1 iznenadila Engleze. Cijela hrvatska nacija disala je zajedno s izabranicima Miroslava Blaževića, koji su zbog toga osjećali veliki pritisak, ali i obvezu te golemu motivaciju za prolaz i obračun s Nijemcima u četvrtfinalu.

Naši su bolje otvorili utakmicu te su u prvom poluvremenu stvorili nekoliko dobrih prilika. Ipak, čudesni vratar Bogdan Stelea sačuvao je praznu mrežu Rumunjske, obranivši udarce Šukera, Asanovića, Vlaovića...I onda, u 44. minuti, naguravanje Asanovića i Popescua na rubu kaznenog prostora Rumunjske i nedugo zatim - zvižduk suca Castrillija i kazneni udarac za Hrvatsku! Na tribinama je nastala erupcija slavlja, a loptu je u ruke uzeo Šuker.

Dok se namještao na udarac i čekao znak suca, Šuker je svojom desnom rukom opipao puls na vratnoj žili, zaletio se prema lopti i - Stelea u jednu, lopta u drugu stranu i Hrvatska je u vodstvu! No, euforično veselje trajalo je kratko. Argentinski sudac je, naime, poništio jedanaesterac i ovaj se morao ponoviti zbog, kasnije se ispostavilo, preranog ulaska Zvone Bobana u kazneni prostor.

Drugi pokušaj bio je identičan onom prvom. Šuker je ponovno bio izvođač i ponovno se koristio istom "metodom" - opipavanjem pulsa na vratnoj žili. Ovoga puta Stelea je pogodio stranu, ali Šukijev udarac je bio dovoljno silovit i nitko nam nije mogao po drugi puta oduzeti zasluženo vodstvo uoči odlaska na odmor.

U nastavku, uslijedila je nešto zatvorenija varijanta hrvatske reprezentacije, koja je dopustila Rumunjima malo više prostora. Oni to nisu znali iskoristiti, a mi smo preko Bobana, Šukera i Krpana propustili nekoliko izglednih prigoda za uvjerljiviju pobjedu. I ovako je to bila utakmica za čistu peticu, a tek nas je čekala povijesna večer puna naboja i tenzija protiv Njemačke u četvrtfinalu.

Slovenija - Hrvatska 0:1

Dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2004., uzvratna utakmica.
19. studenog 2003., Ljubljana, Slovenija.
Gledatelja: 9.000

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Šimunić (od 53' Babić), R. Kovač, Tudor, Živković, Rapaić (od 69' Tomas), Rosso, Pršo (od 76' J. Leko), N. Kovač, Šokota. Izbornik: Otto Barić.

Hrvatska staza prema Portugalu bila je iznimno trnovita, a nakon pobjede u zadnjem kvalifikacijskom kolu protiv Bugarske ždrijeb nam je za protivnika u doigravanju donio sjeverne susjede, Slovence. Napetost se mogla rezati nožem već na prvoj utakmici u Zagrebu, a nakon pomalo razočaravajućih maksimirskih 1:1 uzvrat u Ljubljani najavljivao se kao pravi rat.

To se dobrim dijelom pokazalo i ispravnim, ali Hrvatska je bila ta koja je ponudila nešto više od igre, premda oprezna taktika Otte Barića dugo nije urodila plodom. Naravno, najaktivniji je pred slovenskim vratima bio Dado Pršo, junak ovog okršaja. Već u šestoj minuti Niko Kovač uzdrmao je vratnicu, a Kovač i Pršo promašili su još dvije dobre prilike u prvom dijelu.

Slovenija je tijekom cijele utakmice samo jednom zaprijetila Stipi Pletikosi, ali dupkom pun stadion za Bežigradom ponadao se plasmanu na Europskom prvenstvu u 59. minuti, kada je naš Igor Tudor od Švicarca Ursa Meiera dobio drugi žuti karton. Tada se, naime, činilo da susret polako klizi iz hrvatskih ruku.

Ipak, samo dvije minute poslije Tomo Šokota upošljava Dadu Pršu, a on kroz slovensku obranu i vratara Mladena Dabanoviča šalje loptu u mrežu za velikih 1:0, vrijednih troboja sa Švicarcima, Francuzima i Englezima.

Hrvatska je ovom pobjedom izborila svoj drugi nastup na Europskom prvenstvu (nakon izostanka 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj), a činjenica da smo do Portugala došli "krvavih koljena", i to preko leđa sportskih rivala iz Slovenije, mnogima je ponudila dodatan razlog za zadovoljstvo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.05.2010. u 18:38
    Rumunjska. Slovenci su ipak manja nogometna nacija, da bi ih stavio ispred. Iako je pobjeda protiv njih takodjer bitna i povijesna, pobjeda u 1/8-finalu SPa protiv jakih Rumunja mi je vaznija.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2010. u 13:19
    slovenija
    Obrisan korisnik
  • danchy09.05.2010. u 16:52
    ma janeze je uvijek gušt dobit, pa makar i u kriketu :D
    danchy
  • Weasley08.05.2010. u 10:34
    makar su sve utakmice sa sp 1998. vrijedne spomena, ali ova protiv slovenaca je ipak bolja od ove s rumunjskom
    Weasley
  • cameosis08.05.2010. u 04:18
    utakmica protiv rumunja -- svaka utakmica na sp-u 1998. je bila povijesna.
    cameosis