Automoto

Bahrein kao slika predstojeće sezone?

Goran Markuš • utorak, 16.03.2010.
Bahrein kao slika predstojeće sezone?
Foto: EPA

Iza nas je nažalost prilično neatraktivna uvodna ovosezonska utrka, utrka koju je obilježilo prvo dvostruko slavlje Ferrarija još od davnog lipnja 2008. godine, ali i još jedan kvar na Red Bullu koji je ponovno spriječio velik trijumf sjajnog Sebastiana Vettela...

Iza nas je i prva utrka sezone i iako je prilično nezahvalno suditi nakon tako kratkog vremena čini se kako je usprkos apsolutno svim silnim promjenama vodstvo Formule 1 ponovno podbacilo. Naime, htjeli to oni priznati ili ne VN Bahreina daleko je spektakularnog početka sezone kakvom su se mnogi nadali.

Boks Red Bulla: "Massa je opasan, a Alonso će spaliti gume."

Istina, bilo je nekoliko vrlo "zgodnih" poteza poput onog Fernanda Alonsa koji je na samom startu prekrasno projurio pokraj svog momčadskog kolege, Felipea Masse, no usprkos "revolucionarnom" bodovnom sustavu taktiziranje je ponovno pobijedilo rezultiravši još jednim neuvjerljivim showom za ljude koji omogućuju postojanja kraljice oktanskih sportova - "obične" gledatelje.

Što, kako i na koji način dalje nitko ne zna, no da će se stvari morati mijenjati mnogi su već sad svjesni. "Možda je nezahvalno izvlačiti ovakve zaključke nakon samo jedne utrke, no na prvi pogled čini se da smo još uvijek nigdje. Jedna od mogućih promjena o kojima već sad ozbiljno razmišljamo uvođenje je obaveze dva zaustavljanja u boksu, no ništa još nije dogovoreno", poručio je Mercedes GP-ov Nick Fry.

Što se pak "novajlija" tiče također nitko ne može biti prezadovoljan. Naime, oba bolida Virgina zajedno su odvezla tek 18 krugova, jednako kao i HRT-ov dvojaca, a nešto bolje prošli su tek Jarno Trulli (48. krug, hidraulika) i Heikki Kovalainen (+ 2 kruga) koji su manje-više odradili cijelu utrku ipak izbacivši svoj Lotus iznad ostatka "mlade" konkurencije.

Zanimljivost vikenda

Izuzmemo li 2005. godinu (Giancarlo Fisichella) proteklih šest sezona vozač koji je pobijedio na prvoj utrci kasnije se dočepao i naslova prvaka. Još je zanimljivija informacija kako je i Kimi Räikkönen u svojem prvom nastupu za Ferrari 2007. godine slavio samo da bi kasnije došao do svog jedinog naslova F1 prvaka.

Što se pak vozačkih pojačanja tiče na VN Bahreina posebno se ističe tek jedno ime. Naime, iako su mnogi očekivali više šesto mjesto na prvoj utrci nakon pauze od pune tri godine odličan su rezultat čak i za velikog Michaela Schumachera koji je tako i u 41. godini života još jednom pokazao svoje vozačke kvalitete. Na prvi pogled fantastičan posao odrađivao je i Rus Vitalij Petrov, no svega 13. krugova koliko smo ga gledali na stazi jednostavno je nedovoljno za neku kvalitetniju analizu.

Međutim, VN Bahreina mnogima će ostati i u lijepom sjećanju, a daleko najzadovoljniji mogu biti momci iz Ferrarija koji je dvostrukim slavljem sezonu otvorio na najbolji mogući način. Tek nešto lošije volje Bahrein će napustiti momčad Mercedes GP-a koji je i prije utrke naglašavao kako će do podija zaista teško stoga su peto i šesto mjesto i više nego odličan rezultat.

S druge strane da nije bilo problema s ispuhom najsretnija osoba bio bi Sebastian Vettel i njegov Red Bull, no kako su se problemi počeli pojavljivati već u prvoj ovogodišnjoj utrci svakako se vrijedi zapitati hoće li ih upravo bolidi (čitaj Renaultovi motori) i ove sezone zaustaviti u lovu na dvostruku titulu.

Sve u svemu usprkos velikim očekivanjima dobili smo još jednu "standardnu" Grand Prix utrku na kakvu smo zapravo i navikli tijekom proteklih nekoliko sezona što nije nužno i najgora stvar koja se mogla desiti. Upravo u tim "dosadnim" posljednjim sezonama do naslova se dolazilo s tek jednim bodom prednosti (2007. i 2008. godine) ispred ostatka društva i ne treba niti sumnjati da nam i ova sezona donosi makar nekolicinu uistinu zanimljivih i izjednačenih utrka.

Za gledatelja - što više, to bolje...

Vozač vikenda

Fernando Alonso: Prije same utrke pregršt je ljudi, a posebice novinara, naglašavalo kako je favoriziranom Alonsu Massa zadao pošten "šamar" boljom startnom pozicijom, no Fernando je ostao smiren i sjajnim startom prošao je pokraj svog kolege. Nakon toga u drugom dijelu utrke oštro je krenuo i na vodećeg Vettela, no gume nisu izdržale samo da bi ga kvar na Red Bullovom bolidu "nagradio" prvim mjestom već u prvoj utrci za njegovu momčadi iz snova, Ferrari.

Momčad vikenda

Ferrari: Još od VN Francuske 22. lipnja 2008. godine (Massa - Räikkönen) Ferrari nije upisao niti jednu dvostruku pobjedu. Međutim, nakon odličnog vikenda u Bahreinu čini se kako su u momčadi propetog konjića konačno iza sebe ostavili nesretnu prošlu sezonu i pronašli formulu za povratak na stare staze uspjeha.

Gubitnik vikenda

Sebastian Vettel: Bez pogovora mladi Nijemac najveći je gubitnik vikenda. Nakon što je fantastično odradio treću kvalifikacijsku rundu, preživio start i zamjene guma i prilično mirno držao vodstvo u utrci bolid je još jednom podbacio i bolje od konačnog četvrtog mjesta i čak 13 bodova manje naprosto nije bilo moguće.

Potez vikenda

Start Fernanda Alonsa: Jedan od uistinu rijetkih zanimljivih trenutaka utrke bio je sam start kojeg je daleko najbolje iskoristio dvostruki svjetski prvak, Fernando Alonsa, koji je prekrasno izborio bolju putanju prilikom ulaska u zavoj broj dva i kako se kasnije pokazalo već tada praktički osigurao svoje prvo slavlje u Ferrariju.

Tragičar vikenda

Mark Webber: Dok je njegov momčadski kolega dominirao u Bahreinu sve dok ga motor nije zaustavio, Mark Webber još je jednom odradio neočekivano prosječan posao. Sve je počelo još u kvalifikacijama gdje završava čak pet mjesta ispod sjajnog Vettela samo da bi na startu utrku, istina, ne njegovom krivicom, zbog izlijevanja ulja uništio utrku za vrlo optimističan dvojac Adrian Sutil - Robert Kubica. Čak niti nakon svih tih problema Webber se nije uspio probuditi i usprkos nekoliko sjajnih prilika ostaje iza dvojca Jenson Button - Michael Schumacher osiguravši tek četiri boda svojoj ekipi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1Video
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lomax16.03.2010. u 10:43
    jeda lasta ne cini proljece
    Lomax