arhiva

2:1 protiv Italije - ali kojih?

Antonija Pavlić, Borna Rupnik • ponedjeljak, 08.03.2010.
2:1 protiv Italije - ali kojih?

Ogledom dviju slatkih pobjeda protiv Italije nastavljamo izbor omiljenog trijumfa hrvatske nogometne reprezentacije. Za koju pobjedu vas vežu najdublje emocije, kada ste bili najsretniji i najponosniji što ste navijač Hrvatske?

Sportnet.hr za vas je izabrao 16 velikih pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije, a u narednom razdoblju vi ćete nam svojim glasovima pomoći izabrati onu koja je hrvatskim navijačima - najdraža. To je ključna riječ, jer ne tražimo najveći uspjeh - to je vrlo očito - već pobjedu zbog koje ste bili najsretniji, zbog koje vas i danas prolaze trnci dok gledate isječke s iste.

Slika 1 od 1.

U četvrtom ogledu osmine finala čekaju vas dvije slatke pobjede protiv Italije - jedna u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1996. i jedna sa Svjetskog prvenstva 2002., ujedno jedini svijetli trenutak Hrvatske na tom natjecanju. Do sada su u četvrtfinale prošle pobjede protiv Njemačke i Nizozemske na SP-u 1998., te trijumf nad Dancima u Engleskoj 1996. godine.

ITALIJA - HRVATSKA 1:2

Kvalifikacije za EP 1996.
16. studenoga 1994., Palermo, Italija
Hrvatska: Ladić, Brajković, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki (od 57' Mladenović), Šuker, Boban i Jurčević (od 88' Kozniku). Izbornik: Miroslav Blažević (susret vodio Tomislav Ivić).

Samostalna Hrvatska prvi je put na veliko natjecanje krenula u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje se 1996. godine igralo u Engleskoj. Nakon uvodnih pobjeda nad Estonijom i Litvom uslijedilo je gostovanje u Italiji, kod nositelja skupine i očiglednog favorita. Azzurri su samo nekoliko mjeseci ranije postali i svjetski viceprvaci, a tron im je u SAD-u uskratio Brazil nakon lutrije jedanaesteraca.

Kockaste je u Palermo doveo Tomislav Ivić jer je izbornik Miroslav Blažević bio pod Uefinom suspenzijom zbog incidenata na susretu tadašnje Croatije i Auxerrea. Naša je izabrana vrsta od prve minute pokazala da ne planira unaprijed potpisati predaju.

Usprkos podršci 40.000 temperamentnih Sicilijanaca, Talijani nisu pronalazili rješenja za hrvatsku obranu, a u 32. minuti našli su se i u rezultatskom minusu. Davor Šuker pronašao je put Gianluce Pagliuce nakon ubacivanja Roberta Prosinečkog i igranja glavom Nikole Jurčevića.

S tim se rezultatom otišlo na odmor, a nakon petnaestak minuta igre u drugom poluvremenu Italiju je dočekao novi šok. Udarac iz kuta završio je kod Igora Štimca, a Šuker podmeće glavu na pravo mjesto i postiže pogodak za 2:0. Dino Baggio smanjio je na konačnih 2:1 u samoj završnici susreta, što nije umanjilo zvižduke na račun Arriga Sacchija, kao ni veliko hrvatsko slavlje - kako na terenu, tako i diljem cijele Lijepe naše.

Hrvatska je tako na najbolji mogući način najavila plasman na europsku smotru, ali se ujedno i prometnula iz noviteta i nepoznanice u respektabilnu silu koju od Palerma svi dočekuju s nužnim uvažavanjem. Uz prijateljsku pobjedu nad Španjolcima u Valenciji, dvoboj protiv Italije jasno je upisao Hrvatsku na nogometnu kartu svijeta.


HRVATSKA - ITALIJA 2:1

Svjetsko prvenstvo 2002.
8. lipnja 2002., Ibaraki, Japan.
Hrvatska: Pletikosa - Šimunić, Jarni, R. Kovač, Soldo (od 62. Vranješ) - N. Kovač, Tomas, Vugrinec (od 57. Olić), Rapaić (od 79. Šimić), Šarić - Bokšić.

Na Svjetsko je prvenstvo 2002. u Južnoj Koreji i Japanu Hrvatska došla s velikim očekivanjima i prolaznom skupinom (Italija, Meksiko, Ekvador). No nije sve išlo po planu izbornika Mirka Jozića i njegovih pulena. U prvoj smo utakmici s 1:0 izgubili od Meksika, da bismo potom na stadionu Kashima pred gotovo 37.000 gledatelja pobijedili Italiju i onda izgubili od Ekvadora i tako turnir okončali već nakon tri utakmice.

Utakmica protiv Italije ostat će jedina donekle svijetla točka prvenstva na azijskom kontitentu. Christian Vieri glavom je u 55. minuti pogodio suprotni kut gola Stipe Pletikose i tada činilo kako će Azzurri lako privesti ogled kraju.

No Mirko Jozić je odlučio brzo djelovati i u igru je uveo Ivicu Olića. Hrvatski je maratonac unio mnogo nemira u talijanske redove i probojnošću podignuo moral cijele reprezentacije. U 73. je minuti Robert Jarni poslao loptu u kazneni prostor, a ispred Gianluigija Buffona ušuljao se Olić i poentirao za dovođenje rezultata u egal.

Samo tri minute kasnije Milan Rapaić prošao je po desnoj strani i uputio centaršut u kzaneni prostor, no napad se nije činio opasnim, budući da je talijanska zadnja obrana raščistila situaciju. No lopta se vratila Rapaiću, a Splićanin je fenomenalnim lobom, uz malu pomoć Marca Materazzija po drugi puta svladao Buffona. Hrvatska je u džepu imala još jednu vrijednu pobjedu.

Giovani Trapattoni je pokušao izmjenama prodrmati reprezentaciju, a mnogo pomaka donio je Filippo Inzaghi. Ipak, mora se priznati kako je engleski sudac Graham Poll Talijane oštetio za dva regularna pogotka - prvi je u 50. minuti postigao Vieri, a drugi Inzaghi u samoj sudačkoj nadoknadi utakmice. No Poll je Pippu dosudio prekrašj i "kvadratići" su mogli početi slaviti novu veliku pobjedu nad Italijom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaS vrha
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Krokodil08.03.2010. u 18:48
    ona prva je legendarna, meni najdraza nakon 3:0 protiv Njemacke... makar nije bila tako bitna kao neke druge, meni je u top 3, ta, Njemacka 98-e i Danska 96-e... neponovljivo
    Krokodil
  • Obrisan korisnik08.03.2010. u 18:41
    I jedna i druga su velike pobjede,ali osobno mislim da je bitnija ona prva jer smo tu pokazali svijetu zube i koliko smo jaki
    Obrisan korisnik
  • cameosis08.03.2010. u 18:41
    poll nije oštetio talijane za dva regularna pogotka. priznao im je neregularan pogodak vieria kada se ovaj naslonio ka vol na šimunića i dao gol glavom, dakle sve se izjednačilo. zaslužena pobjeda i čista kao suza.
    cameosis
  • Gogeta08.03.2010. u 17:20
    ...ma jao...koliko god mi je tekst dobar nije mi promaklo ovo napisano da je Rapaić Splićanin... X( ...to je kao da se kaže da je Šuker Zagrepčanin...
    Gogeta
  • Obrisan korisnik08.03.2010. u 17:03
    miki rapajic, legenda.
    Obrisan korisnik