MAXtv Prva liga, 18. kolo, 01.12.2013, 15:00 h, Zagreb, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 10.000
Suci: Domagoj Ljubičić, Conjar, Grgić (svi Osijek)
Dinamo
Dinamo
El Arbi Hillel Soudani 27'
Duje Čop 54'
2:2(1:1) Hajduk
Jean Evrard Kouassi 10'
Anton Maglica 90'+1'
Hajduk

Video: Maglica u sudačkoj nadoknadio donio Hajduku bod na Maksimiru u odličnom derbiju

S Maksimira:Lovro Štrbinić • nedjelja, 01.12.2013.
Video: Maglica u sudačkoj nadoknadio donio Hajduku bod na Maksimiru u odličnom derbiju
Foto: Duje Bonačić

Vrlo dobar derbi na maksimirskom stadionu odigrali su Dinamo i Hajduk, a nakon ranog vodstva gostiju i preokreta zagrebačkog kluba, bod Bijelima donio je Anton Maglica pogotkom u sudačkoj nadoknadi.

U najveći derbi hrvatskog nogometa oba trenera su ušla bez većih iznenađenja u sastavima. Zoran Mamić je u vrh napada poslao Čopa, a ne Beqiraja kako se najavljivalo, dok je Tudor ostao vjeran sustavu s trojicom u posljednjoj liniji, u vezi se odlučio za Bradarića umjesto Anđelkovića, dok je na klupi ostavio i Maglicu, a od prve minute na maksimirski travnjak poslao Gruzijca Iluridzea.

Susret je od samog početka bio sadržajan, a uvodne minute pripale su Hajduku, koji je uostalom i prvi zaprijetio preko voleja Vršajevića s vrha kaznenog prostora, no taj udarac otišao je preko grede. Nedugo potom udarac je, ali loše, oprobao Kouassi, a dobar ulazak u utakmicu gosti su oplodili u desetoj minuti. Sušić je u desetoj minuti loptom kroz sredinu pronašao Kouassija, a napadač iz Obale Bjelokosti je mirno s desetak metara poslao pored Zelenike za 0:1.

Navijači udruženi na istoku

Navijači oba kluba bili su smješteni na istočnoj tribini, sitnu brojčanu premoć odnijeli su simpatizeri gostiju, a početak je obilježilo zajedničko navijanje i vrijeđanje čelnika zagrebačkog kluba i HNS-a, dok su se potom jedni i drugi okrenuli svom uobičajenom repertoaru, uz poneko "udruženje glasnica". Pripadnici Torcide uglavnom su bili bez istaknutih obilježja, a posebnim transparentom odali su počast nedavno preminulom Pavi Grubišiću Čabi.

Također, velik broj navijača ušao je sa zakašnjenjem na utakmicu, zbog opsežne provjere na ulazima gotovo cijelo prvo poluvrijeme istočna tribina se i dalje popunjavala.

Bio je to znak za veću mobilizaciju Dinama i ubrzo su i oni izveli nekoliko dobrih napadačkih akcija, a težište igre preselilo se na polovicu Hajduka. Prva veća prigoda ukazala se Čopu, no u situaciji jedan na jedan pobjedu je odnio vratar Kalinić. Bila je to 14. minuta, a četiri minute potom sjajnu povratnu loptu na vrh šesnaesterca nije iskoristio Brozović, već je njegov udarac od bloka i vratara završio u korneru. U tim minutama zaprijetio je u dva navrata i Ademi, dok su gosti najviše opasnosti Dinamu stvarali nakon prekida.

Nakon jednog takvih u 20. minuti Maloča je ostao sam u kaznenom prostoru, ali je blokiran, dok je na drugoj strani obrana Hajduka zaustavila kontru koja je uslijedila. Precizni dovoljno nisu bili ni Antolić ni Fernandes, no Antolić je kumovao izjednačujućem pogotku u 27. minuti. Izveo je slobodan udarac, a lopta je od bloka završila u nogama Soudanija, koji je izbjegao zaleđe i sam se našao pred Kalinićem te zabio u donji desni kut za 1:1.


Krenuo je Dinamo i po vodstvo, Maloča je sjajnim uklizavanjem spasio izlazak Fernandesa samog na vratara, a Čileanac je potom Kalinića zagrijao i udarcem glavom. Na drugoj strani je u još jednoj gužvi u šesnaestercu Pašalić u 35. minuti mogao bolje pucati na povratnu loptu, otišlo je to iznad vrata. Igralo se u posljednjim minutama poluvremena uglavnom na sredini terena, na jedan odbijanac s ruba kaznenog prostora Leko je reagirao snažnim udarcem preko vrata, a Kouassi je u 42. minuti propustio ponovno postati junak Splićana. Vršajević je prošao po desnoj strani i ubacio na prvu stativu, a tamo je strijelac prvog pogotka na susretu poslao loptu u vanjski dio mreže.

Zaprijetio je i Brozović, a Kalinić je potom nesmotrenom reakcijom omogućio indirektni udarac s 15-ak metara, no završilo je to u bloku, a sudac je označio kraj prvog poluvremena.

S dosta tempa ušlo se i u nastavak, Vršajević je loše završio jednu obećavajuću kontru Hajduka, a ubrzo je uslijedila kazna. Opasnost za Bijele uslijedila je prvo u 52. minuti, no zicere Soudaniju i Čopu obranio je Kalinić, doduše za drugi pokušaj bilo je označeno zaleđe, ali dvije minute potom bio je nemoćan. Antolić je odlično ubacio s desne strane, a Čop je neometan glavom poslao uz vratnicu za 2:1. Zagrepčani su tako okrunili razdoblje bolje igre na otvaranju nastavka.

Hajduk ni nakon toga nije uspijevao stvoriti veću opasnost, tek lagani pritisak i nekoliko kornera iz kojih se nije izrodilo ništa vrijedno spomena. Dinamo je bio konkretniji, ponovno je blizu pogotka bio Čop, ali nakon njegove spretne reakcije u kaznenom prostoru opet se proslavio Kalinić i odbio u korner. Vidjeli smo potom lijepi volej Brozovića, no lopta je od travnjaka i vratara završila u novom korneru, igrala se tada 72. minuta.

Više je tri minute poslije mogao napraviti Jozinović, dobio je dobru loptu u prostor na lijevoj strani, ali je s vrha kaznenog prostora pucao snažno i neprecizno. Pokušao je Tudor potom izmjenama nešto promijeniti, ušli su Bašić i Bukva, ranije već i Maglica, no više od nekolicine ubačaja pred Zeleniku nisu stvorili sve do samog kraja.

Prvo je u 90. minuti Kouassi ubacio u sredinu, Bukva pucao glavom uz stativu, a Zelenika spasio, da bi u prvoj minuti sudačke nadoknade došlo do izjednačenja. U nekoliko navrata pucali su gosti, na kraju se odbijanac udarca Pašalić odbio do samog Maglice, koji je iz blizine zabio za 2:2 i veliko slavlje gostujućih navijača i igrača. Treba napomenuti da je upitno je li u toj akciji bilo zaleđa.

Do posljednjeg zvižduka pokušali su i jedni i drugi ubačajima, no 2:2 je bio konačni ishod derbija koji nije razočarao i ponudio je dobru igru s obje strane, kao i četiri pogotka koji su odlična najava za kup susret istih protivnika u srijedu.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:26+5584
2Rijeka 3672:35+3773
3Hajduk 3658:42+1662
4Split 3641:41052
5Lokomotiva 3657:59-252
6Istra 1961 3645:56-1144
7Zadar 3635:67-3235
8Osijek 3638:62-2433
9Slaven Belupo 3646:65-1932
10Hrvatski dragovoljac 3641:61-2030

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.12.2013. u 09:00
    gol maglice čist, ne kao suza ali čist.Igranja rukom nije bilo, lopta se spušta prsima što je vidljivo iz daljnje analize sudačke organizacije.međutim ovo je prvi derbi od kad pamtim da Dinamo ima veće drvosječe od Hajduka. Pa onaj Leko ili Ademi nebi zajedno u jednoj od liga 5 izdržali 20 minuta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2013. u 15:58
    hvala boga da sam i to dozivio da istok maksimira slavi hajdukov gol!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2013. u 12:03
    dakle čop napuca kalinića punom nogom u rebra, dok je lopta pola metra od istih tih rebara i to je najobičniji kontakt. izvrsno. crveni je veći nego mandžin protiv islanda.
    Obrisan korisnik
  • The Phantom02.12.2013. u 11:46
    The Phantom
  • Obrisan korisnik02.12.2013. u 11:15
    hahaha crveni čopu zbog najobičnijeg kontakta s golmanom. isuse bože kaj sve neću čuti. naravno u slučaju kada je sudačka greška išla dinamu na štetu, onda se to nigdje niti ne spomene, nema čak niti riječi "sporan pogodat", "možda ruka". ne, sve čisto, sve 5. nitko ne kaže da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik