Superkup, 06.07.2013, 20:45 h, Zagreb, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 12.000
Suci: Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek), B. Križarić (Čakovec), Premužaj (Varaždin)
Dinamo
Dinamo
Duje Čop 34'
5:2(1:0, 1:1, 5:2 pen) Hajduk
Mijo Caktaš 76' (11m)
Hajduk

Foto/video: Dinamo tek nakon lutrije penala porazio Hajduk i osvojio Superkup

Ivan Dominik • subota, 06.07.2013.
Foto/video: Dinamo tek nakon lutrije penala porazio Hajduk i osvojio Superkup
Foto: Davor Sajko

Zagrebački Dinamo osvojio je svoj treći uzastopni, a peti ukupni Superkup hrvatskog nogometa, slaveći na Maksimiru tek poslije lutrije penala nad splitskim Hajdukom, čime se i izjednačio s Bilima po broju osvojenih Superkupa. Nakon osnovnih 90 minuta igre bilo je neriješeno 1:1, a potom su Modri realizirali sve svoje udarce s bijele točke i podigli trofej Superkupa...

Prva utakmica Superkupa u hrvatskom nogometu nakon 2010. godine počela je poprilično žustro i otvoreno s obje strane, iako su obje momčadi krenule s poprilično novim sastavima, i bez nekoliko važnih igrača, u odnosu na nedavno minulu prošlu sezonu. "Europski" Dinamo i Hajdukov "dječji vrtić" unatoč novitetima u svojim klubovima, krenuli su jako po pobjedu od prve minute.

U sastavu Krunoslava Jurčića nije bilo Sammira, kojeg je zamijenio Marcelo Brozović, dok je ostatak sastava bio onakav kako će Dinamova momčad izgledati u novoj sezoni. A Hajduk je započeo s nekoliko mladih i perspektivnih igrača te s pojačanjima; nije bilo Marija Maloče u obrani, a od "novi(ji)h" igrača najviše se isticalo ime sjajnog Hajdukovog mladog napadača, Tonćija Mujana, koji je napokon juniorski nogomet zamijenio seniorskim.

Nakon kraćeg ispitivanja snaga, prve udarce na vrata svojih protivnika uputili su Arijan Ademi odnosno Tomislav Kiš, no te udarce su lako ukrotili Lovre Kalinić i Pablo Migliore. Igralo se tako s obostranim konkretnim prilikama sve do 18. minute kada je prvu ozbiljniju priliku na utakmici imao Hajduk, iako je nešto bolji do tada s blagom inicijativom bio domaćin.

Tada je pogriješio Tin Jedvaj, čije je dodavanje prema nazad presjekao Mario Pašalić, koji je izbio sam pred Migliore, no novi Dinamov vratar sjajno je obranio svoja vrata i predstavio se u najboljem svjetlu maksimirskoj publici, koje je ponovno bilo standardno malo na tribinama. Nedugo zatim, Dinamo je preko Soudanija i Juniora Fernandeza imao dvije odlične prilike za potencijalne pogotke, ali se Hajduk obranio. Međutim, ne zadugo jer je Dinamo s vremenom bivao sve bolji i opasniji po momčad Igora Tudora.

Dinamova dominacija dobila je ploda konačno u 34. minuti, kada je Marcelo Brozović pokrenuo akciju i dodao na vrh šesnaesterca, gdje je Soudani izvrsno jednim dodavanjem izbacio obranu Hajduka, a tu je asistenciju lucidno dočekao Duje Čop, koji je silovitim prizemnim udarcem kroz noge Kalinića doveo Modre u vodstvo od 1:0.

Do kraja poluvremena Dinamo je bio puno bolji, Alžirac Soudani i Čileanac Fernandez konstantno su mučili Bile, koji su praktički nestali s terena. Najbolju su priliku Zagrepčani propustili kada je Fernandez izbio sam pred Kalinića nakon sjajnog dubinskog dodavanja Ademija, no lob čileanskog reprezentativca uspio je zaustaviti mladi vratar Splićana. Bila je to i posljednja opasna šansa u prvom dijelu, koji je stoga završen minimalnim vodstvom Plavih.

Drugi dio utakmice počeo je izjednačenom igrom na sredini terena, a obje ekipe su malo pale u ritmu i dinamici igre, dok je i cijeli tempo igre s obje strane bio nešto slabiji, nego u prvih 45 minuta, ponajviše zato jer je kiša, koja je počela sredinom prvog dijela, u Maksimiru sve jače padala i smetala akterima susreta. Ipak, ulaskom u posljednjih pola sata dvoboja, razbudili su se ofenzivci obje ekipe pa su sjajne prilike propustili Soudani, koji je s vrha Hajdukovog kaznenog prostora neometan pucao pored Kalinićevih vrata, dok je nedugo potom Migliore obranio udarac iz blizine Gorana Jozinovića, odbivši loptu u korner.

U 68. minuti ponovno je postalo opasno pred vratima Bilih, kada se u situaciju "jedan na jedan" s Kalinićem našao strijelac dotad jedinog pogotka na utakmici, bivši Hajdukovac Duje Čop. Napadač Dinama prvo je pogodio Gorana Milovića u glavu i srušio ga na pod, da bi iz ponovljenog pokušaja zapucao "mrtvu" šansu i prebacio vrata gostiju. U tim je trenucima Dinamo bio osjetno bolji, a Hajduk se naočigled mučio i sa svojom igrom i i sa suparnicima.

Međutim, atmosfera se u Bilom kutku "zagrijala" 15 minuta prije kraja kada je kardinalnu grešku u obrani Dinama napravio Lee Addy, koji je srušio Jeana Evrarda Kouassija, a glavnom sucu utakmice Anti Vučemiloviću-Šimunoviću nije ostalo ništa drugo, nego da sudi najstrožu kaznu protiv Dinama. Udarac s bijele točke nekoliko trenutaka kasnije sigurno je izveo Mijo Caktaš i matiravši Migliorea izjednačio rezultat na za Hajduk odličnih 1:1.

Do kraja susreta preostale su još samo završne minute, u kojima je Dinamo ponovno napao i bio bolji te ofenzivniji, međutim, nije uspio dovesti Splićane do nove kapitulacije. Stoga se, shodno pravilima Superkupa, odmah pristupilo izvođenju jedanaesteraca, koji su naposljetku i dali pobjednika. U toj lutriji penala uspješniji je bio Dinamo koji je realizirao sve svoje pokušaje (Šimunić, Čop, Halilović, Antolić), dok je mlada i neiskusnija momčad Hajduka promašila dvaput (Jozinović, Tomičić) i time si presudila utakmicu u Zagrebu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež08.07.2013. u 23:15
    Bremzo2309, a da ti shvatiš da Hrvatska nije prćija grada Zagreba koji može činiti od Hrvatske šta ga je volja?I ti, i Zagorac i ronny vrijeđate hrvatski jug. I sve one diljem Hrvatske i izvan Hrvatske koji navijaju za Hajduk. Je li vama jasno da je Hajdukov predsjednik Maleš prije nekog vremena... [više na forumu]
    Skarambež
  • Skarambež08.07.2013. u 23:00
    Ti ronny1987 ćeš zaradit prijavu kod moderatora zbog vrijeđanja.Argument "u skoro cijelom svijetu" nije nikakav argument. Negdje igraju jednu, negdje dvije utakmice. To samo Englezi imaju skoro pod obvezno na Wembleyu. Ostatak svijeta praktično ne poznaje rezerviranost samo jednog stadiona .Za... [više na forumu]
    Skarambež
  • Skarambež08.07.2013. u 22:53
    Zagorče, ti se ostavi komentiranja nogometa za dobrobit svih drugih.Meni se nikad nije sviđalo da se superkup igra na nečijem terenu. Mora ga se igrati u dvije utakmice ili na neutr. terenu, u smislu da to bude u nekom gradu koji je udaljen od oba superfinalista. Zato ne pretpostavljaj nešto o meni... [više na forumu]
    Skarambež
  • Obrisan korisnik07.07.2013. u 18:50
    kaliniću treba sport mrežica. haha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.07.2013. u 15:54
    Uzmi u obzir da Jedvaj juče nije igrao svoju prirodnu poziciju, čime ne umanjem odličnu partiju Kouassija i veliki potencijal.
    Obrisan korisnik