Liga prvaka, Kvalifikacije, 4. pretkolo, 22.08.2012, 20:45 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 22.000
Suci: Cuneyt Cakir, Bahattin Duran, Tarik Ongun, Huseyin Gocek, Suleyman Abay (svi Turska)
Dinamo
Dinamo
Duje Čop 10'
Milan Badelj 74'
2:1(1:1) Maribor
Milan Badelj 39' (ag)
Maribor

Badelj na oproštaju s Maksimirom pogodio za pobjedu Dinama

Iz Maksimira:Tomislav Pacak, Borna Rupnik • srijeda, 22.08.2012.
Badelj na oproštaju s Maksimirom pogodio za pobjedu Dinama
Foto: Kristijan Komarica

Odličnih dvadesetak i izjednačenih 70 minuta bili su dovoljni zagrebačkom Dinamu za pobjedu od 2:1 nad Mariborom u prvoj utakmici 4. pretkola Lige prvaka. Tanka je to prednost za hrvatskog prvaka uoči uzvrata koji se za šest dana igra na Ljudskom vrtu, no nakon uglavnom izjednačene utakmice Modri ne mogu biti nezadovoljni pobjedom koju su izborili zahvaljujući pogotku kapetana Milana Badelja, istog onog koji je autogolom u prvom poluvremenu donio Mariboru značajan pogodak u gostima.

Maribor
Dinamo
Maribor
7
(do 46')
10
(do 87')
55
(do 57')
Pričuvni igrači
Trener
Ante Čačić
33
Jasmin Handanovič
5
Željko Filipovič
7
Aleš Mejač
9
Tavares
10
Agim Ibraimi
(do 78')
20
Goran Cvijanovič
22
Nejc Potokar
26
Aleksander Rajčevič
32
Robert Berić
(do 82')
44
Arghus
70
Aleš Mertelj
Pričuvni igrači
8
Dejan Mezga
78'
21
Nikola Komazec
82'
 
Trener
Darko Milanič

Gosti su u Maksimiru pokazali da njihov optimizam ima pokrića, predstavili su se u lijepom svijetlu i osim u prvih 20 minuta pokazali su da mogu igrati ravnopravno s Dinamom. Iako je Dinamo na kraju upisao više šansi, Mariborčani su imali dva zicera koje Berić nije iskoristio i koji su ih koštali (još) boljeg rezultata. U Mariboru će biti "čupavo", no drugačije se nije ni smjelo očekivati u ovoj fazi natjecanja.

Dinamo je utakmicu otvorio odlično, možda i s najboljih 20-ak ovosezonskih minuta. Lopta je uglavnom boravila u posjedu domaće momčadi koja je strpljivo, s dosta kratkih pasova, ali i preciznim dugim loptama dobro i relativno lako pronalazila prostor i pukotine u igri Maribora koji se predstavio u relativno otvorenom izdanju.

U sedmoj minuti nakon lijepe kontre u šesnaesterac gostiju ušao je Arijan Ademi, ali je opalio iznad gola. No, Dinamo nije morao dugo čekati na rano vodstvo.

U desetoj minuti Sammirov udarac je blokirala obrana Maribora, ali loptu je na desnoj strani prihvatio Domagoj Vida i dobrim, oštrim i niskim centaršutem pronašao Duju Čopa koji s peterca spretno dovodi Modre u vodstvo i postiže pogodak u četvrtoj utakmici zaredom.

Dinamo je nastavio dobro pritiskati slovensku momčad. U 15. minuti Badelj je dijagonalom pronašao Pivarića koji dobro vidi na drugoj stativi Jerka Leku, no ovaj iz pada puca preko gola. Potom je Leko preuzeo ulogu ubacivača, pronašao je slovenskog stopera Arghusa koji pogađa stativu, a na odbijenu loptu ne stiže Rukavina. Razdoblje Dinamove dominacije okončao je promašajem Čop, nakon što ga je na desetak metara od gola idealno poslužio Sammir.

Kada se već činilo da je Dinamo osjetno bolja momčad i da bi mogao postići uvjerljiv rezultat već u prvoj utakmici, odnos snaga dramatično se promijenio. Dinamovci su pali, zadovoljili se vodstvom i uljuljkali u dobrih dvadesetak minuta, dok se Maribor oslobodio početnog straha ili jednostavno pritiska Dinama te je pokazao da može biti opasna momčad.

Posebno iz prekida.

To su Mariborčani pokazali prvo u 35. minuti kada je nakon lijepe kombinacije iz slobodnog udarca Ibraimi pronašao neometanog Berića koji iz odlične situacije pucao preko gola. Bilo je to samo upozorenje, a kazna za slabiju igru stigla je u 39. minuti. Cvijanović je iz "slobodnjaka" s ruba šesnaesterca pucao nisko, prema prvom kutu, loptu je skrenuo Milan Badelj i od domaćih se gledatelja oprostio – autogolom.

Dinamo je na odmor ipak mogao s prednošću, no još jednom je dobru šansu upropastio strijelac Čop. Nakon ubačaja Pivarića i pametno spuštene lopte Šimunića, Čop je loše zahvatio loptu pa je hrvatski prvak na odmor otišao s nepovoljnih 1:1.

Čačić je u drugi dio krenuo s Pekom umjesto Leke, no Dinamo nije uspio reprizirati početak utakmice. Maribor se nametnuo kao al pari ekipa koja se nije došla samo braniti već igrati nogomet. Drugih 45 minuta Mariborčani su prvo prijetili jakim udarcima iz daljine (Filipovič i Berić, izvan okvira gola), a Dinamo nakon odbijenih lopti poslije kornera (Badelj i Peko), no vratari nisu imali puno posla.

U 65. minuti Dinamo je prvi put ozbiljnije zaprijetio, Badelj je dobro proigrao Pivarića koji ulazi sam u šesnaesterac i gađa suprotni kut, no lopta odlazi pored te vratnice. Još bolju šansu propustili su potom gosti – izvrsno su izigrali stopere Modrih, Berić je izašao sam pred Kelavu i umjesto u mrežu poslao loptu pored gola.

Milan Badelj zaslužio je bolji oproštaj od Maksimira od nes(p)sretnog autogola, i kada ga već tribine nisu nagradile (većim) pljeskom u poluvremenu utakmice, Dinamov kapetan sam se izborio za naklon tribina.

U dobroj, brzoj akciji Badelj je iz drugog plana ušao u šesnaesterac, dobio pravovremenu loptu od Čopa i rutinski zabio za 2:1 Dinama. Badelj je skidanjem dresa jasno pokazao s koliko je emocija odigrao posljednju domaću utakmicu u majici Dinama, zaslužio je i taj pogodak i taj pljesak Maksimira.

Već u idućoj minuti, Ivan Peko nastavio je nizati kardinalne pogreške ove sezone. Na amaterski način izgubio je kontrolu lopte u vlastitom šesnaestercu, Berić je ušao u sjajnu šansu, no suigrača je briljantnim izlaskom i obranom spasio Ivan Kelava.

Sammira su centimetri dijelili od pogotka u 85. minuti, izvrsno je potegnuo iz slobodnog udarca s 20-ak metara, no lopta je "liznula" vanjski dio suprotne vratnice.

Do kraja utakmice se niti jedna momčad nije "ubila" od želje za pobjedom, po izrazito visokoj vrućini nije ni ostalo previše snage za juriš po novi pogodak. Ovaj rezultat je, na kraju krajeva, relativno pozitivan za obje ekipe, Dinamu jer u Maribor odlazi s prednošću, Mariboru jer minimalnom pobjedom može napraviti iznenađenje, svladati Dinamo i ući u Ligu prvaka.

Dinamo je nastavio pozitivan niz, baš kao i strijelac Čop, no Maribor se pokazao kao ekipa koja apsolutno na domaćem terenu može napraviti probleme Zagrepčanima i stoga ih čeka najteže gostovanje do sada ove sezone.

Drugačije se do Lige prvaka ni ne može.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Spartak Moskva2:1Fenerbahçe
Helsingborg0:2Celtic
Basel1:2CFR Cluj
København1:0Lille
Borussia M.1:3Dynamo Kijev
AEL Limassol2:1Anderlecht
Dinamo2:1Maribor
BATE Borisov2:0Hapoel Kiryat Shmona
Braga1:1Udinese
Málaga2:0Panathinaikos
Hapoel Kiryat Shmona1:1BATE Borisov
Anderlecht2:0AEL Limassol
Maribor0:1Dinamo
Udinese4:5 **Braga
Panathinaikos0:0Málaga
CFR Cluj1:0Basel
Celtic2:0Helsingborg
Fenerbahçe1:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev1:2Borussia M.
Lille2:0 *København

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.08.2012. u 10:02
    Puno više poraditi na obrambenim zadacima da se takvi nepotrebni ali fatalni kiksevi ne događaju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.08.2012. u 10:00
    Sretno modrima u Mariboru.Velika bi bila stvar saćuvati prednost i proći dalje
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir23.08.2012. u 13:58
    dinamo je mogao doći i do uvjerljivije pobjede, ali je promašio previše izglednih prilika. Redom: Ademi, čop 2x, pivarić + po1 prećka i stativa. Šteta, bit će teško u uzvratu jer sve ove momčadi u zadnjem krugu su podjednake i istog nogometnog ranga na karti europe. Tu... [više na forumu]
    Mithrandir
  • LazialZD23.08.2012. u 13:05
    A. Čačić Dinamov čovik za proljeće u Europi hihihi
    LazialZD
  • Obrisan korisnik23.08.2012. u 12:31
    evo vec krenule price kako se Peko forsira zbog nekih mutnih poslova hahaha tako ste i za Copa govorili ;)
    Obrisan korisnik