Superkup, Finale, 17.07.2010, 21:00 h, Zagreb, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 8.000
Suci: Draženko Kovačić (Križevci), Grgec (Bistra), Havaić (Koprivnica)
Dinamo
Dinamo
Igor Bišćan 77'
1:0(0:0) Hajduk
Hajduk

Bišćan presudio Hajduku

Vedran Attias, Borna Rupnik • subota, 17.07.2010.
Bišćan presudio Hajduku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pred 8.000 gledatelja Dinamo je došao do novog trofeja i osvojio Superkup. Naša dva najbolja kluba odigrala su odličnih 45 minuta u kojima je nedostajalo tek pogodaka, no i za taj segment se pobrinuo kapetan Dinama Igor Bišćan i zabio jedini pogodak na utakmici...

Dinamo je osvojio Superkup i tako uspješno najavio početak sezone. Najveći derbi hrvatskog nogometa pružio nam je 45 vrlo dobrih minuta, no i nastavak na nižoj razini. Hajduk se dobro predstavio u Maksimiru i može biti zadovoljan svojom igrom, no jedini pogodak zabio je u 77. minuti Igor Bišćan.

Zanimljivih 45 minuta odigrali su Dinamo i Hajduk, no na koncu nije bilo pogodaka. Dok bismo mogli reći kako je Dinamo bio bolji na početku pa sve tamo negdje do tridesete minute - posljednjih petnaest minuta Hajduk je stisnuo i imao odlične prilike, no ne i koncentracije, ali ni sreće u završnici.

Zajec poludio

Velimir Zajec veći dio utakmice mirno sjedi na svojem mjestu, no nepotrebne pogreške njegovih igrača par su ga puta ljutita dignula s klupe. Nakon što je nešto slično napravio Dodo, par minuta kasnije je i Calello nepotrebno driblao na vlastitih 16 metara i izgubio loptu. Naravno, Zajeca takvi potezi itekako ljute.

Vidjelo se kako je Velimir Zajec upozorio svoje igrače da se protiv Hajduka ne smije ponoviti mlak ulazak u utakmicu pa su se Modri vrlo autoritativno postavili na terenu od prve minute te u deset minuta tri puta prijetili Subašiću; Badelj na samom početku, a potom Bišćan pa Calello, no nije bilo prave opasnosti po vrata Hajduka.

Hajduk se ukazao u 12. minuti nakon solo prodora Sharbinija, no i dalje su terenom dominirali igrači u plavim dresovima. Sammir je i danas bio vrlo razigran, čvrst u duelu i lakoćom je prolazio vezne igrače Hajduka da bi u 20. minuti odlično potegnuo iz daljine, no iako je silina bila dobra - preciznost nije. Dinamo je i dalje stiskao i zapravo se činilo kako su Modri zaslužili pogodak, no kada su nešto prije isteka pola sata igre prvo Sivonjić, a potom Dodo loše reagirali u obećavajućim situacijama - Dinamo je stao.

Zvižduci Badelju

Mladi vezni igrač Dinama protiv Kopra, a niti protiv Hajduka nije igrao dobro, no zvižduci kod njegova izlaska ipak nisu opravdani. Dapače, posebno kada mu nitko ne može osporiti želju, a čak je u nastavku i dignuo kvalitetu svoje igre. Dečko iz Zagreba koji je, kada uđe u formu, (po)najbolji igrač Dinama - ne zaslužuje zvižduke nakon jedne i pol loše utakmice.

Bolju igru gostiju najavio je Čop bijegom po lijevoj strani Dinamove obrane, no nije dobro završio akciju. Mladi napadač Hajduka dosta je problema zadao povratniku u Modri dres Dariju Šimiću i čini se kako je opravdao priliku koju mu je pružio Stanko Poklepović. Hajduk je uspio potpuno prebaciti igru na polovicu Dinama koji nije mogao dulje zadržati loptu niti izaći s njom pa su došle i dvije odlične prilike.

Iako se Anas Sharbini u tridesetak minuta gotovo uopće nije vidio na terenu, u samo par minuta je pokazao zašto je reprezentativac i (po)najbolji igrač Hajduka. U 35. minuti je iskoristio smušenost domaće obrane i krenuo sam prema Butini koji odlično reagira i spašava Modre, a samo tri minute kasnije igrač s brojem 99 sve odlično radi, upošljava mladog Režića, no ovaj umjesto u mrežu šalje loptu u - reklame.

Dvije odlične prilike nisu probudile Dinamo čiji su igrači posljednjih desetak minuta prvog dijela izgledali vrlo umorno, a Hajduk je osjetio kako može s prednosti otići na odmor. Najbliže tome bili su u 44. minuti kada je nakon kornera i gužve na loptu natrčao Oremuš i nekako "traljavo" pucao, no udarac je bio neugodan za Butinu koji ga nije dohvatio, ali mu je zato pomogla stativa i spasila Dinamo.

Vidio je i Zajec kako Šimić ima dosta problema u čuvanju Čopa pa iskusni stoper nije istrčao na početku nastavka već je njegovo mjesto zauzeo Barbarić, no on, kao niti ostali obrambeni igrači na terenu - nije imao težak posao. Naime, nakon vrlo zanimljivih i događajima bogatih 45 minuta, nastavak je bio prava uspavanka.

Vrlo nervozni Kalinić

Službeni predstavnik kluba iz Splita, Ivica Kalinić, bio je vrlo nervozan večeras i pravo je čudo kako nije završio na tribini. Četvrti sudac Zlatko Šimčić većinu svog vremena je provodio u razgovorima s njim kada mu je govorio da se smiri dok je Kalinić svu svoju snagu trošio na - prigovore; kod prekršaja, zaleđa i svega ostaloga što su suci pokazali.

Kada iz pola sata nogometa možemo izdvojiti tek pokušaj Jurice Buljata s gotovo 40 metara - sve je jasno. Ne može se reći kako je igračima nedostajalo borbenosti i želje, no vrućina, umor i početak sezone su učinili svoje pa smo gledali nekvalitetan i, slobodno se može reći, dosadan nogomet.

Igralo se tako bez šansi sve do 15 minuta prije kraja kada je Dinamo stisnuo i - zabio. Prvo je Dodo došao do lopte ispred istrčalog Subašića u 76. minuti da bi obrana Hajduka ipak izbila loptu u korner, no iz istoga je Dinamo poveo. Dodo centrira, lopta odlazi na drugu stranu gdje je Bišćan potpuno sam i glavom šalje loptu u mrežu.

Naravno, Hajduk se tada morao dodatno otvoriti pa je ostalo više mjesta za napadače Dinama, no prvo Dodo, a potom niti Sivonjić nisu znali iskoristiti dobre prilike. Najbolju od takvih imao je Sammir u 88. minuti kada se na dodavanje tek ušlog Moralesa sjurio prema Subašiću, no potom i loše pucao.

Sve u svemu, gledatelji mogu biti zadovoljni viđenim; posebno igrom iz prvih 45 minuta dok je nastavak nešto na čemu će oba trenera morati raditi. Dinamo je osvojio Superkup, no da je bilo više sreće za Splićane - moglo je završiti i drugačije. U svakom slučaju, dobar početak sezone pred nama...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani19.07.2010. u 09:37
    Da je Dinamo zasluženo pobijedio - jest. Sudac je sudio slabo - također stoji. Jesu li jedni i drugi imali snage za cijelu utakmicu - nisu, nakon 60-te minute gledao se amaterski nogomet.
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 08:23
    Defintivno jedan od boljih derbija posljednjih godina! I naravno pobjeda boljeg! xD
    Obrisan korisnik
  • Mihalj18.07.2010. u 04:19
    trebali smo pustiti ajduku da ipak nešto osvoji ove sezone to bi bilo gentlemanski
    Mihalj
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 01:04
    Odlicna tekma i ja sam jos uvijek zapanjen igrom sammira... Mislim da su Dinamo i Hajduk napokon opravdali Derbi najbolja dva Hrv. kluba
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 00:20
    Evo ti i link pa prouči malo http://www.fifa.com/mm/document/affederation/generic/81/42/36/lawsofthegame_2010_11_e.pdf
    Obrisan korisnik