Hrvatski kup, Polufinale, 07.04.2010, 17:30 h, Split, Gradski stadion u Poljudu, gledatelja: 30.000
Suci: Andrej Burilo, Conjar, Grgić (svi Osijek)
Hajduk
Hajduk
Senijad Ibričić 51'
1:0(0:0) Dinamo
Dinamo

Video: Hajduk preko Dinama do finala

Bernard Jurišić • srijeda, 07.04.2010.
Video: Hajduk preko Dinama do finala
Foto: Duje Bonačić

Jedan pogodak u 180 minuta dvostrukog kup-okršaja Hajduka i Dinama odredio je finalistu ovogodišnjeg Hrvatskog kupa. Senijad Ibričić iskoristio je "poklon" Dinamova vratara Butine u 51. minuti i odveo Hajduk u finale...

Hajduk
Dinamo
18
(do 89')
26
Goran Rubil
20
Josip Skoko
50
Florin Cernat
(do 80')
14
(do 58')
Pričuvni igrači
Trener
Stanko Poklepović
4
(do 14')
21
Ivica Vrdoljak
15
(do 62')
Pričuvni igrači
7
14'
Trener
Krunoslav Jurčić

Očekivanja su se ispunila, uzvratni derbi polufinala Hrvatskog kupa oborio je rekord posjete na jednoj domaćoj nogometnoj priredbi ove sezone. Na tribinama Gradskog stadiona u Poljudu okupilo se svih 30.000 gledatelja, velikom većinom nasklonjenih domaćoj momčadi.

Hajduk je u utakmicu krenuo bez klasičnog napadača, što je iznenadilo s obzirom na najave. S druge strane, Dinamov je trener u igru postavio čak trojicu nominalnih napadača, no Mandžukiću je namijenio ulogu iz drugog plana. Problemi za trenera "modrih" produžili su se već nakon 14 minuta, kad je kapetana Kovača morao zamijeniti Ettom, a Cufrea poslati u obranu.

Na terenu "legija stranaca"

Dinamov trener Jurčić u okršaj s Hajdukom poslao je petoricu inozemnih nogometaša, sve s južnoameričkog kontinenta. Nakon ozljede Roberta Kovača u 14. minuti priključio im se i šesti "legionar" - Etto. S Hajdukove strane sudjelovala su četvorica inozemnih reprezentativaca bivšeg ili aktualnog statusa - Skoko, Ibričić, Cernat i Pandža.

Izostao je Hajdukov početni pritisak, vidjelo se da je "Špaco" odlučio opreznijom taktikom čekati Dinamovu pogrešku, umjesto ranog juriša prema Butini. Prvi pokušaji prema vratarima bili su glavom nakon ubačaja, prijetili su Dodo i Buljat, no bez pravog učinka.

Najbolju prigodu Hajduk je imao u 29. minuti. Tomasov je uzeo loptu Ibanezu na desnom boku, nakon gužve i petljanja Cernat je uspio dobro pucati s desetak metara, no odlično je reagirao Dinamov vratar i odbio loptu u korner.

Na sličan način zaprijetio je i Dinamo u 45. minuti, Sammir je ukrao loptu Maloči i krenuo prema vratima, no sustigao ga je Hajdukov stoper i spriječio opasniji udarac. Na poluvrijeme su rivali otišli s istim rezultatom s kojim su završili i maksimirski ogled - 0:0.

Dinamo je otvorio drugo poluvrijeme prodorom i ubačajem Etta, a u 51. minuti, nakon više od 140 minuta bez pogotka, konačno se zatresla mreža. Tomislav Butina je istrčao na jednu loptu izvan kaznenog prostora, ali nije je dobro odbio, ona je pala ravno pred Senijada Ibričića, koji s 25 metara mirno i prisebno šalje loptu u praznu mrežu. Eksplozija oduševljenja na tribinama, Hajduk je poveo.

Uzburkali su se duhovi nakon toga na terenu, Dinamo je odmah krenuo po izjednačenje, Hajdukovci su čekali prigodu za kontranapad. Pritiskao je Dinamo desetak minuta, no pravu prigodu ipak nisu dočekali, Hajdukovci su se uspješno branili.

U 79. minuti Dinamov stoper Barbarić rukama je zaustavio Anasa Sharbinija na otvorenom putu prema Butini, Hajdukovci su tražili crveni karton, a Dinamov stoper zaradio je samo žuti. Čini se da je dobro prošao, dojam iz novinarske lože bio je da je sudac trebao isključiti Barbarića, tribine i Hajdukova klupa dugo su prosvjedovali. "Eksplodirala" je i loža, Hajdukov predsjednik Svaguša galamio je i gestikulirao nezadovoljan sučevim odlukama.

Završnih desetak minuta proteklo je uslijed toga u obostranoj nervozi, što je na kraju više pogodovalo Hajdukovcima. Sačuvali su domaći igrači minimalnu prednost i plasirali se u finale Hrvatskog kupa, gdje ih čeka okršaj sa susjedima iz Šibenika.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 08:57
    Jurišiću imaš li ti imalo srama i dostojanstva? Vidim lijepo si počeo izmišljati brojke od 30.000 ljudi,pričati o legiji stranaca,nisi nigdje napisao kako su hajdukovci zapalili svoj stadion,kako su bacali banane na tamnopute igrače,gađali ih cipelama,kako se vrijeđalo i napalo novinare zg... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 00:01
    da europski Dinamo..u ovoj nazovi-Bože ligi još ajde ajde al za europski Dinamo ćete se morat još strpit poprilično lol
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 23:53
    Nadam se da nakon ovoga nitko više neće nasjedati na Mamićevu retoriku o europskom Dinamu...Jer Dinamo nema ni stadion, ni igrače, ni igru, a i trener je diskutabilnih kavaliteta...
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika07.04.2010. u 23:30
    isuse koji panj ovaj sammir. pa samo da je doda ono u 44. minuti dinamo u finalu. stvarno treba bit poseban da ne vidiš da slobodna suigrača u praznom šesnaestercu. bitno da on misli da može igrat u premiershipu. rofl
    jugoplastika
  • Weasley07.04.2010. u 21:52
    čestitke hajduku!sad je još samo šibenik prepreka do europe...
    Weasley