Košarka

Konstantno šesti

Bernard Jurišić • nedjelja, 20.09.2009.
Konstantno šesti
Foto: EPA

I treće veliko natjecanje u nizu hrvatska košarkaška reprezentacija završila je na šestom mjestu. Francuska je pobijedila Hrvatsku u našem posljednjem okršaju na Europskom prvenstvu u Poljskoj i tako osvojila peto mjesto...

Nakon Europskog prvenstva u Španjolskoj i Olimpijskih igara u Pekingu, hrvatska košarkaška reprezentacija i treće veliko natjecanje završila je na šestom mjestu. Danas smo u zadnjem našem ogledu u Poljskoj izgubili od Francuske 62:69 i s miješanim emocijama zaključili ovo Europsko prvenstvo.

Obje reprezentacije u utakmicu su ušle bez svojih najboljih igrača na ovom natjecanju. Tony Parker i Roko Ukić dobili su zasluženu poštedu, a njihovi suigrači su krenuli u neopterećenu utakmicu za peto mjesto.

Francuzi su poveli od prve minute, mi smo dvaput uspjeli izjednačiti (2:2 i 9:9), ali u vodstvo nismo prešli. Prvu četvrtinu završili smo sa zaostatkom od 12:21, a krajem druge primaknuli smo se na 24:25. No, u samo dvije minute Francuska je serijom 9:0 otišla na 24:34, a "šećer" na kraju prvog poluvremena bila je trica sa centra Antoinea Diota.

Francuzi su najvišu prednost imali u 28. minuti (31:46), no naši su odgovorili serijom od 14:0 u naredne tri minute i primakli se na obećavajućih 45:46 u prvoj minuti zadnje četvrtine.

No, opet je stigao francuski odgovor, a posljednju prigodu imali smo kod 56:60 tri minute prije kraja. Naš propušten napad i pet poena Francuske konačno su riješili susret i Francuskoj osigurali peto mjesto.

Hrvatska je tako osigurala svoj minimalni cilj, plasman na Svjetsko prvenstvo u Turskoj 2010. nakon 16 godina pauze i Europsko prvenstvo u Litvi 2011. No, muči nas dojam da je ovo bilo natjecanje na kojemu smo morali napraviti nešto više od pukog minimuma.

No, ako smo mi nezadovoljni, što bi mogli reći Francuzi koji su završili peti sa samo jednim porazom i osam pobjeda? Slično kao hrvatski rukometaši prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj...

Eurobasket, završnica

za 5. mjesto

Francuska80:68Turska
Hrvatska76:69Rusija
Hrvatska62:69Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!