Košarka

Grci dramatično do polufinala

Branimir Korać • petak, 18.09.2009.
Grci dramatično do polufinala
Foto: EPA

Sjajna utakmica u trećem četvrtfinalu. Turska i Grčka odigrali su rijetko neizvjesnu utakmicu koja je obilovala preokretima, a na kraju je uspješnija u produžetku bila Grčka...

I treća slabije plasirana reprezentacija izborila je polufinale. Grčka i Turska su ponudili pravu dramu, a na kraju je pobjedu odnijela Grčka koja je bila bolja 76:74 nakon 45 minuta igre.

Nakon izjednačene prve četvrtine, Grčka je u drugu dionicu ušla puno odlučnije i bolje i to se počelo osjećati na rezultatu. Manje od tri minute trebalo im je za prvi osjetniji bijeg na 24:16. Turski napad izgledao je vrlo konfuzno i loše, međutim Grci nisu uspjeli to iskoristiti i značajnije povest. Nisu uspjeli iskoristiti niti činjenicu da su uništili Turke u skoku 22:4 (11 u napadu) u tom trenutku.

Na poluvremenu je bilo 29:26 za Grke, obzirom na viđeno mala prednost, a najveći krivac za to je loš šut za tricu koja bez potrebe forsirana.

Neizvjesnost se nastavila i u drugom poluvremenu. Turci su konstantno zaostajali, ali u završnici su uspjeli doći do poravnanja. Cilj Turaka je bio ostati u tom rezultatsku egalu barem do kraja četvrtine, a onda u završnih deset minuta preuzeti kontrolu nad utakmicom. U tome su i uspjeli i četvrtina je završila vodstvom Grka minimalnih 47:46.

Na početku treće četvrtine Grčka se ponovno odvaja na četiri poena prednosti i sedam minuta prije kraja ima priliku povećati prednost, ali Schortsanitis održava neizvjesnost i radi korake. Odmah slijedi kazna na drugoj strani, Tunceri ubacuje tricu, a nakon promašaja Calathesa zakucava Turkoglu i Turska 6:14 prije kraja vodi 53:52.

Iscrpljeni Bourousis također promašuje polaganje, a Turkoglu pogađa tricu za 56:52. Imali su Turci nakon toga i kontru, no Ilyasova je izgubio korak i nije ju realizirao.

No dvije i pol minute prije kraja Turci rade ključno odvajanje. Kod vodstva 60:57 Turkoglu ubacuje tricu za bijeg na šest poena viška i Grci su se našli u izuzetno teškoj situaciji.

Iako su se našli u priličnom minusu, Grci se nisu predavali i minutu i 40 do kraja Zisis tricom smanjuje na 63:61 i vraća nadu. U tome im pomaže i Asik očajno izvedenim slobodnim bacanjima. Grci to kažnjavaju i 36 sekundi prije kraja Printezis s krila ubacuje tricu za vodstvo Grka 64:63. Turkoglu je uzeo loptu i pokušao nakon 15 sekundi napada neko čudno dodavanje kroz obranu prema Asiku, nije prošlo i napravljen je brzi faul nad Zisisu. On ubacuje samo jedno bacanje i Turci imaju 18 sekundi za zadnji napad.

Odgovornost je preuzeo Ender Arslan pokušao probiti, nije išlo, vratio se i iz drugog pokušaja probio Fotsisa i položio sa sirenom za produžetak.

U produžetku Grci preuzimaju stvari u svoje ruke. Spanoulis i Fotsis serijom 5:0 odvode Grčku na 72:67, Turkoglu je nakratko smanjio, a onda Spanoulis ubacuje tricu sa sedam i pol metara za 75:69.

Međutim niti tu nije kraj! Ilyasova sprema tricu, a Turkoglu polaže za smanjenje na 75:74. Dvije lopte prosuo je Zisis i Turci su mogli povesti, ali Turkoglu je bio neprecizan i devet sekundi do kraja Zisis ima slobodna, no ponovno ubacuje jedno za 76:74. Posljednji napad još jednom uzima Arslan, ovaj put nije prošlo, šutnuo je tricu sa sedam metara, visok luk, dug put, ali stala je na prvom obruču.

Kod Grčke najbolji su bili Vasilis Spanoulis s 23 poena i sedam asistencija te Nikos Zisis s 14 poena i sedam skokova. Kod Turske po 13 poena ubacili su Omer Onan i Hedo Turkoglu.

Eurobasket, završnica

četvrtfinale

Rusija68:79Srbija
Francuska66:86Španjolska
Turska74:76 *Grčka
Hrvatska65:67Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!