Nogomet

Arijan Ademi - najmlađi kapetan Lige

Ivana Jurica • petak, 31.07.2009.
Arijan Ademi - najmlađi kapetan Lige
Foto: Martina Japundžić

S tek nešto više od 16 godina debitirao je u dresu Šibenika na Maksimiru. Tada nadareni klinac kojemu je pružena prilika u seniorskoj momčadi danas, dvije godine kasnije, standardni je prvotimac prvoligaša sa Šubićevca. Igrač kojemu, s obzirom na njegove kvalitete, upornost i predan rad, mnogi predviđaju zapaženu karijeru. U ekskluzivnom razgovoru za Sportnet.hr Arijan Ademi govori o svojim počecima, prvoj utakmici u prvoligaškom društvu, prvoligaškom prvijencu, očekivanjima od nove sezone...

Kako su izgledali tvoji nogometni počeci?

"Nogometom sam se počeo baviti s pet godina. Trenirali su me brojni treneri: Ivan Mikelić, Ivo Šupe, Željko Maretić, Ranko Lakić, Anel Karabeg i Josip Belamarić. U mlađim kategorijama najviše sam učio od Ive Šupe, a u izlaznim juniorima od Lakića i Maretića."

S nešto više od 16 godina priključen si seniorskoj momčadi. Sjećaš li se debija na prvoligaškoj sceni?

"Naravno. Ta će mi utakmica ostati zauvijek u sjećanju. Bilo je to na Maksimiru. Uplašio sam se, k tome još i skrivio jedanaesterac. Nije bilo baš za pamćenje što se toga tiče, ali svakako da mi je taj nastup bilo poticaj za još bolji i kvalitetniji rad."

Seniorima te priključio Ivica Kalinić koji ti je i ukazao priliku na Maksimiru. Kalinić je još uvijek na klupi Šibenika, već treću sezonu, pa su i vaše karijere povezane. Kakvo je tvoje mišljenje o njemu?

"O treneru Kaliniću mislim sve nabolje. On me priključio prvoj momčadi. Sa 16 godina počeo sam trenirati sa prvom momčadi i normalno da mi je to puno pomoglo. Na tome sam mu zahvalan. On je trener koji je više orijentiran na defenzivu, traži od igrača da budu koncentrirani cijelu utakmicu, da ne rade gluposti (kao one koju sam ja napravio protiv Croatije Sesvete). U prvom redu je čovjek i sve što ide s tim."

Prošle sezone imao si solidnu minutažu. Ozljedom Ante Bulata postao si standardni prvotimac. Jesi li ti zadovoljan minutažom i svojim igrama u tom razdoblju?

"S minutažom sam sigurno bio zadovoljan, a s igrom ne mogu reći da sam bio zadovoljan. To mi je bila prva sezona i nešto konkretno nisam ni mogao napraviti. Tu su bili igrači kojima je više trebalo dodavati, raditi za njih, oni će rješavati. A izostanak Ante Bulata bilo je teško nadomjestiti, nedostajalo je njegovo iskustvo. Mislim da ove sezone moram pokazati kvalitetu više i napraviti korak više."

Lani ste biloi najugodnije iznenađenje lige. Dugo ste bili i u kombinacijama za ulazak u Kup UEFA. Koji su, po tebi, razlozi zašto u tome niste uspjeli?

"Došle su dvije ozljede, vjerojatno i dvojice najboljih igrača. Dražen Gović pet utakmica nije igrao, kao ni Ermin Zec koji je isto propustio pet – šest utakmica. Kad smo ta dva igrača izgubili mi smo malo pali. Nije to velik pad, sa četvrtog na šesto mjesto, ali kad nemaš možda i dvojicu najboljih igrača to se osjeti. Svi su igrači tu bili dobri: Milanović, Raič, Alispahić i ostali, ali ova dvojica bila su najznačajnija."

Tvoje odlične igre lani nisu prošle nezapaženo. Gledali su te menadžeri. Je li bilo ponuda za odlazak iz Šibenika?

"Nikakvih konkretnih ponuda nije bilo. Dolazili su me gledati, ali nije se sjelo za stol i o bilo čemu razgovaralo. A moje su ambicije još uvijek vezano isključivo za Šibenik. Sigurno još neko duže vrijeme dok ne napravim nešto ovdje."

Ovu sezonu dočekali ste u gotovo potpuno izmijenjenom sastavu. Došlo je dosta novih igrača. Kakvo je ozračje u momčadi i kako su se snašli novaci?

"Došlo je dosta novih momaka. Došli su, između ostalih, Stipe Bačelić-Grgić, Krešimir Makarin, Ivan Fuštar i ostali. Kod svih njih vidi se talent, pogotovo Bačeliću-Grgiću. Svi znamo da je vrhunski igrač. Svi su se odlično uklopili, ozračje je jako dobro i nema nikakvih problema što se toga tiče."

Bez obzira na brojne promjene i ovu ste sezonu otvorili pobjedom. Ti ćeš susret protiv Croatije Sesvete zasigurno dugo pamtiti. Po prvi put u službenoj prvenstvenoj utakmici bio si kapetan, postigao si prvi gol u Prvoj ligi, ali si zaradio i crveni karton.

"Mislim da sam srušio sve rekorde. Od najmlađeg kapetana Lige, prvog gola, prvog crvenog kartona. Ne znam ni sam kako se osjećam. I dobro i loše. Ipak, najvažnije je da smo mi došli do pobjede, a ja ću ovo nekako zaboraviti."

Od ove se godine u hrvatski nogomet ponovno vratila Liga 16. Kakvo je tvoje mišljenje o tome?

"Za mene, ali i za sve mlade igrače ova Liga 16 je dobra. Zato što ćemo dobivati veću minutažu, imat ćemo više prilika. Možda Dinamu i Hajduku nije dovoljno kvalitetna, nisu dostojni protivnici što se i vidjelo u prvom kolu (Dinamo – Istra 1961 7:1 i Rijeka – Lokomotiva 6:0). Ali, sigurno da je Liga 16 za mlade igrače dobra. Dakle, s jedne strane je dobra, a s druge i nije."

U subotu na Šubićevcu gostuje Osijek. Ti ćeš susret promatrati s tribina. Mogu li tvoji suigrači, i bez tebe, do pobjede?

"Da, mene čekaju tribine. Eto, dogodilo se taj crveni karton u Zagrebu. Nisam razmišljao, skinuo sam dres. Prvi gol za Šibenik gdje treniram cijeli život i nikako nisam mogao da ga ne skinem. Poludio sam od sreće. Mislim da možemo protiv Osijeka. Vidjeli smo da su oni dobra, mlada momčad. Namučili su Hajduk koji je trebao i izgubiti. Imamo dobar skor s njima, iako bolji u gostima nego kući, i mislim da možemo napraviti dobar rezultat, odnosno pobijediti. Ne vjerujem da se može ponoviti situacija iz prošle sezone kad smo nakon pobjede nad Interom u Zaprešiću na Šubićevcu poraženi od Croatije Sesvete."

Mnogi su Šibeniku, s obzirom na brojne odlaske, ali i dolaske igrača, prognozirali donji dio tablice, neki čak i borbu za ostanak u Ligi. Koliko, po tvom mišljenju, može Šibenik u novoj sezoni?

"Najjednostavnije bih odgovorio šesto – sedmo mjesto. Svi govore da će Šibenik ispasti. Ne znam zašto. Zato što se promijenila cijela momčad svi misle da ćemo biti loši. Tako je bilo i lani. Na početku nitko nije znao za nas, nitko nije ništa očekivao, a napravili smo odličan rezultat."

U svojoj karijeri imaš i nekoliko nastupa u mlađim reprezentativnim kategorijama. Očekuješ li možda i nove pozive?

"Sigurno da očekujem poziv za U-19 reprezentaciju koju vodi Ivica Grnja. Za U-21 još nikada nisam igrao, ali ima vremena i za to. Nastupao sam za U-17 reprezentaciju, ali sam imao nesreću da sam se ozlijedio na pripremama za kvalifikacije, a za U-19 sam igrao kvalifikacije. Posljednji put igrao sam kad smo pobijedili Bosnu i Hercegovinu sa 3:1."

Igrao si na više mjesta u momčadi. Koja je tvoja idealna pozicija?

"U mlađim sam kategorijama igrao stopera i zadnjeg veznog. No, najviše volim igrati u polušpici. To igram u reprezentaciji i to mi se najviše sviđa. U klubu lani, pored Alispahića i Govića, nisam mogao ni primirisati na tu poziciju. Sad se još nekako mogu priključiti naprijed. Protiv Croatije Sesvete sam isto igrao zadnjeg veznog, ali dosta sam se uključivao. Trener mi je dao slobodu, što nisam imao ranije. Jer to je Gović sam mogao riješiti."

Koje su tvoje najveće kvalitete?

"Mislim da su to igra jedan na jedan i skok igra. Tehnika mi je kvalitetna kad treba primiti, proći igrača, ali kad treba duga lopta to malo šteka. Ali to se, naravno, s kvalitetnim radom može ispraviti."

Tko ti je uzor i gdje bi jednog dana volio nastaviti karijeru?

"Uzor mi je Niko Kranjčar, od malih nogu. Moje su misli trenutno posve vezane uz Šibenik, ali jednog dana volio bih se okušati u španjolskoj ligi."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!