Ostali sportovi

Kreće lov na All Blackse

Matej Milanović • subota, 18.07.2009.
Kreće lov na All Blackse

U subotu počinje vjerojatno najprestižnije ragbi natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, Tri Nations. Natjecanje će otvoriti Novi Zeland i Australija, a treća momčad koja nastupa na turniru je reprezentacija aktualnih svjetskih prvaka, Južna Afrika...

U subotu u Aucklandu započinje 14. izdanje natjecanja koje okuplja najjače ragbi reprezentacije južne polutke, a vrlo vjerojatno i najjače na svijetu. Južna Afrika, Novi Zeland i Australija zajedno su osvojili pet od šest dosad odigranih svjetskih prvenstava, što dovoljno govori o jačini natjecanja.

Puno se govorilo o proširenju na četiri reprezentacije s uključenjem Argentine, no do daljnjega nema ništa službenog. Tri Nations igra se svake godine od srpnja do rujna, a tradicionalni favoriti su Novozelanđani. Osvojili su devet od 13 dosadašnjih izdanja, dok Australija i Južna Afrika imaju po dva. Novi Zeland je ujedno uzastopni prvak zadnja četiri izdanja, odnosno u zadnjih sedam slavili su šest puta.

Turnir se uglavnom igrao po dvokružnom sistemu svako sa svakim, no ovogodišnje izdanje će biti treće u kojem reprezentacije međusobno odigraju tri susreta. za pobjedu se dobivaju četiri boda, dva za remi, te jedan u slučaju da momčad izgubi sa sedam ili manje razlike, ili ako postigne četiri, ili više, polaganja


NOVI ZELAND

All Blacksi tradicionalno igraju dobro na ovom natjecanju i pobjeđuju, a posebno je zanimljivo da u godinama kada se igra svjetsko prvenstvo oni igraju dominantno na Tri Nationsu, osvoje turnir, dođu kao izraziti favoriti na Svjetsko prvenstvo i tamo potpuno podbace.

Drže nekoliko rekorda u natjecanju, među kojima najviše osvojenih bodova u jednom izdanju (23 boda 2006. godine, te najbolju razliku u poenima (+77 u izdanju iz 2003.). Sudjelovali su u susretu sa najviše poena, 1997. kada su pobijedili Južnu Afriku 55:35.

Kao i uvijek Novi Zeland ulazi u natjecanje s titulom favorita i ove godine će posebno biti napaljeni obzirom da jure jubilarni deseti naslov. All Blacksi drže velik broj rekorda u svijetu ragbija, imaju pozitivan omjer sa svim reprezentacijama s kojima su igrali i Tri Nations je natjecanje koje im itekako odgovara prije svega zato što cijelo natjecanje ne ovisi samo o jednoj utakmici. Ove tri godine će im biti itekako potrebne da se pripreme za jedino natjecanje koje im nikako ne ide, Svjetsko prvenstvo.

Tamo su uvijek favoriti, ali osvojili su samo prvo izdanje, davne 1987. čije se finale igralo na Novom Zelandu. Za iduće izdanje koje je na rasporedu 2011. moraju se posebno dobro pripremiti upravo iz razloga što će ponovno ugostiti turnir i svi će od njih očekivati naslov. Budući da su pokazali da se ne znaju nositi s pritiskom i da im ne odgovara turnir u kojem u konačnici o svemu odlučuju nokaut utakmice, ove tri godine i sljedeća tri izdanja Tri Nationsa jedinstvena su prilika za psihološku pripremu momčadi.

Najpoznatiji igrači današnje reprezentacije svakako su Joe Rokocoko koji je u reprezentaciji postigao 44 polaganja i drži drugu poziciju na ljestvici najboljih realizatora polaganja u Tri Nationsu sa 13 polaganja, te jedan od najboljih igrača svijeta, Dan Carter.

Carter je pak drugi na ljestvici najboljih realizatora uopće sa 312 poena te zaostaje samo 16 za prvim mjestom kojeg će vjerojatno sljedeće godine dostići budući da ovu sezonu mora propustiti zbog ozljede. On nije jedini ozlijeđeni igrač u redovima Novog Zelanda, a All Blacksi se nisu previše proslavili ni na ljetnim test susretima, no ipak se očekuje dobar nastup na Tri Nationsu, a ukoliko pobjede u prvom kolu s pravom će biti smatrani prvim favoritima turnira.


AUSTRALIJA

Wallabiesi su dvostruki svjetski prvaci no u Tri Nationsu već sedam godina ne uspijevaju trijumfirati. Drže rekord za najveću pobjedu na natjecanju, sa nevjerojatnih 49:0 2006. protiv Južne Afrike.

Australske šanse za osvajanje turnira dosta će ovisiti upravo o prvoj utakmici na Novom Zelandu. Ukoliko tamo poraze All Blackse mogli bi se pretvoriti u favorite natjecanja.

Najpoznatiji igrači u sastavu su Matt Giteau, Stirling Mortlock i Lote Tuqiri. Ipak, Tuqiri je zbog nediscipline izbačen iz momčadi. Mortlock je peti i po broju polaganja i po ukupnim poenima, a Giteau je sedmi po poenima.

Australija je pak za razliku od Novozelanđana imala dobre nastupe u ljetnim test utakmicama, no prednost domaćeg terena ipak daje Novozelanđanima malo veće nade u mogući uspjeh u subotnjem susretu.


JUŽNA AFRIKA

Springboksi su aktualni prvaci svijeta. Tu su titulu osvajali dvaput kao i Tri Nations. Prvo mjesto im fali od 2004. godine, a igra momčadi ne oduševljava previše južnoafričke navijače što ih stavlja na treće mjesto po mogućnostima za naslov, no oni će prvo odigrati sve tri domaće utakmice. Dvaput s Novim Zelandom i jednom s Australijom. Ukoliko to prođu neokrznuti šanse za naslov znatno će im porasti.

Drže rekord za najmanje i najviše postignutih poena na jednom susretu Tri Nationsa. Najviše su postigli 1997. u pobjedi od 61:22 protiv Australije, a jedini su od tri reprezentacije koji su susret završili bez realiziranog poena i taj im je "uspjeh" pošao za rukom u nekoliko navrata.

Najpoznatiji igrači sadašnjeg sastava su Fourie Du Preez i Bryan Habana, čovjek koji ima ogromne zasluge što su Springboksi osvojili svjetski naslov pred dvije godine budući da je na tom natjecanju postigao čak osam od svojih 33 polaganja u reprezentaciji. Drugi igrač koji je bio zaslužan za taj naslov, Percy Montgomery prošle je godine prestao igrati za reprezentaciju.


U svakom slučaju očekuje nas devet velikih ragbi dvoboja koji će upotpuniti ljeto svim ljubiteljima ovog sporta. Bez obzira na probleme s igrom i ozljedama prvi favoriti su Novozelanđani, no jako će puno ovisiti o utakmici koja će otvoriti natjecanje. Ukoliko, Australija dobije automatski će se pretvoriti u favorite, a Južnoafrikanci ulaze u natjecanje pomalo iz sjene nadajući se da mogu dobiti sve tri domaće utakmice i onda iz odlične pozicije pokušati ostvariti dobre rezultate u gostima i doći do treće titule prvaka Tri Nationsa, drugog najprestižnijeg natjecanja u reprezentativnom ragbiju.

Tri Nations, raspored:
18.07. Novi Zeland - Australija
25.07. Južna Afrika - Novi Zeland
01.08. Južna Afrika - Novi Zeland
08.08. Južna Afrika - Australija
22.08. Australija - Novi Zeland
29.08. Australija - Južna Afrika
05.09. Australija - Južna Afrika
12.09. Novi Zeland - Južna Afrika
19.09. Novi Zeland - Australija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!