Košarka

Yao Ming pod nož, sezona izgubljena?

Mario Majdić Natrlin • petak, 17.07.2009.
Yao Ming pod nož, sezona izgubljena?
Foto: EPA

Centar Houston Rocketsa, Yao Ming (28), odlučio se podvrgnuti operaciji lijevog stopala, a zbog oporavka bi mogao propustiti kompletnu sljedeću sezonu.

Yao Ming je zbog slomljenog lijevog stopala morao napustiti svoje Houston Rocketse sredinom doigravanja, a ubrzo je težina ozljede zaprijetila i prijevremenom završetku karijere ovog 229 centimetara visokog kineskog centra.

Yao je nakon konzultacije s doktorima odlučio problematično stopalo podvrgnuti operaciji koja bi mu zaliječila ozljedu, ali i u sklopu koje bi se napravio zahvat kako bi se izbjegli daljnji problemi tokom karijere, zbog kojih je Yao Ming već u nekoliko navrata imao neugodnosti.

Iako se ozbiljno spominjao i prijevremeni odlazak u mirovinu, Yao je tu mogućnost odbio i najavio povratak. Ipak, Houston Rocketsi su svjesni dužine oporavka koju takva ozljeda zahtjeva pa ne očekuju povratak svog startnog centra sve do priprema za sezonu 2010/11.

"Ne planiram otići u mirovinu i moji doktori i ja smo uvjereni da se mogu u potpunosti oporaviti i vratiti na teren", izjavio je Yao, te dodao kako je u potpunosti predan stopostotnom oporavku.

Rocketsi su u momčad doveli 211 centimetara visokog australskog centra, Davida Andersena, u želji da barem donekle pomogne Rocketsima koji ne očekuju usluge Yao Minga, a podsjetimo i da su izgubili Rona Artesta (Lakers), a upitan je i oporavak prve zvijezde, Tracyja McGradyja. Pojačanje će dogodine biti krilo Trevor Ariza.

Sličan zahvat sa sličnom ozljedom, imao je i centar Zydrunas Ilgauskas, koji nakon operacije već osam sezona igra bez sličnih lomova.

Sljedeća sezona je tako peta za redom koju će omesti ozljede, koje su ionako poprilično nagrizle njegovu karijeru. U veljači 2008. Yao je imao sličnu operaciju, nakon koje je ljeto proveo na Olimpijskim igrama u Pekingu, te odigrao neometanih 77 utakmica prije novog puknuća.

Sedam puta je odlazio na All Star vikend, a u karijeri je zabijao 19.1 poen po utakmici (52.5% šut iz igre), ubilježio 9.3 skoka i 1.9 blokada.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!