Košarka

Video: Blake Griffin očekivano, odabran i Suton

Bernard Jurišić, Igor Maračić • petak, 26.06.2009.
Video: Blake Griffin očekivano, odabran i Suton
Foto: EPA

Napokon se dogodilo i to, NBA draft, koji je donio Griffinu titulu prvog izbora, ali isto tako nakon naizgled sigurnih Top tri mjesta, mladi Ricky Rubio izabran je "tek" peti. U večerima prije i tijekom samog drafta dogodila su se i tri velika tradea, što je samo pridonijelo uzavreloj atmosferi...

Iako nas od početka NBA sezone djeli nekoliko mjeseci, jučer je na neki način odrađena njezina uvertira. Iako nam još predstoje predsezona, ljetni kampovi i možda još pokoji potencijalni trade, sada je više-manje sve poznato.

NBA Draft 2009.

1 Blake Griffin, Oklahoma, Clippers
2 Hasheem Thabeet, UConn, Grizzlies
3 James Harden, ASU, Thunder
4 Tyreke Evans, Memphis, Kings
5 Ricky Rubio, Spain, Wolves
6 Jonny Flynn, Syracuse, Wolves
7 Stephen Curry, Davidson, Warriors
8 Jordan Hill, Arizona, Knicks
9 DeMar DeRozan, USC, Raptors
10 Brandon Jennings, Italy, Bucks
11 Terrence Williams, Louisville, Nets
12 Gerald Henderson, Duke, Bobcats
13 Tyler Hansbrough, UNC, Pacers
14 Earl Clark, Louisville, Suns

Blake Griffin, igrač o kojem se toliko pričalo zadnjih mjeseci, ostao je i postao prvi izbor. To je bilo i najmanje iznenađenje večeri, no koliko god je stvar bila sigurna, uvijek je tako nešto uzbudljivo, za gledatelje, stručnjake, klubove, i zasigurno najviše samom Blakeu: "Nadam se da mogu pridonijeti ovoj momčadi, dati im nešto što nemaju. Znam da imaju dobre igrače, ali istobno tu vidim svoju priliku i uzbuđen sam".

Clippersi, jedna od najslabijih momčadi prošlih sezona, napokon je dobila još jednu priliku popraviti se, a na neki način se i ispraviti zbog "pogreške" kod svoje prošlog prvog picka, Michaela Olowokandija: "Činjenica je da dobivamo nevjerojatnog igrača, nevjerojatnu osobu, radnika, i osobu za koju mislimo da će još dugo biti u L.A.-u", izjavio je trener Mike Dunleavy.

Drugi izbor je (ne)očekivano bio "div iz Tanzanije", Hasheem Thabeet, koji sa svojom novom ekipom, Grizzliesima, nije odradio niti probni trening prije samog drafta. "Bio sam iznenađen", kaže Thabeet, kojeg čeka puno rada na igri u napadu, dok je obrambeni dio igre nekako sam po sebi prisutan (221 cm).

Iako je do sada "trebao" biti izabran Rubio, to se nije dogodilo. Umjesto njega prozvan je James Harden sa sveučilišta Arizona. Nakon njega uslijedilo je još sedam igrača koji igraju na sličnoj ili istoj poziciji. Sacramento Kingsi su svojim četvrtim izborom dobili Tyrekea Evansa, a nakon njega na red je došao i Ricky, koji je bio izbor Timberwolvesa, koji su nakon njega birali još jednom i odabrali Johnnya Flynna.

Rubio je sigurno sretan unatoč svemu, no još mora sa Joventutom i svojim menadžerom smisliti način kako otkupiti svoj sadašnji ugovor. "Ako treba, otkupit ću sam svoj ugovor. Blizu smo dogovora, vidjet ćemo", rekao je mladi Španjolac.

Iako su zahtjevni navijači Knicksa htjeli kao svog vidjeti već prozvanog Currya, koji je završio kao sedmi izbor u Golden Stateu, morali su se zadovoljiti Jordanom Hillom. "Ovakva publika, znate, ako ne dobije što želi, dat će vam to do znanja. Ali mislim da su neki od njih i mene htjeli", rekao je Hill.

Demar Derozan kao deveti putuje u Toronto, a Brandon Jennings upotpunjuje prvih deset izbora.

Netsi su odabrali Terencea Williamsa, dok je put Charlottea otišao Gerald Henderson. Tyler Hansborough sa North Caroline upotpunit će roster Pacersa, dok će se Sunsima, kao 14. pick pridružiti Earl Clark.

Druga runda nije bila toliko uzbudljiva kao prva, ali i ove sezone jedan je Hrvat našao svoje mjesto među odabranima. Potencijalnog hrvatskog reprezentativca sa sveučilišta Michigan Gorana Sutona odabrao je Utah Jazz kao 50. izbor ukupno.

Osim Sutona i Španjolca Rubija, na ovogodišnjem Draftu odabrano je još nekoliko Europljana. Portland Trailblazersi nastavili su "španjolizaciju" uzevši Victora Clavera kao 22. izbor, a odmah iza njih Sacramento Kingsi uzeli su Izraelca Omrija Casspija. Kao 25. izbor Oklahoma City je uzeo Francuza Rodriguea Beauboisa i proslijedio ga u Dallas Maverickse.

U drugoj rundi odabrano je još više Europljana. 32. je Španjolac Sergio Llull kojeg je Denver odmah poslao u Houston Rocketse, 39. Šveđanin Jonas Jerebko ide u Detroit Pistonse, 47. Nizozemac Henk Norel u Minnesotta Timberwolvese, 49. Ukrajinac Serhiy Gladyr u Atlanta Hawkse, 53. Francuz Nando de Colo u San Antonio Spurse, te 57. Emir Preldžić iz BiH na kojeg je prava položio Phoenix i proslijedio ga u Cleveland Cavalierse.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!