Nogomet

Čižmek za ostanak u Prvoj HNL

Branimir Korać, Borna Rupnik • nedjelja, 14.06.2009.
Čižmek za ostanak u Prvoj HNL
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometaši Croatije iz Sesveta i iduće sezone igrat će u Prvoj HNL. U uzvratnoj utakmici kvalifikacija za Prvu HNL Sesvećani su bili bolji od Hrvatskog dragovoljca s 2:1, a Prvu HNL donio im je Mario Čižmek u 90. minuti susreta, u trenucima kada je Croatia imala igrača manje na terenu. Prvi susret u Maksimiru, u kojem je Dragovoljac bio domaćin, bio je završio bez pogodaka...

CROATIA SESVETE - HRVATSKI DRAGOVOLJAC 2:1 (1:0)

Zagreb, stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 2500
Sudac: Ivan Bebek (Rijeka)

Strijelci: 1:0 - Vojnović (10'), 1:1 - Janjetović (67'), 2:1 - Čižmek (90')

Vezane vijesti

Croatia Sesvete: Radoš, Šušak, Tabi (od 72. Čižmek), Vojnović, Agić, Katanec, Palić (od 90. Čutura), Pollozhani (od 72' Guja), Juroš, Mus, Jukić. Trener: Milan Đuričić

Hrvatski dragovoljac: Schreng, Bunoza, Špehar, Janjetović, Zlatar, Sergio (od 46' Zelenika), Eterović (od 75' Brdik), Gavranović, Tokić, Radanić, Brgles (od 79' Batinović). Trener: Albert Pobor.

Žuti kartoni: Tokić (16'), Tabi (27'), Vojnović (41'), Brgles (54'), Janjetović (68'), Katanec (73'), Radanić (83'), Radoš (90')
Crveni karton: Vojnović (62')

Usprkos najavama poslije prvog susreta, ni Croatia ni Hrvatski dragovoljac nisu u Kranjčevićevoj zaigrali oprezno i zatvoreno od prve minute. Sesvećani su u prvih šest minuta tri puta stvorili gužvu pred golom nominalnih gostiju, ali Stjepan Jukić nije bio precizan, dok je obrana Dragovoljca blokirala šut Artima Pollozhanija. To je razbudilo nogometaše u crnim dresovima koji odmah uzvraćaju, no Ivan Radoš sjajno ulazi u udarac nečuvanog Nike Tokića.

Ambiciozna igra plodom je urodila nakon deset minuta igre, kada je Jasmin Agić ukrao loptu neopreznoj obrani Hrvatskog dragovoljca i proslijedio je do Aljoše Vojnovića, koji je mirno plasira pored nemoćnog Nikole Schrenga za 1:0. Izglednu priliku za povećanja vodstva Croatije imao je Jukić pet minuta poslije. Uspio je zahvatiti jednu dugu loptu, ali je Schreng nogom odbija.

U 24. i 28. minuti u središtu pažnje našao se Marko Janjetović, središnji igrač Dragovoljčevog veznog reda, ali se istaknuo nepreciznošću. Prvo je pucao pored gola nakon dobrog Sergiovog prodora kroz sesvetsku obranu, a zatim je glavom u padu naciljao gotovo identično mjesto pokraj desne Radoševe stative. A da ne bude usamljeni tragičar prvog poluvremena pobrinuo se i strijelac Vojnović, koji je u 32. minuti sam istrčao ispred Schrenga i promašio okvir gola.

Vojnović je nedugo potom okušao i svoj dalekometni udarac, ali se vratar Dragovoljca nije dao uhvatiti na spavanju. To se pokazalo i posljednjom ozbiljnom prilikom u neočekivano bogatom prvom dijelu jer su naleti momčadi Alberta Pobora uglavnom završavali lošim Sergiovim potezima, koji su izazivali oštro negodovanje publike, a njegov ga je trener na odmoru ostavio u svlačionici.

Drugo je poluvrijeme počelo obostrano rastrganom, nepovezanom igrom, a pogodak Aljoše Vojnovića poništen je zbog zaleđa. Minutu kasnije stopostotnu je prigodu imao Pollozhani, no Schreng je sjajnom intervencijom spriječio Makedonca da već prije isteka prvih sat vremena riješi pitanje pobjednika. S druge strane terena sijevnuo je udarac Borisa Eterovića, no Sesvećani loptu skreću u korner. Pokraj gola prohujao je i snažan udarac Danijela Zlatara iz 60. minute, kojeg je Radoš mogao samo promatrati.

Dodatnu neizvjesnost sve uzbudljivijem dvoboju donio je i riječki sudac Ivan Bebek, koji je u 62. minuti pokazao drugi žuti karton Aljoši Vojnoviću, nakon prekršaja u duelu s Markom Gavranovićem. Dalo je to krila nogometašima Hrvatskog dragovoljca, koji su do iznimno vrijednog gola u gostima stigli u 67. minuti. Na povratnu loptu Danijela Zlatara utrčao je Marko Janjetović i na oduševljenje većine prisutnih poravnao na 1:1 - tada je prvoligaš bio Hrvatski dragovoljac.

Igrači Milana Đuričića u tim su se trenucima teško uopće sastajali s loptom te je trener Croatije pokušao dvostrukom izmjenom - uz Marka Guju ušao je i Mario Čižmek, ali nije uspio povezati konce svoje ekipe. Tek je devet minuta prije kraja Goran Juroš ostao korak prekratak na Jukićevo ubacivanje, dok Čižmekov prvi slobodni udarac završava u Schrengovim rukama.

Međutim, što se susret više bližio kraju, redove Hrvatskog Dragovoljca zahvaćala je sve veća panika. To je na ulasku u sudačku nadoknadu iskoristio Mario Čižmek, sjajno plasiravši loptu iz svog drugog slobodnog udarca, s dvadesetak metara u gornji desni kut Dragovoljčevog gola. Svi su gosti zatim krenuli u napad, ali vremena za novi preokret nije bilo i počelo je burno sesvećansko slavlje.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!