Nogomet

"Francuz sam i želim igrati za Francusku"

Maja Giljanović • četvrtak, 04.06.2009.
"Francuz sam i želim igrati za Francusku"
Foto: Sandro Donda

Potencijalni hrvatski reprezentativac Gregory Sertić u osvit se nastupa za U-21 reprezentaciju Francuske nedvosmisleno izjavio o svojim preferencama...

U Toulonu se od danas do 12. igra prestižni turnir U-21 reprezentacija - Francuska je u Skupini A zajedno s Portugalom, Čileom i Katarom, a u B su Skupini Nizozemska, Argentina i Ujedinjeni Arapski Emirati - a izbornik Espoirsa Eric Montbaerts je svoj popis 22 igrača obogatio otprije pet dana prvakom Le Championnata Gregoryjem Sertićem.

Poziv Francuza Sertiću i 19-godišnjakov pozitivan odgovor na njega Bordeauxovog veznjaka ne kompromitira u smislu njegovog eventualnog nastupa u hrvatskom dresu, ali njegov intervju objavljen na službenim stranicama Francuskog nogometnog saveza je više nego indikativan.

Vezane vijesti

Sertić je, naime, izjavio: "Francuz sam, moji su roditelji rođeni u Francuskoj i činjenica da sam pozvan u reprezentaciju svoje domovine čini me najsretnijim čovjekom na svijetu. Hrvati su me kontaktirali jer je moj djed Hrvat, ali što se mene tiče situacija je kristalno čista. Francuska je zemlja čiji dres želim braniti i ni najmanje ne dvojim čiji poziv prihvatiti".

Sertić je rođen u okolici Pariza od francuskih roditelja - Gregoryjev je djed Ličanin u Drugom svjetskom ratu preživio njemački logor, odselio u Le Havre, oženio djevojku iz Marseillea i dobio Jeana Sertića - njegovi korijeni su hrvatski, ali Hrvatska mu je "špansko selo" u kojem nikad nije bio niti govori jezik.

HNS je Sertić osvojio sjajnim igrama u finišu Le Championnata. Trener Laurent Blanc ukazao mu je maksimalno povjerenje - 19-godišnjak igra na desnoj strani i podjednako se dobro snalazi i u ofenzivnim i u defenzivnim zadaćama - kad mu je na posljednjih šest utakmica četiri puta bio prvotimac. Sertić je šansu iskoristio, jednom se upisao i u strijelce i pokupio nepodijeljene simpatije javnosti.

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić je prije 10-tak dana otputovao u Bordeaux, upoznao Gregoryja i obitelj mu: "Gregory je sjajan igrač. Ne zna hrvatski, ali gaji snažne emocije prema Hrvatskoj. Pravila Fife dopuštaju mu nastup" (FIFA dozvoljava najdalje djedove i bake - Dario Cvitanić je otpao jer mu je veza bio pradjed, op. p.), "a još je prerano reći hoće li se izjasniti za nas", izjavio je Srebrić nakon povratka iz Francuske.

U javnosti je stvoren dojam da je samo pitanje vremena kad će mu se uručiti državljanstvo i reprezentativni dres - započele su i debate tipa koja je razlika između primjerice Sammira i Sertića - ali razmišljanja Gregoryja iz Toulona daju naslutiti da se "ražanj zavrtio, a zec je još u šumi".

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!