1. Hrvatska nogometna liga, 31. kolo, 17.05.2009, 20:00 h, Zagreb, Maksimir, gledatelja: 25.000
Suci: Domagoj Ljubičić (Osijek), Dalibor Conjar (Osijek), Hrvoje Menđušić (Vinkovci)
Dinamo
Dinamo
Jorge Sammir 10' (11m)
Mario Mandžukić 52'
2:0(1:0) Slaven Belupo
Slaven Belupo

Maksimir slavi šampione!

Tomislav Pacak, Vedran Attias • nedjelja, 17.05.2009.
Maksimir slavi šampione!
Foto: Davor Sajko

Nogometaši Dinama ponovno su prvaci Hrvatske! Pred prepunim Maksimirom Modri su napravili ono što se od njih očekivalo, pobijedili Slaven Belupo, i tako matematički osigurali četvrtu uzastopnu titulu. Pripremljeno slavlje na Maksimiru moglo je početi, ovoga puta ”zec nije ostao u šumi”…

Nije lako igrati utakmice u kojima su bodovi već unaprijed upisani, posebno ako su to bodovi vrijedni naslova prvaka. Na Maksimiru je sve bilo spremno za feštu, trebalo je “samo” pobijediti Slaven Belupo. Iako su Koprivničanci pokazali da su zasluženo treća momčad u Hrvatskoj, nisu uspjeli spriječiti slavlje Modrih koji su upisali rutinsku pobjedu od 2:0, dovoljnu za četvrti uzastopni naslov. Svakako najteži u tom nizu, ali zbog toga mnogim navijačima i najdraži.

Dinamov 11. naslov

Pobjedom protiv Slaven Belupa nogometaši Dinama osvojili su četvrti uzastopni i ukupno 11. naslov prvaka Hrvatske. Modri su tako još više pobjegli Hajduku koji u vitrinama ima šest ”kanti”, a dominaciju dva najveća hrvatska kluba tek je u jednoj sezoni uspjela prekinuti šampionska generacija Zagreba predvođena trenerom Zlatkom Kranjčarom, inače igračkom legendom Modrih. Do prethodna tri naslova Dinamo je došao uvjerljivije i lakše nego do ovogodišnjeg, no vjerojatno je zato ovaj trofej drukerima Dinama još slađi. Treba čestitati i Dinamovoj školi jer su prije utakmice pljeskom pozdravljeni i Dinamovi kadeti i junorio, koji su u svojim dobnim kategorijama također prvaci Hrvatske.

Prekrasni ambijent na gotovo do kraja ispunjenom Maksimiru bio je još jednom savršena pozornica za proslavu naslova. Proteklih godina ulogu Slavena imali su dva puta Hajduk i jednom Rijeka, no tada su titule osigurane puno prije kraja. Sada je, pak, proslava bila pripremljena prije nego je matematika bila zadovoljena, no Dinamu se to nije osvetilo.

Iščekivanje prvog pogotka trajalo je tek do devete minute. Milan Badelj izbio je sam pred Silvija Rodića, a nakon, dojam je, minimalnog kontakta, Badelj pada što je sucu Ljubičiću bilo dovoljno da pokaže na bijelu točku. Sammir je bio siguran realizator za svoj osmi pogodak ove sezone i veliko veselje na tribinama Maksimira.

Ipak, nastavak nije tekao tako glatko - Slaven je uspostavio ravnotežu, imao čak i više od igre sredinom prvog dijela, a u 21. minuti imali su gosti i lijepu šansu za izjednačenje. Jurić je krasno prošao Bišćana i Barbarića, ali puca u vanjski dio mreže.

Završnica prvih 45 minuta pripala je Mariju Mandžukiću, odnosno njegovim promašajima. Mogao je Mandžo osigurati naslov najboljeg strijelca, no propustio je čak četiri vrlo izgledne šanse.

Ovako bi moralo biti češće

Dinamo je uspio u završnici sezone privući gledatelje na stadion, a kombinacija nedavnih uspjeha, dobre igre, Dinamovih “klinaca”, besplatnih karata i jasno, prije svega, velike vjerojatnosti da će Dinamo protiv Slavena osigurati naslov prvaka rezultirala je dobro popunjenim Maksimirom, mada ne do posljednjeg mjesta. Skupilo se oko 25.000 gledatelja, navijanje sa Sjevera bilo je uobičajeno glasno, a ponovno je stadion bio “plav”, kao na prethodne tri fešte povodom osvajanja naslova. Ipak, treba naglasiti da su se nerijetko mogli čuti i zvižduci nakon promašaja Dinamovaca, što zaista nije primjerena reakcija na proslavi naslova. Šteta je što se puno Dinamovih “navijača” sjeti da Dinamo postoji samo kada se slavi naslov ili kada se igra 3. pretkolo Lige prvaka, jer nema sumnje da bi klub postizao bolje rezultate i da bi igra bila atraktivnija da Modri iza sebe uvijek imaju ovakvu potporu gledatelja. Možda iduće sezone doživimo i to!

Prvo je lijepim prodorom stigao do šesnaesterca gdje mu u posljednji trenutak uklizava Maras. Potom ga je krasno proigrao izvrsni Sammir, ali Mandžukićev slab udarac lako kupi Rodić. U 41. minuti u stopostotnu šansu gurnuo ga je Tomečak, ovoga puta udarac je nešto bolji, ali opet dobro reagira Rodić. Kvartet promašaja Mandžukić je upotpunio u 43. minuti kada ga je još jednom proigrao Sammir, ovoga puta zaobišao je i Rodića, no Rogulj klizećim startom spašava Belupo i dovodi u očaj Mandžukića, a i publiku.

Drugi dio bio je ipak sretniji za Dinamovog napadača. Rodić je loše ispucao loptu, Sivonjić gura loptu Mandžukiću u prostor, a ovaj konačno rješava situaciju ”1 na 1” u svoju korist i donosi Dinamu ugodnih 2:0.

Ni isključenje Tomislava Butine za “profesionalni” prekršaj na Kresingeru nije moglo poremetiti Dinamovo slavlje, aktualni i novi prvaci lako su održavali stečenu prednost.

Posljednji zvižduk suca Ljubičića bio je znak da veliko slavlje može početi. Turbulentna sezona s brojnim crnim danima u Maksimirskoj na kraju je ipak okončana ne samo novim naslovom već i simbiozom momčadi i publike. Bilo je to očito dok su Dinamovi igrači trčali počasne krugove uz skandiranje prepunih plavih tribina – rasplet koji je bilo teško zamisliti tijekom dobrog dijela neobične sezone.

Sve je dobro što se dobro svrši, a u Dinamovom slučaju – završiti nije moglo bolje. Četvrti puta uzastopce, na kraju sezone se u Maksimiru pjeva šampionima. Čestitamo!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

31. kolo

Osijek1:2Rijeka
Cibalia2:1Varaždin
Inter-Zaprešić2:2Zadar
Zagreb0:0Sesvete
Hajduk2:0Šibenik
Dinamo2:0Slaven Belupo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!