Košarka

Nedodirljivi Tar Heelsi prvaci!

Tomislav Pacak • utorak, 07.04.2009.
Nedodirljivi Tar Heelsi prvaci!

Potencijalni hrvatski reprezentativac Goran Suton bio je najbolji igrač Michigan Statea u finalu NCAA turnira, no njegovih 17 poena nije bilo ni približno dovoljno protiv, sada je to i službeno potvrđeno, najbolje sveučilišne momčadi ove sezone - Sjeverne Karoline...

Tar Heelsi su uoči sezone u anketama bili nedvojbeni favorit broj 1, nikakvo iznenađenje s obzirom da su na sveučilištu ostali svi najbolji igrači iz prošle sezone koja je okončana bolnim porazom od Kansasa u polufinalu. Tyler Hansbrough i društvo proputili su NBA draft i vratili se još jednu sezonu na sveučilište sa samo jednim ciljem. Sinoć su taj cilj ostvarili.

"Zvuči kao prilično dobra odluka sada... Ništa nije bolje od ovog osjećaja", izjavio je nakon utakmice presretni Hansbrough.

Uvjerljivom pobjedom od 89:72 protiv Michigan Statea, Sjeverna Karolina osvojila je svoj peti NCAA naslov, prvi nakon 2005, kada je također imala roster puna budućih NBA igrača. Trener Roy Williams sigurno će biti još ponosniji na ovaj naslov, jer je osvojen isključivo igračima koje je on odabrao.

Sve ispod konačne nagrade bilo bi veliko razočaranje za momčad koja u svojim redovima ima potencijalnih šest NBA igrača. Neki su najavljivali sezonu bez poraza za Tar Heelse, što je iznimno teško postići, no u NCAA turniru Sjeverna Karolina pokazala je kakva je momčad - svi protivnici pali su s više od 10 poena razlike, a ukupna koš razlika od +121 druga je najveća u povijesti turnira (Kentucky je 1996. godine imao +129). Za ovu momčad to je bila sudbina, naglasio je to i Williams: "Osjećam da je prigodno da postignemo ovo što je momčad upravo postigla."

Velik dio od nevjerojatnih 72,922 gledatelja (igralo se na Ford Fieldu u Detroitu, inače NFL stadionu) nadao se kako bi Spartansi mogli podariti državi Michigan, najteže pogođenoj ekonomskom krizom, privremeni odmak od stvarnosti, no momčad Toma Izza jednostavno je ostala bez svake šanse. Tar Heelsi su krenuli s 34:11, na poluvremenu je bilo 55:34, pa su Magic Johnson i ostali navijači Spartansa već tada znali kako je pitanje pobjednika rješeno.

Wayne Ellington zabio je za Tar Heelse 21 poen, zaslužio je i nagradu najboljeg igrača Final Foura, a nastupi na turniru sigurno su ga dodatno pogurnuli na NBA draftu. Senior Tyler Hansbrough, lani sveučilišni igrač godine, zabio je 18 poena, dok je budući NBA playmaker Ty Lawson zabio 21 uz osam ukradenih lopti. Njih trojica, Danny Green i Deon Thompson vrlo će vjerojatno biti izabrani na ovogodišnjem draftu, a možda i najvedrija budućnost među profesionalcima čeka freshmana Eda Davisa (11 poena, osam skokova) koji će najvjerojatnije propustiti ovaj draft.

Bek Michigan Statea Travis Walton priznao je da su Tar Heelsi bili prejaki: "Imate šest NBA igrača koji bi mogli biti izabrani u prvom krugu ili početkom drugog. To je momčad koja bi vjerojatno mogla pobijediti najgoru momčad NBA lige."

Spartanse je predvodio Goran Suton - Sarajlija, dijete hrvatsko-srpskog braka koji je izrazio želju da igra za hrvatsku reprezentaciju, zabio je 17 poena uz 11 skokova i dvije blokade, dobro se noseći s Hansbroughom i unutarnjom linijom Tar Heelsa. Izostala je pomoć ostalih, Kalin Lucas je uz slab šut zabio 14 poena, ostatak petorke tek - osam.

Ovi su Tar Heelsi tako postali prva generacija na tom sveučilištu nakon Jordanove 1982. koja je kao prva započela i završila sezonu. Hansbrough i društvo sada mogu mirne savjesti poći među profesionalce...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!