Zimski sportovi

Velika noć Erica Staala

Ante Jukić • subota, 22.11.2008.
Velika noć Erica Staala

Za razliku od večeri prije, petak je ponudio gotovo stopostotnu dominaciju domaćih momčadi. Do pobjede na "strani" došli su tek Philadelphia Flyersi, koje je do slavlja u Buffalu predvodio sjajni Martin Biron. Ipak, prva zviojezda večeri bio je Carolinin Eric Staal, trostruki stijelac u pobjedi nad Phoenix Coyotesima...

Noćašnji dvoboj Islandersa i Devilsa obilježio je Kevin Weekes. 33-godišnji Kanađanin stao je na vrata domaćih po prvi puta nakon 12. studenog (i vrlo loše predstave u porazu od Rangersa), ugradivši 25 obrana u svoju 100. NHL pobjedu. Za ostatak posla pobrinuli su se njegovi suigrači u napadu, koji su smjestili pet "komada" iza leđa gostujućeg vratara Joeya MacDonalda.

Veći dio prve trećine dvoboja u Newarku nije ponudio pretjerano uzbudljiv hokej, a onda su Devilsi, u samoj završnici, pravim "blitz-kriegom" došli do dva gola prednosti. U razmaku od samo deset sekundi mrežu Islandersa pogodili su Clarkson i Zajac, tako da je pred goste stavljen velik izazov u nastavku utakmice.

Iako su Njujorčani u drugom periodu dva puta dolazili na gol zaostatka (Hilbert za 2:1 u 4. minuti, Bergenheim za 3:2 u 14.), Devlsi su oba puta vrlo brzo odgovorili, te pogocima Salvadora i Gionte držali goste na pristojnoj udaljenosti. Posebno je važan bio gol ovog potonjeg, postignut u samoj završnici trećine, u trenucima kad su domaći imali igrači manje na ledu. Eventualnim izjednačenjem Islandersi su mogli potpuno zakomplicirati utakmicu i osigurati gledateljima uzbudljivu i neizvjesnu posljednju trećinu, no gol je ipak pao na drugoj strani, čime se utakmica, pokazat će se to kasnije, i definitivno prelomila. Konačnih 5:2 za Devilse sedam i pol minuta prije kraja postavio je Paul Martin.

Nakon odličnog starta sezone, posljednje utakmice za Bufallo ne nude nimalo ružičastu sliku. Sabresi su noćas izgubili i četvrtu zaredom, a više od samog poraza domaćine može boljeti način na koji su prepustili bodove Flyersima. Domaćini su, naime, tijekom cijele utakmice bili dominantna momčad na ledu, stvorili su "mali milijun" prilika pred vratima Martina Birona, no put do njegove mreže nikako nisu mogli pronaći.

Sjajni Kanađanin ubilježio je "okruglih" 40 obrana, koje su mu osigurale prvi ovosezonski, odnosno 24. shutout u NHL karijeri. Veliku večer svog golmana Flyersi su iskoristili na najbolji mogući način, te su pogocima Hartnella i Cartera (2) stigli do četvrte pobjede u posljednjih pet utakmica. Nema sumnje, Flyersi ponovno visoko lete.

A visoko je noćas letio i Eric Staal, koji je petim hat-trickom karijere predovdio Hurricanese do slavlja nad Phoenix Coyotesima. Kanađanin je svoje pogotke postigao u razmaku od samo 24 minute, a ključna su bila dva u drugom periodu, kojima je okrenuo 2:1 prednost Coyotesa nakon prve trećine. Pobjedu domaćina s dva je pogotka u samoj završnici potvrdio Ray Whitney.

U preostala tri susreta večeri, isto toliko pobjeda domaćina. Tampa je s čistih 4:1 ispratila Predatorse, a tek nešto manje uvjerljivi bili su Bruinsi, koji su s 4:2 nadvisili Florida Pantherse. Jedina noćašnja utakmica koja je riješena u produžetku bila je ona u St. Louisu, gdje je Bluesima pobjedu nad gostima iz Anaheima donio Lee Stempiak. Ruku na srce, domaćini su do pobjede mogli i u regularnom dijelu utakmice, ali ih je u tome spriječio pogodak Scotta Niedermayera, postignut samo devet desetinki prije isteka vremena.

NHL, rezultati, 21.11.2008: New Jersey - NY Islanders 5:2, Boston - Florida 4:2, Buffalo - Philadelphia 0:3, Carolina - Phoenix 5:2, Tampa Bay - Nashville 4:1, St. Louis - Anaheim 3:2 (OT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!