Nogomet

Šimić završio sa stotkom

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 15.09.2008.
Šimić završio sa stotkom
Foto: Nikola Movrić

Dario Šimić odlučio je reći zbogom hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Podario joj je 100 izvrsnih nastupa, postavio rekord koji neće biti lako stići...

Nakon što je nekoliko medija proteklog tjedna preuranjeno donijelo vijest kako je Šimić odlučio napustiti reprezentaciju, i to zbog "lošeg i nekoretnog odnosa stručnog stožera", Dario je ovoga tjedna odlučio izaći u javnost s pravom istinom.

Sportke novosti donose Šimićevu izjavu o konačnom zbogom: "Odlučio sam, utakmica u Sloveniji, 100. nastup u hrvatskome dresu, posljednja je u mojoj karijeri! Dulje sam već vagao i sada prelomio. Iako se još osjećam sposobnim odgovoriti zahtjevima vrhunskoga nogometa, vrijeme je ipak da mjesto prepustim mlađima. Era koju sam proveo kao hrvatski reprezentativac, od 1996. godine do danas, nešto je najljepše što profesionalni nogometaš može živjeti. Stoga iz reprezentacije odlazim sretan, ispunjen i ponosan na momčadske, ali i svoje dosege."

Šimić opovrgava bilo kakve napise o lošim odnosima s izbornikom: "Idem bez kapi gorčine prema bilo čemu ili bilo kome. To je prirodan nogometni slijed i logična odluka koja je sazrijevala dulje vrijeme. Hvala svima na podršci tijekom mojega reprezentativnog staža, a izborniku Biliću i svim dosadašnjim suigračima želim ostvarenje naših ciljeva i da osiguraju SP 2010. U svakoj opciji ja sam sada jedan od njihovih vatrenih navijača!"

Iako će u nogometnim almanasima uvijek biti više mjesta za nogometne znalce poput Bobana, Prosinečkog i Šukera, Dario Šimić ostavio je vrlo značajan trag u hrvatskom reprezentativnom nogometu.

Od EP-a 1996. do EP-a 2008., Dario je sudjelovao s Hrvatskom na svim velikim natjecanjima, i jedini je igrač koji povezuje Ćirinu s Bilićevom Hrvatskom.

Kad god je igrao ostavio je maksimum na terenu i nikada nije zakazao. Na SP-u u Francuskoj, gdje je Hrvatska osvojila broncu, Šimić je bio među najboljim našim igračima i među najboljim stoperima turnira, a niti jedan protivnički napadač (a igrao je uvijek "policajca") nije mu zabio pogodak. Bio je i među svijetlim točkama na SP-u u Njemačkoj, a igrao je kod svih izbornika iako na startu svake ere nije bio prvi izbor.

Zbog svega toga zaslužio je još dugo vremena biti rekorder po broju nastupa u hrvatskoj selekciji, a tih stotinu "kapica" neće biti nimalo lako skinuti. Jer trajati na toj razini poput Darija Šimića je sve samo ne lagano.

Stoga, Dariju možemo tek reći - hvala za sve!

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!