Ostali sportovi

Upoznajte Snježanu Pejčić

Tomislav Pacak • subota, 09.08.2008.
Upoznajte Snježanu Pejčić
Foto: www.beijing2008.cn

26-godišnja Snježana Pejčić pridružila se zaista probranoj listi hrvatskih sportaša koji se mogu pohvaliti s odličjem s najvećeg sportskog natjecanja, olimpijskih igara...

1.70 metara visoka članica SD "Lokomotive" iz Rijeke nova je zvijezda hrvatskog sportskog neba. U prvom natjecanju pekinških OI, Snježana je u disciplini zračna puška 10 metara osvojila brončanu medalju s rezultatom 500.9 krugova, ostavivši iza sebe Amerikanku Jamie Beyerle i olimpijsku pobjednicu, Kineskinju Du Li. Pejčić je do samog kraja bila u borbi za srebro, no bronca će ionako biti zlatnog sjaja, kako za Snježanu, tako za streljaštvo i uopće hrvatski sport.

Strijelce uoči OI nije nitko svrstavao među one najozbiljnije kandidate za medalju, pa je njena bronca sigurno najugodnije iznenađenje od svih dosadašnjih hrvatskih medalja na OI. Strijelci će, možda, reći da je takav status bio i nepravedan, no objektivno - razloga za neki veliki optimizam nije bilo. Uostalom, ni iz njihovih krugova nisu stizale najave medalje, tek najave koje daju i svi ostali sportaši - da je sve moguće.

Upravo to rekla je i Snježana uoči Olimpijskih igara za HTV: "Nastup na OI san je svakog sportaša, tome težimo cijelo vrijeme. Konkurencija je klasična, svi koji nešto znače bit će tamo, a kad stanemo na liniju ima 15 žena koje mogu osvojiti zlato, sve zavisi od dana."

Pejčić je, inače, nastup u Pekingu izborila još prije dvije godine, kada je na Svjetskom kupu u Milanu bila šesta. Najveći dosadašnji uspjeh bila joj je bronca na europskom prvenstvu juniora, a iako je i taj rezultat, kao i dosta njih iz ove sezone (uključujući hrvatski rekord) hvale vrijedan, olimpijsku medalju bilo je teško očekivati i samoj Snježani.

Priznala je to i sama nakon što joj je broncu uručio predsjednik MOO-a Jacques Rogge: "Sanjala vjerojatno negdje i jesam, ali objektivno ovo nisam mogla ni zamisliti."

Pejčić je s 13 godina započela s bavljenjem streljaštvom, a njen trener Seno Čusto tvrdi da je već prije osam godina osjetio da Snježana ima "ono nešto" vrijedno olimpijske medalje.

A tajna uspjeha? Kao i uvijek, vrlo jednostavna, a otkrio ju je Čusto: "Rad, rad i samo rad."

Snježanin rad je, u kombinaciji s talentom, ispričao novu predivnu priču hrvatskog sporta. Još jedna medalja, još jedan sport koji se time može pohvaliti. Snježana se pridružila Goranu Ivaniševiću, Goranu Prpiću, Nikolaju Pešalovu, Duji Draganji, Mariju Ančiću, Ivanu Ljubičiću, veslačima, košarkašima, vaterpolistima i rukometašima. Malo, izabrano i posebno društvo, a Snježanina medalja u tom je krugu sigurno najveće iznenađenje jer nju do OI javnost - nije znala.

Sada je zna. Zauvijek...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!